Бранислав Матић: Зашто Твртко држи Манасију

Нико се никада није запитао: како то Твртко држи Манасију? (Шта ли би Деспот и Краљ рекли на то?) Нико нас никада није питао за дозволу да узме ту слику

„Краљ Твртко“ који кружи Интернетом (Рад Михаила Кулачића)

Ономад, на моју молбу и по мојој идеји, направи сликар Михаил Кулачић серију портрета српских владара за намеравану књигу о Косову. Међутим, мени се не допадне деспот Стефан из те серије, пошто на зиду у редакцији, изнад мог стола, стоји насликан најлепши мени познати Деспот, такође рад Милета Кулачића. Оставим новог на чекању, узмем старог.

Кад смо правили празнични нулти број Националне ревије „Српска“, пре тачно десет година, у јануару 2013, запне ми у илустровању текста о краљу Твртку. Нема добрих историјских извора, нема поузданих портрета ни реконструкција, нема сачуваног живописа. Скулптура Твртка Првог Котроманића на херцегновској обали, рад вајара Драгана Димитријевића из исте те године, још није била постављена.

Пробај ово, пробај оно, цајтнот притискао, али решења нема. И одлучим да искористим оног Милетовог склоњеног деспота Стефана, да ми за ту прилику, како-тако, буде Твртко. Јесте да у рукама ктиторски држи Манасију, али одежда одговара, дух епохе је ту, ликом и личношћу Твртко је могао бити баш такав. Нећемо написати да је Твртко, јер и није, али нека стоји ту. Објавим га преко целе 77. стране у Националној ревији „Српска“, нулти број, Бањалука-Београд, 2013.

Извор: Национална ревија „Српска“, нулти број

Данас је то ваљда једини насликани Твртко који кружи интернетом. Стигао је чак и у један од клипова „Београдског синдиката“ и Данице Црногорчевић за песму „Једина Српска“, коју баш вечерас добих преко „вајбера“, поводом Дана и Крсне славе Српске.

Нико се никада није запитао: како то Твртко држи Манасију? (Шта ли би Деспот и Краљ рекли на то?)

Нико нас никада није питао за дозволу да узме ту слику.

Кад бисмо почели да гонимо оне који су нас покрали, требало би одмах да поднесемо неколико хиљада тужби. Све би се код њих могло довести у питање, само не то да је на пастелу Михаила Кулачића краљ Твртко Први Котроманић главом и нарочито брадом.

Помисле ли ти свезнајући приповедачи, бар понекад, колико таквих ствари куља по електронском крвотоку овог „света постистине“? И наднесу ли се, бар понекад, над провалијом своје пацерске самоуверености?Categories: Разномислије

Tags: , , ,

11 replies

 1. Казимир

  Казимир
  Маљевич
  Ускочи
  У епицентар

  И црно
  И бијело
  Црвено
  Прогута

  Квадрате
  Наслика
  Крст
  Ниче

  Слободу
  Призиваше
  Јави се
  Спаситељ

  Момчило

  5
  5
 2. Па, баш необичан текст! Још се аутор пита зашто „Твртко“ држи Манасију? Па што не би држао било који манастир? Насликали Твртка, онако, отприлике, чини им се да би могао тако изгледати, па што тај измишљени Твртко не би држао нешто исто тако измишљено? Шта је то покрадено, на шта се аутор жали и згражава? Покрали их, а шта су то заправо покрали? Портрете српских владара? Било би заиста занимљиво да их туже, и стварно, зашто их нису тужили када су тако масовно покрадени? Да све ово не стоји овде црно на бело, рекао би читалац да се неко просто спрда! А ради се о стварима које нису ни за игру ни за подсмевање!

  Поделите:

  9
  12
 3. @Limes. – Или се ни у шта не удубљујете, или ништа не разумете (не знате), али Вас то никад није спречавало да о свему нашироко разглабате, „с пацерском самоувереношћу“, како то овде написа аутор текста. И сад би, као, неко требало да Вам објашњава шта је то ауторско дело једног конкретног савременог сликара, шта су ауторска и издавачка права, шта је ктиторски портрет и ко шта може држати у рукама на таквом портрету… И онда да се Ви опет јавите и пљуцнете по свему, са истом „пацерском самоувереношћу“, па све у круг. Бесмислица и којештарија, а за то је довољно и ово што сте већ рекли. Неки људи никад не схвате колико је паметније ћутати него лупетати.

  22
  6
 4. @Лимес

  Поента текста је да то уопште није краљ Твртко него деспот Стефан Лазаревић, и да управо због тога држи Манасију јер је деспот Стефан њен ктитор. Али пошто је у Националној ревији — Српска објављена, без легенде, илустрација деспота Стефана поред текста о Твртку, нико није приметио да то није Твртко јер нису ни имали на основу чега да примете осим на основу макете Манасије у рукама (а што у Твртковом наручју не припада), што је свима промакло. И тако је лик деспота Стефана „постао“ лик Твртка, јер поузданог лика Твртка нема у историјским изворима.

  Једва чекам кад ће СтСт да омогући цртање у коментарима, да ми уштеди ово куцање.

  24
 5. @Марк Еугеникос
  Па о томе је била и реч у mом коментару – није у питању краљ Твртко, нити може бити, па је зато сасвим неважно што ни остало није тачно!

  4
  6
 6. @ Граничар
  Добро је што Ви тако добро разумете шта је ктиторски портрет и ко би и када могао да га наслика, наравно с логичном претпоставком да се уопште зна који је владар у питању, а шта је савремено ауторско дело, а надам се да Вам је лакше када сте истресли на мене своје нерасположење! Баш сте се потрудили да ме извређате!

  5
  4
 7. Г. Бранислав нам се прво похвали својом превејаношћу: еј, ставио деспота ал нисам га потписао хмфпхахаха… вид будале населе…
  Г. Бранислав се потом жали, као да му је неко крив, шта се све из тога изродило.
  Треба наћи праву реч за г. Бранислава.

  16
  3
 8. @ AM А можда је фора у овоме: Кад неко не зна, онда не зна ни шта краде. Власник сноси посебну одогворност за то.
  У сваком случају: Село гори, а баба се чешља.
  У сваком случају: „Пацерска самоувереност“.
  У сваком случају: Не залећите се, има ту много танког леда.

  6
  5
 9. Подсѣтио бих нѣке читаоце на сасвѣм нѣдавно на СтСт објављен Коларићев текст: https://stanjestvari.com/2023/01/05/kolaric-nemacki-profesor/

  Можда ће с таквим подсѣћањем себе поштедѣти бљувања којештарија, пошто и Матићев текст у основи указује на исти проблем као и Коларићев. С тѣм што ми је лично Матићев приступ том проблему ближи.

  Ко год се у животу бавио производњом штампаних ствари (а Гремлин случајно јесте), посебно онѣх намѣњених широкој публици, зна да уколико хоћете да оно што желите да кажете заиста до те публике и допре, мора бити праћено занимљивом илустрацијом, тј. налик на дѣчју сликовницу. Јбг., такав је тзв. „дух врѣмена“. „Национална ревија“, коју Матић годинама уређује, у нашим условима је примѣр квалитетног часописа, окренутог националним темама и опскрбљеног најквалитетнијим илустрацијама и фотографијама по укусу саврѣменог широког, размаженог читаоца (који такође заслужује наводнике као и „Твртко“)..Њему „Тврткова“ (нѣпотписана!) слика с ликом деспота Стефана ничѣм не шкоди, будући да он, просѣчни читалац, уопште нѣ мора умѣти ни разликовати Манасију од Жиче или Милешеве – ту је она постављена као „мамац“ да бар нѣшто научи – у самом тексту што је прати.

  (Нѣје да овакав поступак оправдавам и сматрам добрим, али ћете га или користити па сународницима ипак штогод корисно понудити – или ћете се опростити од издаваштва у року од нѣколико мѣсеци. А Матићева /и наша/ национална ревија траје бар 15-ак година… Опет трули компромис и проклети „дух врѣмена“).

  Матић је само описао један уреднички проблем с којим се суочио и како га је рѣшио. Међутѣм, прави проблем настаје кад ту слику – већ ПОТПИСАНУ као „Тврткову“, почињу да користе ТИТУЛИСАНИ људи – тобожњи научници, умѣтници, свакојаки разобличитељи наших заблуда, људи с ореолом нѣкакве „елите“…

  Придружујем се Еугеникосовој жељи: могућност постављања слика заиста би сажела, скратила наше нѣпотрѣбно дугачке коментаре и допринѣла јасноћи…Видим да ту и тамо понѣко и постави какву слику или видео-прилог, али ја то засад нѣ умѣм да урадим…

  11
  3
 10. @Гремлин

  „Видим да ту и тамо понѣко и постави какву слику или видео-прилог, али ја то засад нѣ умѣм да урадим…“

  Није тешко, ево како. Ако желите да прикачите Јутјуб видео, довољно је да копирате адресу (УРЛ) тог специфичног видео клипа и „залепите“ је овде, као нпр. Даница Црногорчевић / Весели се српски роде, и то ће онда да се појави као Јутјуб прозорче у већини претраживача јер је веб администратор СтСт омогућио ту функционалност.

  Ако желите да прикачите фотографију, или пронађите адресу (УРЛ) те фотографије ако постоји негде на интернету, а то може да буде појединачна фотографија или резултат претраге као рецимо ово, и залепите је овде:
  https://www.bing.com/images/search?q=danica+crnogorcevic&form=HDRSC2&first=1
  …а што ће се показати само као линк на који мора да се кликне да би се видело шта је тамо, значи неће бити прозорче са сликом.

  Или ако хоћете да прикачите неку Вашу оригиналну фотографију, онда треба да је прво учитате на неки јавни сајт да би и други могли да је виде. Можете да користите https://imgur.com/; не морате да се логујете ни отварате рачун, довољно је да у горњем левом углу кликнете на + New post, и са свог компјутера „повучете“ фотографију коју хоћете и „испустите“ је у поље где пише Drop images here, и фотографија је аутоматски објављена. Онда само копирате адресу (УРЛ) те фотографије коју сте управо објавили и залепите је овде, а што ће се такође показати само као линк на који мора да се кликне да би се видело шта је тамо, значи неће бити прозорче са сликом.

  Нигде не пише јавно ко је прикачио фотографију, али Имгур сервис наравно зна одакле је та фотографија стигла, т.ј. ИП адресу и име/јединствени код Вашег компјутера, и метаподатке те фотографије, тако да нећете бити потпуно анонимни за њих, али ћете бити анонимни за све остале кориснике.

  <a href="void(0)" title="Свиђа ми се" rel="nofollow ugc">
  <i></i>
  </a>

  <a href="void(0)" title="Не свиђа ми се" rel="nofollow ugc">
  <i></i>
  </a>

 11. @Марк Еугеникос
  Велико хвала на труду. Понѣшто од овога што сте написали нѣсам знао.
  Проблем ми нѣје постављање живих повезница – то сам већ радио, већ кад ми се учини да је боље да се нѣка слика појави у самом коментару као његов дѣо. За видео-прилоге је сасвѣм довољна повезница, барем менѣ, за њихово постављање као дѣла коментара врло рѣтко имам потрѣбу. Слике и ГИФ-ови су друго, њима се понѣкад може рѣћи много и избѣћи сувишно објашњавање. Са текстом коментара они тада чине јединствену визуелну цѣлину, нѣшто попут стрипа. Ако се појави само повезница, губи се на изражајности. А људима је често гњаважа и да скрећу с коментара на повезнице, па се опет враћати на текст.

  У сваком случају пробаћу да искористим нѣки од Ваших савѣта кад ми се за то укаже потрѣба, па ћу видѣти како и да ли то ради.

  2
  1

Оставите коментар