Изјава саучешћа патријарха Порфирија поводом упокојења краљице Елизабете

Блаженопочивша Краљица Елизабета, планетарни символ мудрости, храбрости и родољубља, са правом је, као поглавар Англиканске Цркве, носила титулу Заштитник вере, написао српски патријарх

Енглеска краљица Елизабета Друга (1926–2022). Извор: СПЦ

Његовом Краљевском Величанству
Краљу Чарлсу Трећем
Лондон, Уједињено Краљевство

Ваше Краљевско Величанство,

У своје име и у име све пуноће Српске Православне Цркве изражавам Вам најискреније саучешће поводом упокојења Ваше мајке, Краљице Елизабете Друге.

Блаженопочивша Краљица Елизабета, планетарни символ мудрости, храбрости и родољубља, са правом је, као поглавар Англиканске Цркве, носила титулу Заштитник вере. Ваша мајка је цео свој живот посветила пре свега миру, преко потребном свету како пре седам деценија, када је достојанствено понела круну Уједињеног Краљевства, тако и данас када одлази, у то смо сигурни, тамо где праведници блаженствују.

Принц Чарлс у манастиру Ковиљ 2021. године, са тада митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем и епископом бачким Иринејем (Фото: НС Хроника)

Молимо се Господу да душу уснуле Краљице упокоји у месту светлом, у месту цветном, у месту одмора и да је покаже као наследника божанских добара у дворовима праведних.

Нека Господ Вама, Краљевској породици и свим народима Уједињеног Краљевства подари утеху у овом тешком тренутку.

Патријарх српски
Порфирије  

***

Поводом упокојења Краљице Елизабете, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије упутио је изјаву саучешћа и Његовoј Милости Архиепископу кентерберијском г. Јустину Веблију.

Опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 9. 9. 2022)

Прочитајте још

Извор: Фејсбук Владана ВукосављевићаCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

8 replies

 1. “…тако и данас када одлази, у то смо сигурни, тамо где
  праведници блаженствују“.

  Тамо је Милица Ракић – ”тамо где праведници блаженаствују”!
  Онај који је убио Милицу Ракић – не може бити тамо!

  45
  1
 2. Нећемо опет о Метохији и Косову него …
  Хоће ли саучешће бити јавно поновљено и на сутрашњем молебану?
  Хоће ли бити прочитан тоМос?
  Хоће ли Дарија бити помѣнута?

  Питам у име пуноће, у име све пуноће.

  21
  2
 3. Није ово његов максимум . Из дана у дан доказује да је случајно ( избором АВАВ ) залутао на место на ком се налази. Код Патријарха Павла не би могао ни Богословију да упише ( са данашњим понашањем ). Памтим га из разговора које смо кратко водили пре тридесетак год . у манастиру Ковиљ . Други човек . На жалост морам да кажем да од њега тек треба да следе неке ствари због којих ћемо се крстити и левом и десном руком . Пратите след догађаја .

  20
  5
 4. Индикативно је да краљица Елизабета ll за својих 70 година владавине није рекла ниједну неодмјерену ријеч.

  Треба учити од њеног начина владавине. За разлику од излапјелих стараца, кловнова, ноторних алкохоличара, наркомана, и фанатика који до подне мисле једно, а од подне друго, она је достојанствено владала.

  А о резултатима њене владавине би се могло дуго расправљати. О добру, а нарочито о злу које је даровала васколиком земаљском шару. А посебно нама Србима. Све у бијелим рукавицама. Повлачећи конце иза сцене. Формално само церемонијални владар, била је истински владар Свијета. Можда не и апсолутни, али у сваком случају главни. И најбогатија особа на Свијету. А пара врти…

  Написах ових неколико редака без туге за особом која је дочекала 97 година. Али и без било каквог тријумфализма. Онако неутрално, без емоција, како то једна “English Lady” и заслужује. Без једа и без било каквих жеља. Осим једне. Нека би јој Господ Бог судио праведно. Амин.

  PS Моја је жеља да јој Господ Бог суди праведно. А поглавар наше Цркве је сигуран да она одлази гдје праведници блаженствују. Па добро, ја сам обичан србски Православац. А Његова Светост можда има дар прозорљивости. Мада сумњам. Ни отац Тадеј се није са таквом сигурношћу изражавао.

  16
 5. Изузетно квалификовано и правно лице у служби глобалистичких банди Давоса.
  Бог такве изњедрује, такође.

  12
  2
 6. У своје име Пуноћи Српске Православне Цркве изражавам најискреније саучешће поводом изјаве Његове Светости Патријарха Српског Господина Господина Порфирија.
  После овога, свака молитва сваког српског свештеника која се изговори на опелу и помену за сваку српску душу представившу се Богу, биће упућена да та душа буде «упокојена» скупа са душом Елизабете Друге-Језавеље Вторе, «Краљице мира».
  На истом месту.
  У целој Вечности.

  ПС
  Као једина слаба нада и слаба утеха остаје чврста вера да те молитве ипак нису дејствене, јер «Бог не слуша молитве безаконика». Баш како одавно тврде «зилоти». А док се контроверза о дејствености молитви свештеника СПЦ не разјасни, умирање се не препоручује, као екстремно ризична активност.

  15
  3
 7. Најмање два оцењивача мог искреног саучешћа нису разумела проблем, ево малог дообјашњења.

  Ако су молитве /прво/свештеника дејствене („по вери твојој нека ти буде“), онда сви правоверни Срби иду скупа са краљицом и свима Светима на исто место – а то је ранохришћанска лажна вера да ће се сви без разлике спасти и сви скупа бити у вечном блаженству (жртве и џелати, добри и зли, истинити и лажни, управде и укривде, LGBTрористи и светобрачници…). Речју, то је вера да добро и зло скупа предвечно и вечно битују у Богу Правде, није Православље.

  Ако нису дејствене него су празнословље, зашто се свештенику плаћа на опелу (и то без фискалног рачуна – где је царево цару? или је поп порезник цара овога света?)? То јест онда је опет у питању лажна вера (вера у лаж), плус бесрамна и илегална трговина лажном надом (бизнис сфера видовитих зорки, врачара, хоџа…).

  А ако некад јесу дејствене, а некад нису, а некад пак доносе више штете него користи (Вечност са краљицом, Вечност са Вучићем…), онда су оне као бацање новчића: како се фрљне – некад пада на једну страну, некад на другу, а некад неком у око.
  И ако је тако шта ће нам Црква, тачније – шта ће нам попови?

  Заиста, заиста: со која обљутави није ни за шта.
  Осим да се проспе напоље и да је људи газе. А животиње да мокре по њој, хигроскопној.

 8. Slazem se sa svima komentarima. Licno sam pomislila da ce Patrijaha pozvati na sahranu. Takva izjava saucesca , ulizivacka…….

  3
  1

Оставите коментар