Заменица премијера Украјине Олга Стефанишина: Украјину занима само пуноправно чланство у НАТО

Анализа усаглашености украјинског безбедносно-одбрамбеног сектора и других структура са стандардима НАТО показала је да је Украјина већ увела много савезничких пракси, изјавила заменица украјинског премијера

Могућа одлука НАТО о Акционом плану за чланство (МАП) за Украјину више није важна, јер нам је сада потребно само да постанемо пуноправни члан северноатлантског савеза, изјавила је заменица украјинског премијера задужена за евроатлантске интеграције Олга Стефанишина.

„Да нам је МАП понуђен пре 24. фебруара били бисмо веома задовољни и срећни и сматрали бисмо да смо испунили захтеве из свог Устава, а сада би то било идентично одлуци која је донета још 2008. године на самиту у Букурешту“, рекла је Стефанишина у интервјуу публикацији Јуропијан трут, преноси Тасс.

Према њеним речима, анализа усаглашености украјинског безбедносно-одбрамбеног сектора и других структура са стандардима НАТО показала је да је Украјина већ увела „много савезничких пракси“.

„Због тога смо сада заинтересовани само за чланство“, казала је Стефанишина.

Амерички министар одбране: Борбе у Украјини у критичној фази – Русија неће издржати дуже од нас и Кијева

На самиту у Букурешту НАТО је усвојио политичку изјаву да ће „Украјина и Грузија на крају постати чланице НАТО“, али тада тим државама није понуђен МАП, што је први корак у законској процедури да се нека држава прикључи том савезу.

У фебруару 2019. године Врховна рада је усвојила амандмане на Устав Украјине, којима се утврђују тежње земље да се придружи НАТО формулацијом о „неповратности евроатлантског курса“.

Опрема: Стање ствари

(Фонет/НСПМ, 30. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. „‘Због тога смо сада заинтересовани само за чланство’, казала је Стефанишина.“

    Наравно, требате ви НАТО-у као што им треба и рупа у глави. Као што сви знамо, циљ сваког 22-годишњака из Португала, Енглеске или Белгије је да му крпом скупљају посмртне остатке трећег дана на ратишту у Украјини, пре него што је и видео Русе и пре него што је испалио и један метак. А све то док његови код куће скупљају дрва за огрев по шуми и хране се на тачкице.

Оставите коментар