Политика: Велика Британија није у рату, али енглески специјалци јесу

Од 2011. енглески специјалци на тајним операцијама у најмање 19 земаља с којима Велика Британија званично није у рату, наводи се у извештају истраживачке групе Акција против оружаног насиља

„Британски специјалци ангажовани у најмање 19 земаља од 2011.“ – 19 земаља наведених у извештају Акције против оружаног насиља у којима од 2011. делују енглески специјалци, према врсти деловања: црвено – оперативно, наранџасто – обука страних јединица, жуто – вежбе (Илустрација: Гардијан)

Велика Британија јавно није у рату, укључујући последњи у Украјини, али су њени „сасовци“, што је назив за специјалне ваздухопловне снаге (САС), као и припадници других јединица, укључени у тајне операције у 19 земаља у протеклих десетак година. Британски министри званично не потврђују ове акције, али разне истраживачке групе и медији откривају да елитне војне јединице делују у тајности од Нигерије, Филипина, Сирије, Кипра, Либије, Авганистана, Пакистана, Јемена, Сомалије, Омана, Кеније, до Украјине и Судана.

Енглеске Гурке поново на Косову и Метохији, вежбају сузбијање нереда

Информације о деловању британских војника на ратиштима годинама цуре у штампи, a Гардијан je ексклузивно објавио извештај истраживачке групе „Акција против оружаног насиља“, која је саставила списак активности јединица за специјалне операције од 2011. Наводи се да су ове снаге, поготову САС, распоређиване да спроводе високоризичне мисије тамо где Велика Британија није у рату – с посебном укљученошћу у Сирији. Извештаји кажу да су тамо наводно ушли 2012. како би помогли побуњеничким групама које су се бориле против председника Башара ел Асада, а да су потом послати 2013. да идентификују војне мете пре бомбардовања, али су, после свега, посланици гласали против те војне акције. Све је то било под велом тајне, чак и кад би неко од специјалаца изгубио живот. Тако је 2018. у Сирији страдао припадник САС-а, али је званично наведено да је он припадник падобранског пука. Касније ће се испоставити и да га није убила импровизована експлозивна направа како је објављено, већ случајна детонација гранате његовог америчког колеге.

Ролан Дима: Енглеска је изазвала рат у Сирији (2013)

Још један од примера је терористички напад на плажи у Тунису 2015, када је међу настрадалима било понајвише Британаца, након чега је тадашњи премијер Дејвид Камерон дао овлашћење „сасовцима” да делују на Блиском истоку како би ухватили или ликвидирали исламистичке вође.

Што се британских снага у Украјини тиче, подсетимо да је њихово присуство на овом ратишту наведено у процурелим папирима из Пентагона иако Британија формално није страна у сукобу. Аутори извештаја који је објавио Гардијан наводе да, иако правила налажу да посланици морају да гласају за рат, специјалне снаге ипак могу да буду распоређене без њиховог одобрења, а ове акције не подлежу истрази ниједног парламентарног тела.

Британски генерал Роберт Магован: Енглески специјалци били активни у Украјини

Из „Акције против оружаног насиља“ кажу да обимно распоређивање британских специјалних снага у бројним земљама током протекле деценије изазива озбиљну забринутост у области транспарентности и демократског надзора, поготову када укључимо и чињеницу недостатка парламентарног одобрења.

Први помак у вези с овим питањем начињен је пре три месеца, кад је отворена истрага о наводима да је САС одговоран за 54 убиства по кратком поступку у Авганистану 2010. и 2011, махом у ноћним рацијама, кад су мушкарци одвајани од својих породица и ликвидирани јер су, наводно, потегли оружје.

Специјалне снаге често учествују у спасавању талаца, а тамошњи медији су наводили да су биле део акције извлачења британских дипломата и њихових породица из Картума у Судану у априлу, када су били у опасности. Торијевац и министар одбране Бен Волас похвалио је војне напоре, али министарство, осим помињања учешћа падобранског пука и краљевске морнарице, није помињало САС.

Спутњик: Пројекат „глобалне Британије“ на Балкану – од „болесника са Босфора“ до паљења ватре на Косову

Медији неретко помињу деловања и у Оману, Алжиру, Кенији, Либији, Сомалији, Јемену, Кипру, али се ретко говори о Русији. Једино распоређивање снага у Русији које се помиње датира из 2014, када је један таблоид објавио да су „сасовци“ ту „при руци“ како би осигурали безбедност британских спортиста на Зимским олимпијским играма у Сочију.

Гардијан подвлачи да је списак 19 земаља у којима делују специјалне снаге послат британском Министарству одбране, које је, пак, узвратило да не коментарише активности ових јединица и да је то дугогодишња политика претходних влада.

Љиљана Вујић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 5. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар