Шпанска влада одобрила нацрт закона за сламање демонстрација

Активисти критикују законодавство због покушаја да нахушка оне који протестују у сукоб са Владином политиком руковођења економском кризом

(АП/Гардијан, 1. 12. 2013)

gardijan-logo-200Шпанија је одобрила нацрт закона који садржи новчане казне до 30.000 евра за кривична дела као што су спаљивање националне заставе, вређање државе или изазивање озбиљних немира ван скупштине.

Опозиционе странке, правничке и друге друштвене групе су жестоко критиковале нацрт као покушај конзервативне Владе да хушка протест против управљача тешком економском кризом.

Нове мере, које је представио министар унутрашњих послова, Хорхе Фернандез Диаз треба да допуне закон из 1992. године. Њима се, поред осталог, уводе новчане казне до 1.000 евра за увреде и претње полицајцима током демонстрација. Сличне казне се планирају и за растурање фотографија полицајаца који их доводе у опасност или фотографије полицијских операција.

Шпански градови су искусили вишенедељне протесте, највећим делом у миру, још од почетка кризе 2008. године.

Конзервативна Народна партија је преузела дужност на челу са Марјаном Рахојем као премијером 2011. године и применила низ мера штедње, смањења јавне потрошње у здравству, образовању, раду и низ финансијских реформи, као да је настојала да потоне и одбије спас.

ap-gardijan-spanija

Ове мере су биле окидач уличних протеста, укључујући и вишекратне покушаје да се опколи Парламент, а неки од њих су завршили сукобима са полицијом и паљењем контејнера за смеће.

„Пошто је незапосленог народа већа од 20%, не мислим да је закон оно што нам је највише потребно“, рекао је Алехандро Турињо, сарадник и стручњак за информисање адвокатске канцеларије Еција.

Нацрт закона углавном не дефинише нове прекршаје, нити нова кривична дела, али даје овлашћење судијама да слободно прописују казне. Све до сад, судија је био слободан искључиво да одлучује о нивоу казне.

Укључена су четири нова преступа квалификована као „веома озбиљни“ и могу да буду кажњени до 600.000 евра. То су: демонстрације којима се омета изборни поступак; недозвољени или забрањени протести на стратешким инсталацијама, као што су аеродроми или нуклеарна постројења; употреба заслепљујућих средстава (на пр. ласерских снопова) у јавном превозу. Било које лице које почини три мања преступа у року од две године може бити кажњено максималном казном.

Нацрт мора бити одобрен у Парламенту, али како владајућа странка има апсолутну већину у оба дома, његово усвајање је практично већ загарантовано.

Превео са енглеског и приредио: Душан Ковачев

(Фонд Слободан Јовановић)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading