Епископ Теодосије: Приштина унела у свој “Устав и законе” да објекти СПЦ на КиМ буду под посебном заштитом

Владика рашко-призренски Теодосије рекао је да је веома важно да се у оквиру бриселских преговора покрене питање дугорочне заштите српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији.

teo-i-jahjaga1

Атифете Јахјага и епископ Теодосије (преузето с портала “Срби на окуп”)

“Тренутно постоје одређени закони и повластице, које су под међународним утицајем обезбедиле косовске институције, али без писмених гаранција и пристанка Европске уније да дугорочно гарантује посебност и неприкосновеност наших светиња, опстанак наше баштине биће крајње неизвестан”, рекао је Теодосије.

Епископ рашко-призренски је у интервјуу листу Јединство нагласио да се у том послу посебно ослањају на српске државне институције, нарочито на Завод за заштиту споменика културе Србије, али и на Унеско.

“Захваљујући чврстом ставу међународне заједнице, Приштина је званично прихватила и унела у свој устав и законе ставку да су сви објекти Српске православне цркве под посебним мерама заштите, које гарантују и заштиту нашег имена и имовинских права”, подсетио је Теодосије.

Другим речима, рекао је Теодосије, незаконит је сваки покушај претварања наших светиња у косоварске и прихваћена је формула Српске православне баштине на Косову, а не наше баштине као косовске културне баштине.

“То је велика разлика, сада је суштински значајно да се обезбеде дугорочне и писмене гаранције да ће тако и у будућности остати”, нагласио је Теодосије.

(РТС)Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Е, па лепо се уклапа ово што је овај великодостојник СПЦ признао “Косова”! Устав Косова?! Страшно, даће Бог да нам се владика Артемија врати на КиМ!

    Још само да стигне неко писмо да је Ватикан помогао и стварања “косовоске православне цркве”, зна се ко ће бити поглавар “Православне цркве Косова”!

Оставите коментар