Промоција књиге Слободана Самарџића „Политички систем Европске уније“

Kњига не представља промоцију Европске уније, већ критички посматра питања на овом делу европског континента, оцењено на представљању у Институту за европске студије

Фото: ИЕС

У просторијама Института за европске студије у Београду 28. новембра 2022. године одржана је промоција књиге проф. др Слободана Самарџића „Политички систем Европске уније“.

Први говорник, др Бојан Ковачевић, редовни професор Факултета политичких наука, најпре је указао на богато искуство аутора књиге у проучавању политичког система Европске уније. Реторичким питањем „Може ли Европска унија имати грађане, ако још увек није држава?“ започиње анализу дешавања на овом европском тлу. Поступно указује на систематичност аутора у праћењу генезе европске политике која резултује стварањем књиге која ће помоћи младим нараштајима у разумевању ове тематике представљајући својеврстан путоказ. Као важан сегмент истиче се ослањање на најзначајније светске ауторе политичке мисле, без наметања перцепција али уз давање потребног алата за изградњу целовитог мишљења.

Фото: ИЕС

Наредни излагач, др Небојша Владисављевић, редовни професор Факултета политичких наука, истакао је висок квалитет појмовног и теоријског оквира као и анализе политичких установа. Јасна структура поступно уводи читаоце у политику Европске уније што је чини разумљивом широј публици. Такође, књига не представља промоцију Европске уније, што је случај са великим бројем дела у овој области, већ критички посматра питања на овом делу европског континента. Књига поред формалних политичких установа приказује и веома значајну позицију политичких странака, система интересног организовања и уопштено цивилног друштва. Како сматра Владисављевић ова књига отвара простор за тумачење и разумевање других политичких система и узимање исправних образаца при анализи, иако је реч о специфичном простору по више основа и јединственом политичком идентитету. Финално, излагач је похвалио приступ концепту федерализма Европске уније као и упоредни контекст са америчким, немачким и швајцарским федерализмом представљајући круцијалне сличности и разлике.

Мср Петар Милутиновић, истраживач-приправник Института за европске студије, апострофирао је добру структурираност књиге као и ажурираност података што представља основу за доследно бављење и тумачење аспеката који следе. Незапостављање ниједног сегмента у политици Европске уније је посебна предност ове књиге, будући да приказује генезу политике овог простора од Европске заједнице за угаљ и челик до савремених европских интеграција, стабилизације и придруживања као и контекста у коме се ти процеси одвијају. Милутиновић је истакао позицију и конкурентност Европске уније у међународном поретку али и импликације које настају конфликтом у Украјини.

Фото: ИЕС

Наредно излагање је припало директору и научном саветнику Института за европске студије, Миши Ђурковићу, који је таксативним набрајањем важнијих научних достигнућа представио доследност аутора у овој области чиме књига „Политички систем Европске уније“ представља круну која заокружује разумевање политике Европске уније. Ђурковић је истакао важност тежње аутора да анализира алтернативну судску праксу кроз попис најважнијих одлука Уставних судова појединачних држава. Поступна анализа практичних случајева је новитет у посматрању политике Европске уније и указује на јасан политички дискурс. Ђурковић је закључио да књига представља неопходно штиво које не остаје на теоријским обрасцима већ представља заокружену целину поткрепљену практичним примерима из европске политике.

На самом крају присутнима се обратио и аутор књиге, проф. др Слободан Самарџић, који је исказао своје импресије и изазове током рада на самој књизи, узгред резимирајући свој истраживачки рад у области политике Европске уније.

Лазар Стојановић,
стипендиста Института за европске студијеCategories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , , , ,

1 reply

 1. (цитат дела текста)
  „Наредно излагање је припало… Миши Ђурковићу, који је таксативним набрајањем важнијих научних достигнућа представио ДОСЛЕДНОСТ аутора у овој области чиме књига „Политички систем Европске уније“ представља круну која заокружује разумевање политике Европске уније.“(завршен цитат)
  Шта рече, „доследност аутора“?! Е, наздравље, Ђурковићу!
  Аутор Слободан Самарџић био је истакнути поборник српског беспућа у ЕУ и то у време када је његова странка ДСС имала такву политику. Тада, очигледно, он није имао критичку мисао према ЕУ, него похвале и афирмацију процењујући за исту да је „демократска“ и наш цивилизацијски циљ. Тек пошто су се неки из ДСС на челу са Коштуницом средином двехиљадитих пробудили из заблуделог сна и схватили шта је ЕУ у односу на Србију, е тада се и господин професор Самарџић пренуо, па је променио плочу.
  Његово главно оправдање за интелектуалну недоследност јесте изговор како је, ето, ЕУ сада нешто сасвим друго у односу на ону некадашњу ЕУ! Може бити да се доста тога у ЕУ „променило“, али једно је увек доминирало у њеној политици према Србији – уцене и непријатељски захтеви. Тога је било не од средине двехиљадитих, него читаву деценију и по пре тога! Од деведесетих када се увек сврставала на страну наших непријатеља, па током дивљачке агресије на нашу земљу 1999, а онда и касније када учествује у распарчавању државе, а данас и српске државности.
  Према томе, прогласити Слободана Самарџића некаквим доследним аутором и човеком је глупост над глупостима! То показује да неки људи, као што је Миша Ђурковић, намерно заборављају брљотине, заблуде и политичка лутања оних који би им можда били корисни за лично напредовање.

  3
  1

Оставите коментар