Драгослав Павков: Бојкот позива на бојкот избора

dragoslav-pavkovНешто необично се дешава са овим „изборима“, необично у односу на оне претходне које памтимо… Чини ми се да никад као данас није била толика фрка да се на „изборе“ изађе у што већем проценту. Што је нарочито занимљиво – на што већи одзив једнако позивају и власт и опозиција. 

Притом, владајуће странке на што већу излазност позивају оне који ионако на изборе морају изаћи (своје чланство и чланове њихових породица), па су се финансијским питањима неоптерећени, теренски и телефонски активисти распрдели на сав глас оверавајући „сигурне гласове“ за странку, а за себе пар рецки више и могућност напредовања у страначкој номенклатури.

Са друге стране, на што већу излазност позивају све опозиционе странке, покрети, „независни“ аналитичари… Сви они имају сасвим јасне интересе, који додуше могу бити дискутабилни посматрано са државотворне или етичке стране, али су потпуно легитимни када се гледа са практичне стране – прагматичности и интереса. Просто – нико није основао странку или нешто слично да би бојкотовао изборе; само ретки своју „политику“ везују за принципе, већина принципе прилагођава интересима… Ако су случајно принципи и интереси у неком сразу – тим горе за принципе.

Тако да потпуно разумем (али не оправдавам) лидере опозиционих странака који позивају на што већу излазност „јер је Србија у опасности да њоме завлада диктатор…“. Међутим, они који позивају на изборе – мада знају да је тај који се намешта за диктатора толико јак (код центара моћи и у дисциплинованом бирачком телу) да му не могу ништа – ипак позивају да се на „изборе“ изађе у што већем броју… Зашто?

Па зато да би се на било који начин ушло у Скупштину, стекла или задржала синекура. Због тога је занимљиво што се углавном позива речима: „Изађите и гласајте за било кога осим за „знате кога“ “. Наравно, ти које знамо супр. потпр. Вучић и његова менажерија.

Из ове ситнице је очигледно да нико више као победничку не делегира своју „политику“; страначки маркетиншки гуруи су схватили како након Динкићеве лажи о хиљаду евра „бесплатних акција“ – гро бирачког тела странкама не верује баш ништа, и ако гласа – гласа из чистог и нескривеног интереса.

Пошто ипак постоји и  пристојан број оних који стварно не могу да поверују како су баш сви политичари битанге – комплетна опозиција, и „патриотска“ и „издајничка“ је залегла да тај део бирачког тела анимира на што већу излазност подсећајући га  ни на шта друго – него на чињеницу да ће се грађани природно  („памтим само срећне дане…“) лакше сетити златног доба Немањића из историјских читанки (златне кашике и слично) него прогона богумила, доношења Устава пре него „Колубаре“, визионара Ђинђића пре него пуњене птице Тадића, Шешеља пре него Радете… Па ће сходно томе, свој глас поверити Дверима, ДСС-у, ДС-у, СРС-у…

vec

Дакле, политичари се више и не труде да грађанима представе неки програм са роковима за извршење, кадровима који су способни да га спроведу, не – страначки лидери се понашају као првосвештеници који проповедају, а као невернике и јеретике обележавају сваког ко им баш и не верује „на невиђено“ и на исте бацају анатеме, од немогућности запошљавања, до изопштења из јавног дискурса. На том послу најбољи сарадници су им „независни аналитичари“ – синекурци увек добро привезани уз одговарајуће јасле.

Како је у свести српског бирача дубоко укорењена „традиција“ из османлијског вакта – да вредиш онолико колико ти нуде мита, није никакво чудо да „најбоље“ анализују они који и најбоље зарађују. Пошто су им анализе по правилу округле па на ћоше (ту предњачи „динарска школа“, она по којој увек можеш да кажеш „то сам и рек’о само нијеси разумио…“), они годинама остају радо виђени гости у ТВ студијима… Лепо попуне сат програма, а тако анализују да се ТВ станица због њихових „анализа“ ретко коме замера; милина божија.

Али, уочи ових „избора“ приметан је зорт од аутора-аматера који је ухватио медије са обе стране политичког ринга.

Текст који позива на бојкот „избора“ више није могуће објавити нигде. Живи сам сведок…

То што Преврат не преносе умишљене величине попут уредника Новог Стандарда и Вестинет, могу да разумем. Такође, јасно ми је због чега ни НСПМ не може да отвори ни један фајл који им шаљем; чим се заврши ова фртутма око „избора“ послаћу им свог програмера да им инсталира МС Офис 2007 како даље не би били ускраћивани за моје мудрости… Немам дилема ни у вези сајтова које финансира ДСС…

Али браћо Срби (и сестре Српкиње) зар је могуће да је Србија спала на Фејсбук и Твитер, да ви који к’о јарчеви дречите о затворености медија – сами толико зентујете и толико сте огрезли у аутоцензуру? Оно, разумем ја да су вам сајтови приватни и да имате право да објављујете шта вам се свиђа, али…

Чему служе места на којима пар  истомишљеника подврискује на исте теме на које и сами свршавате? Није ли пуста прича о Украјини и Криму којом су затрпане насловне стране ваших сајтова – заправо гурање главе у песак?

Када вас ускоро деца буду питала због чега сте морали да продате кола која су била баш добра, због чега морате да се преселите у Земун поље када вам је цело друштво остало на Врачару – хоћете ли моћи да им објасните како су вас на кварно узјахали неки стари јахачи, јер сте у време када је требало да против јахања устанете – ви морали да бринете бриге Владимира Владимировича, и шта мислите – хоће ли вам поверовати да вам је Русија важнија од Србије, или ће у себи помислити: Ћале не сери, и буди човек па признај да немаш муда… И… Јебала те Украјина, ако ти је преча од Србије.

Мислите о томе, нарочито ви који боље од нас у Србији знате шта МИ треба да радимо, а сами нисте способни да се организујете ни да пошаљете стотинак мејлова амбасади у Штокхолму која је јуче обавестила држављане Србије у Шведској да у тој земљи неће бити организовано гласање за „изборе“ у Србији… Као и ви који планирате да „у неку странку“ инвестирате свој тешко зарађени долар; тамо где сте их зарадили „инвестиција“ у странку се зове корупција и врло је кажњива. Ја живим за дан када ће кажњива постати и код нас, а ви? Размишљајте о томе док се размећете својим геостратешким знањима и бојкотујте ове „изборе“ јер избора нема, СВИ СУ ИСТИ – БОЈКОТ СРБИЈО!

(Преврат, 6. 3. 2014)Categories: Преносимо

4 replies

 1. Pod pretpostavkom da Vas na ŽIVOTINJSKOJ FARMI poslušju svi sem OVACA, (koje će sve obavezno izići na izbore i glasati za obožavanog prasca NAPOLEONA), i ne izidju na izbore, krajnji rezultat bi bio: 250 NAPOLEONOVIH prasaca, na čelu sa njim, bi zaselo u SKUPŠTINI SVINJA?!
  Onda bi SVINJE odmah donele novi Ustav, a OVCE bi blejle: “četiri noge dobro, dve noge zlo”!
  Asocirate me na Sklivera, visoko pozicioniranog Napoleonovog demagoga!

 2. @ Аутор

  Драгославе, не замери – али имам утисак да ти је и даље стало шта кажу “велики аналитичари”?

  Под два, као неко ко преноси Украјину и тамошња дешавања – да ти кажем да је битка за Србију добијена а да се сада води важна битка за Украјину, која може имати далекосежне последице и на нас. Зато су ови избори у Србији небитни (и иначе је постало јасно да се ствари у Србији изборима не могу променити, мора се деловати другачије да би за једно сто година дошло до суштинских промена – не превратима и револуцијама, од тога нема ништа), као што ће бити и они најављени у Украјини небитни. Али није небитно да ли ће Крим остати део Украјине и да ли ће то и какве последице имати на однос Русије према КиМ итсл.

  Треће, јасно је да математика каже да онај ко не излази (највише) гласа за првопласираног, па другопласираног и тако редом.

  @ Мирослав Анђелковић

  Насмејасте ме! 🙂

 3. @Miroslav Andjelkovic
  Значи, након ових “избора” Устав ће бити измењен у свему са 250 или са 180 гласова посраника… Ако су измене Устава неминовне и ако ће их извршити бахати диктатор уз помоћ двотрећинске већине која је извесна без обзира на то да ли ће бојкот “избора” успети – шта тачно грађани Србије добијају тиме што ће се у Скупштину опет увалити неки исти, или неки нови људи истог менталног склопа попут ових старих? Одговор знате и сами – неће добити ништа, али чињеница да сте ви гласали а неко други није, добро дође као детерџент за савест. Па кривци за слом Српства и Србије поново неће бити покварењаци у оделима који исти проблем непрестано покушавају да реше на исти начин (мада је такво понашање давно дефинисано као сигуран симптом лудила), већ непросвећени грађани који не схватају вредност обитавања појединих Србенди у Скупштини… Неће бити и та немојте кас’ти.

  Александре,
  немам ја ништа против што ти “преносиш Украјину”, већ имам против појаве да се украјинском халабуком у други план потискују “избори”.
  Ти си поштен човек па си рекао да за тебе “избори” нису ни важни јер је “битка за Србију добијена”, али ми није јасно шта је добијено и ко је губитник.
  Узгред, Путин ових дана постави једну паралелу између Косова и Крима, па је упитао како то да по тумачењу врлих и принципијелних службеника ЕУ “народ Косова” има право на самоопредељење, а “народ Крима” нема? Да ли си баш 100% сигуран да поменути не би “из кеца” променио став своје владе о Косову ако би му данас-сутра ЕУ признала да му је аналогија ОК, и да Крим треба да припадне Русији?
  Наравно, то се неће десити, али не због потребе Кетрин Ештон да буде принципијелна, нити нас Руси бране из принципа. Реална и државотворна политика се води на основу јасних интереса уз поштовање основних постулата међународног права – оних који су договорени међу великим силама. Све друго су пусти снови који нас изгледа још нису довољно коштали.

  Дакле, “изборе” 16. марта 2014. треба бојкотовати (а бојкот није пуко седење код куће и пљување телевизора), а када Вучи своју победу са 50% гласова од изашлих 35% Србијанаца уписаних у бирачки списак покуша да легитимише -устати у одбрану здравог разума. У противном, и нисмо заслужили бољег премијера од гламочког Шојића.

  ПС. Наравно да ми је важно шта трабуњају “велики аналитичари” јер они (а не ти и ја) значајно доприносе стварању воље бирача.

 4. @ Аутор

  Да не ширим причу (кад већ имам прилику да напишем у облику текста шта мислим), али битка за Украјину није добијена јер се нпр. нешто и Русија пита, а за Србију је добијена, речима Палме:

  Зар мислите да се о Србији и грађанима Србије одлучује у Ћуприји и Београду? Одлучује се у Америци и Бриселу.

Оставите коментар