Немачки министар привреде Роберт Хабек: Пуштање „Северног тока 2“ значило би капитулацију Европе пред Русијом

Пуштање у рад гасовода постало би симбол чињенице да је Москва уништила европске санкције и остварила своје циљеве, изјавио немачки вицеканцелар

Немачки министар привреде Роберт Хабек (Извор: 24 World Hours)

Пуштање Северног тока 2 значило би капитулацију Европе пред Русијом, рекао је немачки вицеканцелар и министар економије Роберт Хабек у интервјуу за ЗДФ.

По његовом мишљењу, пуштање у рад гасовода постало би симбол чињенице да је Москва уништила европске санкције и остварила своје циљеве.

„То би било подизање беле заставе у Немачкој и Европи. Не би требало то да радимо“, додао је Хабек.

Он је додао да Немачка треба да буде економичнија у трошењу енергената и напоменуо да треба пронаћи алтернативне снабдеваче гасом.

Њемачка: Ко хоће да нашкоди Путину, некʼ смањи гријање или „Смрзавајте се за Украјину”

Хабекови коментари долазе након што је руски гасни гигант Гаспром у четвртак наставио испоруке преко Северног тока 1 након 10-дневнe обуставе ради годишњег одржавања. Гаспром је прошлог месеца смањио проток у гасоводу наводећи као разлог поправке.

Неки немачки званичници су сугерисали да је затварање било политички мотивисано и изразили бојазан да би Москва могла у потпуности да прекине снабдевање као одговор на санкције које је ЕУ увела због Украјине.

„Морамо да прихватимо да Путин користи ову гасну полугу против нас“, рекао је Хабек за ЗДФ.

ЕУ је раније најавила постепено укидање руског гаса до 2030. године, а председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен је ове недеље позвала чланице блока да смање употребу гаса за 15 одсто од августа до краја марта. Шпанија, Португал и Грчка су саопштили да се противе предложеној шеми за рационализацију гаса.

Џорџ Фридман: Главни циљ САД увијек био спречавање савеза Њемачке и Русије (2015)

Хабек је више пута упозоравао да би тренутни прекид испоруке руског гаса наштетио немачкој економији и довео до повећања незапослености и сиромаштва.

Северни ток 2 се протеже од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и састоји се од два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Изградња је завршена 10. септембра 2021. године и гасовод је у потпуности спреман за рад. Гасовод никада није пуштен у рад, а након почетка руске специјалне операције Берлин је замрзнуо процедуре везане за пројекат и суспендовао сертификацију.

Опрема: Стање ствари

(Восток/НСПМ, 22. 7. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар