НВО „Да се зна“ поднела пријаву против наставника Дарка Адамова из Неготина због „говора мржње“ према ЛГБТ особама

Због објаве на друштвеним мрежама НВО „Да се зна“ против наставника историје Дарка Адамова поднела захтев за покретање дисциплинског поступка у школама у којима ради и притужбу Поверенику за заштиту равноправности

Дарко Адамов (Извор: ngportal.rs)

Удружење „Да се зна“ је саопштило да су поднели две пријаве против наставника историје у Неготину.

Како се наводи у саопштењу, против наставника Дарка Адамова, који предаје историју у три школе у Неготину, поднели су две пријаве – захтев за покретање дисциплинског поступка у све три школе и притужбу Поверенику за заштиту равноправности због, како су истакли, кршења Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о забрани дискриминације.

„Наставник Дарко Адамов је на друштвеним мрежама објавио снимак у којем говори о лекцији о ЛГБТ+ покрету, која се налази у уџбенику Историје за 8. разред основне школе издавачке куће ‘Klett’. На снимку, наставник Адамов потпуно пристрасно, ненаучно и супротно закону, говори о томе како он ученике и ученице на својим часовима учи о ЛГБТ+ покрету, односно лекцији из уџбеника из историје која се бави овим питањем, па каже: ‘ЛГБТ лоби су плаћене организације НАТО пакта. Састоје се од професионалних парадера који имају силан кеш и који организовано иду по престоницама где кркају, то се једе и пије, за њих је то уживанција, данима врше своје баханалије…’. Све до краја снимка, у истом маниру, говори о ЛГБТ+ покрету“, кажу из „Да се зна“.

Додају да такви ставови Адамова јасно подстичу мржњу, нетрпељивост и насиље према ЛГБТ+ особама, а нарочито ЛГБТ+ ученицама и ученицима.

„Недопустиво је да у настави у школи ради неко ко отворено шири мржњу према једној мањинској групи, а посебно је опасно то што ширење таквог говора последично доводи до пораста насиља над ЛГБТ+ особама, што смо видели и у ранијим случајевима“, закључено је у саопштењу удружења „Да се зна“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 26. 9. 2023)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Шта је овде говор мржње? Човек је само рекао шта о свему мисли, то је ваљда слобода говора, а не мржња. Није позивао ни на какво насиље, само је изнео претпоставке о изворима финансирања ових организација, а то се основано може питати. Стиче се утисак да већина активиста и нема неко занимање које му обезбеђује егзистенцију, него претежно учествује у демонстрацијама, скуповима, парадама, путовањима, њиховом снимању и слично. Не сећам се да смо негде прочитали неки интервју с познатим научником – лекаром, физичарем, хемичарем, филозофом, историчарем, врхунским стручњаком за нешто, а припадником ове вишесловне групе (назив не наводим, да нешто не изоставим и огрешим се, пошто се број варијетета непрестано умножава). Углавном се чује и чита о борбеним активистима, без података о овако приземним, а егзистенцијалним подацима, као што је плата од које живи. Наравно да један овдашњи просветни радник, који мора да ради у чак три школе, вероватно не зато што је радохоличар, него вероватно зато што једна плата није баш превисока, мора да се запита ко финансира овако лагодан живот одређеним групама.

  38
 2. Тако ће нам бити док олош не пошаљемо тамо одакле је поникао. У земље мрака, тј. Запада.

  31
 3. Терор мањине над огромном већином. Ово Удружење говором мржње и претњама малтретира, суди и позива на линч омиљеног наставника који има беспрекорну каријеру, али ето дао је себи за право да коментарише део новог школског програма наметнут од странаца у уџбенику штамапном споља, кампањом преко НВО финансираним, погађате из иностранства. Да ли треба да будемо гости у својој кући, да нам оваква удружења гуше глас? Претеривање и измишљени наратив овог Удружења: “пораст насиља над ЛГБТ+ особама”, кога реално нема (исто као и климатских промена), иритира, води у поделе и гуши слободу говора, а комуникацију своди на претње, тужакање и позивање на права изнад права другачијих.

  26
  1
 4. Агресивно и насилно наметање одређених “норми”, поготово деци (која су посебан и врло осетљив део друштва), исто тако је насиље и то тежег облика. Особе које користе тај облик насиља, такође би требало да подлегну законским процесима. Никаква то угрожена група није, већ насилници, који се крију иза накарадне идеологије и истих таквих лобија.
  Тужба на тужбу, правним леком на агресивност и насиље. Децу морамо заштити.

  Мислимо о томе.

  25
  1
 5. @природно телигентан
  СНС предизборни слоган на прошлим изборима
  је био: “ЗА НАШУ ДЕЦУ“.
  То се практично остварује кроз школске програме (од
  вртића, основне и средње школе) мантром Александра
  Вучића, Ане Брнабић и осталих из тог чопора:
  “ЕУ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ!“ и “СРБИЈА НА ЕВРОПСКОМ
  ПУТУ!“, по сваку цену, зарад останка на власти “ПАРИЗЕР
  КЛАНА“, уз прећутно одобравање “прозапАДНЕ опозиције
  која “шета си-се против насиља“, али не и насиља
  ПЕДЕРИЗМА у школским програмима, да не наљуте
  заједничког ментора ПОЗИЦИЈЕ и ОПОЗИЦИЈЕ,
  у лицу Христофера Хила.

  16
 6. @Жељко
  „Тужба на тужбу, правним леком на агресивност и насиље.
  Децу морамо заштити.“

  Тужба на тужбу… – коме?
  Педера тужиш педеру?!
  То се решава на улици, и то баш на “ПАРАДИ ПЕДЕРА“,
  а тада никога није било на улици, сем пар активиста из
  “ЛРНЕ“ и монах Антоније који је ухапшен.
  Да је било 50, 100 и више хиљада противника педеризма
  не би било ни ЛГБТ у уџбницима наше деце.
  Ово насиље није на списку насиља ових шетача из
  прозапАДНЕ опозиције, јер не смеју да наљуте истог
  газду позиције и опозиције – Христофера Хила.
  ЛГБТ у школским програмима је само отеловљење
  ВУЧИЋЕВЕ мантре, његовог и чопора прозапАДНЕ
  опозиције, како “ЕУ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ!“ и
  СРБИЈА НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ!“

  16
  1
 7. Прође доста дана од ове вести, има и коментара, али мени од почетка једно питање не избија из главе а видим да се нико није на то осврнуо, па да питам ако неко зна:

  „…снимак у којем говори о лекцији о ЛГБТ+ покрету, која се налази у уџбенику Историје за 8. разред основне школе…“

  Шта раде лекције о настранима у уџбенику, ни мање ни више него – историје? Тешко бих разумела такву лекцију и у уџбенику биологије, али хајде… и то у уџбенику за млађе малолетнике? Ако међу онима који прописују градиво нема норамалних, има ли их међу родитељима? И, да се не догоди па да се овакве „лекције“ не спусте и на млађи узраст, у уџбеник Познавања природе и друштва?

Оставите коментар