Данас: Зашто је Рио Тинто „сишао“ међу народ и шаље поруке грађанима на Вајбер?

На седници Скупштине града Лознице одборник Зоран Николић, звани Мачак, рекао пред одборницима да ће рудника литијума сигурно бити и да се „само чека сигнал одозго“

Абориџинске пећине пре и после доласка компаније Рио Тинто (Извор: Корени)

Поједини грађани Србије већ су путем Вибера добили поруке од Рио Тинта, другима ће вероватно тек стићи, а садржина је иста: рударска компанија обавештава да је еколошки одговорна и да „брине о квилитету воде, ваздуха и земљишта“. Житељи Горњих Недељица кажу за Данас да имају сазнања да су поруке „само део кампање“, али и да су видели да се Рио Тинто вратио у своју пословну зграду у овом селу.

– Мени је порука стигла у „пословно сандуче“ Вибера и када сам је отворила, аутоматски ме је упутила на садржај њиховог сајта, где се, између осталог, налазе и информације о пројекту Јадар – каже за Данас Маријана Петковић из Горњих Недељица.

Александар Вучић: Пројекат Јадар неће бити повучен

Објашњава да су у питању еколошке поруке у којима се приказују идиличне слике плодних ораница, са обавештењима о донацијама и могућношћу запослења, што је најновији вид рекламирања који у Србији спроводи Рио Тинто.

Петковић подсећа да је на седници Скупштине града Лознице, прошлог петка, одборник Зоран Николић, звани Мачак, рекао пред одборницима да ће рудника литијума сигурно бити и да се „само чека сигнал одозго“.

– У канцеларије пословне зграде Рио Тинта у Горњим Недељицама поново се окупљају неки људи. Пријавили смо скупове, и свакога дана у 10 сати, окупљамо се испред њихових канцеларија, у знак протеста, јер не желимо да буду у нашем селу, не знамо шта раде, а пољопривредом се сигурно не баве – објашњава Петковић.

Да међународна рударска компанија не намерава да напусти ове крајеве, становници Јадра упозоравали су и онда када је премијерка Ана Брнабић, почетком прошле године, грађанима Србије обећала „стављање тачке“ на пројекат Јадар и ископавање литијума.

Нова: Рио Тинто и даље купује земљу, а из врха државе стижу поруке да је одрицање од литијума највећа политичка грешка деценије

Било је то пред изборе, а да се у међувремену клима променила, видимо и по изјавама председника Вучића, који јавно жали за „пројектом од кога би Србија могла да процвета“.

Да Рио Тинто није ни одлазио, потврђује за Данас и Нада Росић из Горњих Недељица.

– Једно време, прошле године, повукли су се из пословне зграде, међутим сада су поново ту и увелико раде, виђамо их сваки дан. Дневно на паркингу, испред зграде, буде и по седам, осам џипова са београдским таблицама – објашњава наша саговорница.

Сматра да су Вибер поруке део слагалице и велике кампање коју на више поља спроводи Рио Тинто и њена сестринска фирма у Србији, Рио Сава.

– Поново нуде новац за откуп земљишта и позивању људе, питају ко ће да им прода. Младим предузетницима нуде донације, субвенционишу пољопривредну механизацију са око 3.000 евра. Донирали су преко милион динара за изградњу споменика у селу Цикоте код Лознице. Очигледно да желе да нас придобију и да за то не бирају средства – сматра Росић.

Како се зове постојећи елемент с истом хемијском формулом као криптонит?

Каже да донације добијају и фудбалски клубови и Културно-ументничка друштва у Лозници.

– Покривају цео крај и дају новац на више страна, јасно је о каквој кампањи је реч и шта је њен циљ – наводи Нада Росић, која се са супругом и троје деце бави млечним говедарством.

Истиче да она до сада није примила поруку од Рио Тинта, али да је због свега што се дешава веома забринута.

– Имамо око 20 грла и проширујемо производњу, ако будем некада морала да се иселим одавде због рудника, ставићу катанац на своје имање, али им земљу никада нећу продати – каже Росић.

Компанији Рио Тинто лист Данас поставио је питања зашто грађанима Србије стижу поруке са њиховом рекламном садржином на Вибер, о каквој кампањи је реч и шта је њен циљ, али до објављивања текста одговоре нисмо добили иако су нам из тог гиганта обећали да ће стићи до четвртка у 12 сати.

Опрема: Стање ствари

(Данас/НСПМ, 23. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар