Александар Дугин: Услови наше победе

Постојећи модел, релативно ефикасан у предратном периоду, више не испуњава историјске захтеве. СВО је започео проверу реалности. То је открило наше фундаменталне мане

Александар Дугин (Извор: Печат)

Које промене су нам потребне да бисмо победили?

Сумираћу шта сви мисле и говоре.

 1. Прелазак од доминације државе ка савезу државе и народа. Органско јединство власти са народом. Отуда прелазак од манипулације ка поштењу.
 2. Прелазак са либералне парадигме на народносоцијалистичку – људи у јавном сектору и сиромашни добијају висок ниво материјалне подршке.
 3. Промена надмоћности крупног капитала (олигархије) у праву конкуренцију између представника малог и средњег бизниса (велики бизнис је национализован).
 4. Премештање центра индустрије са трговине сировинама на високотехнолошке индустрије и оживљавање села.
 5. Расељавање великих градских агломерација и нови развој руских земаља. Од мегаградова до оживљавања малих градова и сеоских насеља новог типа.
 6. Одбацивање принципа имунитета и унапређења корумпираних функционера и потпуно неефикасних руководилаца и увођење принципа меритократије (моћи достојних, који су у пракси доказали своје достојанство).
 7. Прелазак са ПР технологија на потпуно идеолошко друштво: пропагандисти штите не оно што су наручили у овом тренутку, већ оно у шта истински верују.
 8. Одбацивање културе забаве у корист класичне културе – формирање, уздизање, васпитање.
 9. Историчност политичког режима: тачна дефиниција места модерне Русије у структури руске историје је одавање почасти Древној Русији, Московском краљевству, Руском царству, СССР-у недвосмисленим проклетством Смутног времена и срамне 90-е.
 10. Заштита традиционалних вредности у потпуности и искорењивање нетрадиционалних поверена је њиховим органским носиоцима, а не случајним руководиоцима.
 11. Изградња друштва солидарности са:
 • свештенство као морални камертон,
 • херојски ратници у улози политичке и друштвене елите (ново племство или, ако желите, партијска номенклатура),
 • поштени радници (укључујући и поштене предузетнике) као стандард обичног човека.
 1. Брзо стварање руске интелектуалне елите, независно од стандарда и стратегија западне цивилизације.
 2. Повратак традиционалног уређења друштва са јаком породицом – одбацивање секуларног, уговорног и индивидуалистичког тумачења брака.

Сви ови готово саморазумљиви кораци су неопходан услов за Победу. Ако их не урадимо, односно оставимо све како јесте, осуђени смо на пропаст. Постојећи модел, релативно ефикасан у предратном периоду, више не испуњава историјске захтеве. СВО је започео проверу реалности (reality check). То је открило наше фундаменталне мане. У директном фронталном обрачуну са цивилизацијом Запада, наше слабе тачке не само да су се показале, већ су постале кобне. Ако желимо да победимо, а немамо другог избора, онда морамо суштински променити садашњи систем. Потребна нам је нова држава и нова политика. Недостаје нам времена. Мислим да је максимално годину дана да се направи велики искорак у овим областима.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Бранимира Нешића)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Све је то потребно, али се ништа од тога неће десити у следећих годину дана. Чак је и превише добро, гледајући руско друштво данас. Владајућа олигархија ништа неће да препусти добровољно, a не постоји друштвена снага која би их принудила на уступке. Тако да ће се урушавање наставити. Ту не би ништа изменио ни евентуални тријумф у рату (који је мало вероватан).Проблеми су унутрашњи и системске природе.Руско друштво може да се прене само после великих страдања. То им дође као усуд.

  5
  6
 2. На истом фону је и овај текст, мада иде и даље: „Эту элиту может сменить только президент. Или революция. Но президент не может просто так сказать: ты уходи, ты приходи. Элиту можно сменить в процессе изменения политического курса страны. Допустим, начнёт реализовываться долгожданный, обещанный Путиным, рывок. Рывок модернизации. Этот рывок потребует другой элиты. Той элиты, которая сможет осуществить эту модернизацию. Это технократы, военные, разведчики, патриотические писатели, патриотические деятели церкви. Они впрягутся в страну, и сдвинут её с мёртвой точки, и будет этот рывок.“ Александр Проханов, „Глобальные элиты в схватке с Россией“, Коллектив авторов.

  2
  5
 3. Делује превише утопистички попут реченице: „Брзо стварање руске интелектуалне елите, …“
  Како планира да нешто тако брзо створи? Као да је то да наручиш десет са луком па кажеш конобару пожури. А он каже да би ћевапи били сочни потребно је тачно толико времена. Ни мање ни више!!!
  Друго, тржишни закони постоје чак и када се игноришу. Утолико горе за игноранта.

  5
  3

Оставите коментар