Како се зове постојећи елемент с истом хемијском формулом као криптонит?

Минерал открили истраживачи који су радили за свјетску рударску компанију Рио Тинто, а име јадарит добио по мјесту откривања: долини ријеке Јадар у Србији

Извор: mindbounce.com

(Mindbounce)

Одговор гласи: јадарит.

Децембра 2004. истраживачи који су радили за свјетску рударску компанију Рио Тинто открили су минерал који нису били у стању идентификовати. За помоћ су се обратили др Крису Стенлију (минералогу из Националног историјског музеја у Лондону), др Памели Витфилд и др Ивон ле Пејџ (истраживачима из Канадског националног савјета за истраживања) и установили да су открили… криптонит.

Гардијан: Прошлост Рио Тинта баца сенку на наде Србије у литијумску револуцију

Откриће истовремено и јесте и није било дословно. Не, нису открили сјајне зелене кристале чувене по својој моћи да ослабе Супермена. Али јесу открили минерал са скоро истовјетном хемијском структуром коју су писци додијелили замишљеном минералу у филму из 2006. године Повратак Супермена: натријум литијум бор силикат хидроксид. Једина разлика између компоненте из филма о Супермену и постојеће је одсуство флуорина.

Ако волите стрипове и Супермена, разочараћете се: стварни натријум литијум бор силикат хидроксид не сија, није зелен, и кристална структура му је таква да више личи на стијену него на велики кристал с натприродним моћима (при чему реагује на ултраљубичасту свјетлост мијењањем боје у ружичасто-наранчасту).

Минерал је добио име јадарит по мјесту откривања: долини ријеке Јадар у Србији.

С енглеског посрбило и приредило: Стање ствари

ИСПРАВКА: Натријум и бор умјесто првобитно содијум и боронит. Хвала коментатору Драган Б.! (5. 11. 2022. у 23:10)Categories: Посрбљено

Tags: , ,

1 reply

  1. И гуглов преводилац зна да је содијум натријум, а да је борон бор.

Оставите коментар