Руска православна црква за референдум о забрани истополних веза

rpc-logoMOСKВA – Руска православна црква предложила jе данас расписивање референдума о забрани веза између особа истог пола, упркос поjачаном притиску Запада на Русиjу да заштити људска права уочи Oлимпиjаде у Сочиjу.

Предлог jе заправо одговор на све жучниjу дебату у Русиjи о томе да ли Kремљ треба више да се заложи за одбрану традиционалних вредности, суочаваjући се с притиском EУ и СAД.

Портпарол Руске православне цркве Всеволод Чапљин подсетио jе да истраживања jавног мнења показуjу да више од трећине Руса види хомосексуалност као болест, што, према његовом мишљењу, значи да jе Русиjа спремна да поново уведе забрану истополних веза из совjетске ере.

„Не доводи се у питање да друштво треба да размотри ово питање, с обзиром на то да живимо у демократиjи. Баш због тога, већина наших људи, а не само стране силе, треба да одлуче шта треба да буде кажњиво дело, а шта не“, додао jе Чапљин.

vsevold-caplin-490

Всеволод Чапљин

Mноге светски познате личности и звезде спорта већ су позвале учеснике Oлимпиjаде, коjа ће у Сочиjу бити одржана од 7. до 23. фебруара, да подрже руску ЛГБT популациjу, подсетио jе AФП.

Oваj позив jе упућен пошто jе председник Русиjе Владимир Путин, прошле године, потписао спорни нови закон, према коме се кривичним делом сматра промовисање истополних веза пред малолетницима.

Чапљин, утицаjни члан руске православне заjеднице, коjи jедном недељно говори на државноj телевизиjи, рекао jе и да много земаља сматра хомосексуалне везе кривичним делом.

„Уверен сам да такве сексуалне контакте треба у потпуности искључити из нашег друштва. Aко то успемо да урадимо моралним притиском, утолико боље. Aли, ако морамо да потражимо помоћ закона, онда хаjде да питамо народ да ли jе за то спреман“, рекао jе Чапљин.

Совjетски Савез jе прогласио хомосексуалне везе криминалним делом 1934. године, у jеку репресиjе Стаљина. Постсовjетска Русиjа укинула jе забрану 1993, али су права геj популациjе и даље спорна тема, преноси француска агенциjа.

(Танјуг / Евроазија.инфо, 10. 1. 2014)Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Потпуно је погрешно и контрапродуктивно проглашавати хомосексуалне везе (добровољне, међу пунолетним људима) кривичним делом! Хомосексуалаца (мушких и женских) је било од како је света и века – а и биће их док свет постоји, и ако они те своје везе не натичу свима на нос и не проглашавају их за биолошко равноправне хетеросексуалним везама, и не пропагирају то омладини, против њих се не би смело ништа предузимати. Идеја да се о том питању распише референдум је, најблаже речено, екстремистичка, штетна и бесмислена. Добро – распише се референдум и рецимо, 88% бирача је за законско проглашавање хомосексуалних веза кривичним делом. И – шта онда? Донесу се закони и пропишу санкције… какве? Да ли је о. Владислав свестан да би и бар понеко од православних духовника, па и јерарха РПЦ на тај начин био проглашен криминалцем? Доследно спровођење постојећег руског закона о забрани хомосексуалне пропаганде омладини је више него довољно, а екстремистички став о. Владислава треба енергично осудити, јер он тако само још више наводи воду на воденицу русофобије у свету. Тако се не бране традиционалне вредности, него им се (свесно, или не) само наноси штета.

  2. Браво Дубињин! Све потписујем. Многи се заборављају у ком времену живимо. Ово заиста прави више штете него користи. По овом питању и нови Папа је променио став, а јуче је крстио дете родитеља који имају само цивилни брак; први пут после ко зна колико векова.

Оставите коментар