Жозеп Борељ: Резерве оружја у ЕУ све тање, а Украјини треба помоћ

Идеја о обуци украјинских војника у земљама чланицама Уније је стара, разматрали смо је још пре него што је почео рат, изјавио шеф европске дипломатије

Ђозеп Борељ и министри одбране Чешке и Шведске Јана Чернохова и Петер Хултквист, Праг, 30. августа 2022. (Фото: Михал Камарит)

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је данас на састанку министара одбране земаља Европске уније у Прагу да се ситуације у Украјини, пола године након напада Русије, не поправља и да ће ЕУ наставити да пружа помоћ Украјини, мада се резерве оружја у земљама чланицама Уније осетно тање.

„Украјини је потребна наша помоћ и ми ћемо је пружати. Тема рата у Украјини је за мене најважнији део састанка. Надам се да ће министри данас дати зелено светло мисији обуке“, рекао је Борељ новинарима пред данашњи радни део дводневног неформалног састанка министара одбране, преноси Бета.

Европски званичник казао је да ће поред одлуке о обуци украјинских војника у земљама чланицама данас разматрати и даље испоруке оружја Украјини, иако је нагласио да су резерве оружја у ЕУ све мање.

Украјински војници стигли у Енглеску на обуку

Обуку украјинских војника на својој територији нуди данас у Прагу Словачка а њен министар одбране Јарослав Нађ подсетио је да су Словачка, као и Чешка, ту обуку понудиле још пре годину дана.

„Та идеја мисије за обуку је стара. Разматрали смо је још пре него што је почео рат“, казао је Борељ.

„Најважнија тема неформалног састанка министара је руска агресија у Украјини. Следећа тема је ситуација у Африци и другим регионима које Русија настоји да дестабилизује“, казала је чешка министарка одбране Јана Чернохова.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 8. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Добро де, размишљаћете о обуци и годинама после завршетка ослободилачког рата. Кад васцели дијаболични интермаријум буде ослобођен, берлинске добровољачке одреде обучаваћете међ’ рушевинама ” ситија ” како да пруже достојан герилски отпор у опкољеној Виени, размишљаћете, шпански грађански ратниче…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading