Ћирилица@рачунар

Упутство како да подесите ћирилицу на свом рачунару:

http://www.erepublik.com/en/article/-1-1062481/1/20

http://internetzanatlija.com/2011/09/22/kako-da-podesite-cirilicu-na-svojoj-tastaturi/

http://sr.wikipedia.org/wiki/Википедија:Podešavanje_ćirilice_i_latinice

Ко је лијен за уношење текста на ћирилици онда нека користи Ћирилизатор – пресловљивач, програм за пребацивање текста из латинице у ћирилицу. Унесите или укуцајте текст у следеће поље и кликните на одговарајуће дугме. Пресловљен текст ће се појавити у истом пољу. Одличан програм и велики допринос очувању ћирилице на интернету тј. планетарно. Наравно најкорисније је што је на интернету и доступан свима. Програм се налази на линку:

http://www.srpskinacionalisti.com/cirilica/

Упутство написао: Слободан Аћимовић

Додатак:  Microsoft Transliteration Utility (TU) је бесплатан алат који функционише по истом принципу као алат на сајту srpskinacionalisti.com. Предности су што је јако мали и брз, има додатних опција за форматирање текста и инсталира се локално на рачунар (па може да заврши посао и када нема интернета). https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=17933

Додатак написао: ММ

1 reply

 1. ЈОШ ТРИ КОРИСНА САВЕТА
  У Windows 7 је уз додавање ћириличне тастатуре корисно променити и System Locale. Ево путање: Control Panel → Region and Language → Administrative → Change system locale. По мом искуству за србску латиницу и ћирилицу боље функционише ако се одабере „Croatian (Croatia)“ него „Serbian“ (србски). Ако се, рецимо, одабере „руски“, видеће се руски ћирилични садржаји који се иначе појављују као „хијероглифи“ по неким програмима, али неће бити правилно приказана србска латиница и ћирилица. „Croatian (Croatia)“ је, уз сав цинизам ситуације, најбоље компромисно решење за нас Србе.
  Нико не помиње изузетно корисну пречицу (shortcut) за коришћење различитих тастатура. То је Alt-Shift. При куцању лева рука већ природно лежи тако да се палцем притисне Alt и држи, а затим кратко притисне Shift. И тастатура је промењена. Ово далеко брже и лакше функционише него мењање мишем на радној траци (Taskbar), нарочито за оне који много пишу и ћирилицом и латиницом. Ја стандардно држим само две тастатуре и онда је врло проста промена између латинице и ћирилице, (А) или (Б) овом пречицом.
  Такође има одлична апликација за пресловљавање која ради у MS Office Word -програму. За било које потребе, чак и ако није за Word, може се у било ком програму селектовати па копирати (Ctrl-C) жељени део текста, на кратко отићи у Word , „пејстовати“ (Ctrl-V) и пресловити, копирати и вратити измењен текст тамо где већ треба. Апликација ради у оба смера. Може се преузети овде: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=17933
  Поздрав,
  М.

Оставите коментар