Фанарски патријарх Вартоломеј у парламенту Литваније: Руска црква дели одговорност са руским руководством за злочине у Украјини

Наш међуверски дијалог мора да се фокусира на неутралисање капацитета руководства Московске патријаршије да подрива јединство и теолошки легитимише злочиначко понашање, рекао патр. Вартоломеј

Васељенски патријарх током вакцинације (Извор: АнтенаМ)

Васељенски патријарх Вартоломеј рекао је у среду да моћна Руска православна црква дели одговорност за рат у Украјини са руским руководством, али и да је спремна да помогне у послератној „духовној обнови“ Русије.

Вартоломеј је тиме укорио руског патријарха Кирила, чија је отворена подршка руској инвазији на Украјину поделила православне хришћане.

Вартоломеј, који је наљутио Москву 2019. признавањем новоосноване православне цркве Украјине, рекао је да руске власти користе Цркву као „инструмент за своје стратешке циљеве“.

„Црквено и државно руководство у Русији сарађивали су у злочину агресије и деле одговорност за злочине који су настали, као што су шокантне отмице украјинске деце“, рекао је Вартоломеј на конференцији у литванском парламенту.

Добрана Комненић: Атинагора (1886–1972, патријарх 1948–1972), амерички апостол за православље

Прошле недеље Међународни кривични суд (МКС) издао је налог за хапшење руског председника Владимира Путина, оптужујући га за ратни злочин незаконитог депортовања стотине деце из Украјине.

Русија тврди да премешта децу из Украјине ради њихове безбедности и негира кршење људских права у Украјини.

„Наш међуверски дијалог мора да се фокусира на пружање отпора и неутралисање капацитета руководства Московске патријаршије да подрива јединство и да теолошки легитимише злочиначко понашање“, рекао је Вартоломеј.

У Руској православној цркви о томе нису коментарисали.

Фанар позвао православне цркве да признају „Православну цркву Украјине“ и подрже Украјинце

Васељенска патријаршија се налази у Истанбулу и сматра се „првом међу једнакима“ у Православној цркви, која има око 260 милиона следбеника у свету, од којих је 100 милиона у Русији.

„Цариградска мајка је спремна да поново помогне својој деци у Украјини и Русији, као што је то чинила много пута у прошлости. Наша је заједничка хришћанска дужност да искористимо снагу дијалога да вратимо нашу руску браћу и сестре у нашу заједницу заједничких вредности“, рекао је он, наглашавајући потребу „духовне обнове“ у Русији и Украјини.

Опрема: Стање ствари

(N1/НСПМ, 22. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Русија је Одржатељ.
  Москва је Трећи Рим.
  Лондон је Трећа Картагина.
  Године 1453. у Константинопољу је заувек нестала Цариградска патријаршија.
  Година 1991-2023. у Истанбулу (бивши Константинопољ) пензионисани капетан Армије Републике Турске Турчин Димитрије Архонтонис као ликвидациони управник гркопапистичке парохије Фанара глумата самозваног гркопапистичког папу Вартоломеја Првог и Последњег.
  Άπαγε Σαταηά!

  23
 2. мираш

Оставите коментар