Синодална богослужбена комисија РПЦ осудила римокатоличко благосиљање „истополних заједница“

Чланови Синодалне богослужбене комисије РПЦ једногласни да ова иновација Римокатоличке цркве одражава оштро одступање од хришћанског моралног учења

Декларација „Fiducia supplicans“ Римокатоличке цркве (Извор

(Патриархия.ru, 20. 2. 2024)

Пленарном састанку Синодалне богослужбене комисије Руске православне цркве 20. фебруара 2024, одржаном на даљину, председавао је председник Комисије митрополит будимпештански и мађарски Иларион (Алфејев).

Главна тачка дневног реда састанка била је расправа о тексту декларације „Fiducia supplicans“, коју је усвојила Конгрегација за доктрину вере (Congregatio pro Doctrina Fidei/CDF) Римокатоличке цркве. Документ, који су потписали префект Конгрегације, кардинал Мануел Фернандез и секретар доктринарног одељења, Армандо Матео, који је одобрио и потписао папа Франциско, објављен је на званичним ватиканским изворима 18. децембра 2023. године. Налог за анализу документа Синодској богослужбеној комисији дао је Његова Светост Патријарх московски и све Руси Кирил.

Папа Франциско: Ватикан да благосиља истополне парове, али не и бракове

Учесници састанка изнели су своје ставове у вези са теолошком садржином декларације „Fiducia supplicans“, која је по први пут у историји Римокатоличке цркве предложила облике благослова „истополних заједница“. Чланови Синодалне богослужбене комисије били су једногласни да ова иновација одражава оштро одступање од хришћанског моралног учења.

Резултати рада Синодалне богослужбене комисије по овом питању биће упућени на разматрање Његовој Светости Патријарху московском и све Руси Кирилу.

Скратило и посрбило с руског: Стање ствари

Прочитајте још



Categories: Гостинска соба

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Због чега РПЦ погађа ,,благослов” неке секте?

    11
    0
  2. Још од 1054. године када је од стране Константинопољског патријарха бачена анатема на римског папу и све који су у заједници са њим, престаје да постоји римска или тзв. римокатоличка црква.
    Православни хришћани исповедају веру у само једну, свету саборну и апостолску Цркву, а она се назива и Православном будући да и други себи присвајају назив- црква. Међутим, то што они себе тако називају не значи да то и јесу будући да нису у заједници са Црквом и не сачињавају једно тело- Тело Христово са њом.
    Екуменисти из редова православних хришћана их, ипак, тако називају, па су чак и на свом Критском сабору признали постојање и других- неправославних цркава, иако се то противи православном Символу вере и подлеже анатеми. Пошто их признају, они се онда брину и о томе какве одлуке те верске заједнице доносе или кога проглашавају за своје „светитеље“. То показује да је Црква данас у великој кризи јер је ова јерес узела маха и донекле објашњава искушења која се дешавају православним народима.

    15
  3. Стрико Бањо:

    Како би можда католици увидели где су и с ким су и вратили се мајци-цркви?
    Бог жели да се сви спасу и дођу до познања истине (1 Тим. 2:4) па тако и ми православни.

    2
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading