Потпредседник Бундестага Волфганг Кубицки: Одмах пустити у рад „Северни ток 2“

Удружење трговаца округа Хале на Залеу у немачкој држави Саксонија-Анхалт оштро се обратило немачком канцелару Олафу Шолцу, захтевајући да се укину санкције Русији ради очувања немачке привреде, пише „Велт“

Северни ток 1 (Фото: Србија реално)

Потпредседник немачког Бундестага Волфганг Кубицки залаже се за моментално пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“. Истовремено, немачке занатлије и индустријалци обратили су се канцелару земље Олафу Шолцу и затражили да преиспита жртвовање Немачке због Украјине.

„Савезни министар економије треба да учини све како бисмо имали више енергије. Морамо одмах да пустимо у рад ‚Северни ток 2‘ да бисмо попунили складишта гаса за зиму“, изјавио је представник Либералнодемократске партије Немачке (ФДП) Кубицки у интервјуу за медијску кућу РНД.

Према његовим речима, руски гас није бољи или лошији у зависности из кога гасовода стиже.

„Гас из ‚Северног тока 2‘ не разликује се од гаса из ‚Северног тока 1‘. То је само друга цев“, додао је.

Претходно је шеф Комитета за енергетику Бундестага Клаус Ернст изјавио да би било разумно преговарати са Русијом о гасу, јер Немачка не треба да трпи због сопствених санкција.

Немачки министар привреде Роберт Хабек: Пуштање „Северног тока 2“ значило би капитулацију Европе пред Русијом

Он је истакао да водећи политичари у владајућим партијама у земљи подржавају његов став.

Шолц води Немачку у пропаст?

С друге стране, лист Велт пренео је да се удружење трговаца округа Хале на Залеу у немачкој савезној држави Саксонија-Анхалт оштро обратило немачком канцелару Олафу Шолцу, захтевајући да се укину санкције Русији ради очувања немачке привреде.

У писму немачком канцелару наводи се да су немачке занатлије и индустријалци, као и њихови клијенти забринути за будућност земље у условима најтеже кризе, заоштрене због антируских санкција.

„Познато нам је из многих разговора са нашим клијентима да огромна већина њих не жели да жртвује свој тешко стечени животни стандард због Украјине. Желите ли да будете канцелар који је Немачку довео до пропасти? Да ли заиста желите да жртвујете своју земљу?“, наводи се у обраћању.

Грегор Гизи: САД се не одричу ни литра нафте из Русије, али уводе санкције на Сјеверни ток за Њемачку

Поред тога, занатлије су критиковале начин на који западни медији представљају Украјину као беспрекорну демократску земљу, иако се, према извештајима међународних организација, та земља налази на 122. месту у свету по корупцији. Аутори писма су се запитали да ли ће Шолц изложити Немачку ризику због таквог савезника.

Претходно је председник Савезне мрежне агенције (БНА) Клаус Милер изјавио да ће Немачка у случају потпуног прекида испорука гаса из Русије имати довољно тог енергента само за два, до два и по месеца, чак и ако успе да до новембра попуни своја подземна складишта.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 19. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ту постоји један озбиљан проблем а то је да ли су Руси спремни да сада изађу у сусрет Немачкој.
    Прошло је годину дана од завршетка гасовода па је неопходно погледати сваки завртањ, сваки склоп, … што једино могу да учине овлашћене сертификоване екипе које су сада заузете другим задужењима. Другим речима пуштање Северног тока 2. може да потраје до пролећа када ће се обезбедити сви неопходни папири са Немачке и Руске стране.
    када је бал нека је маскенбал.
    Биће ту озбиљног сертификационог секса без адекватне заштите.

Оставите коментар