Њемачка: Ко хоће да нашкоди Путину, некʼ смањи гријање или „Смрзавајте се за Украјину”

Њемачка из Русије тренутно увози 55 посто свог укупног увоза гаса, 35 посто укупног увоза нафте и 50 посто укупног увоза угља

Роберт Хабек (Извор: tagesschau.de)

(Tagesschau, 5. 3. 2022)

Говорећи о плану њемачке владе за помоћ њемачким фирмама погођеним санкцијама њемачке владе против Русије, министар привреде Роберт Хабек (из странке Зелени) изјавио је да „све грађанке и грађани могу дати допринос”.

„Ко хоће да мало нашкоди Путину, нека штеди енергију.”

Тешко да ће такав апел наићи на добар пријем. Ниједан политичар при здравој памети неће хтјети да доведе дотле да се почну јављати пароле „Смрзавајте се за Украјину”.

При том је уштеда енергије важан чинилац у смањивању зависности од руског гаса. Према Међународној агенцији за енергију, просјечна температура у зградама у Европи је изнад 22 степена. Смањење за један степен значило би уштеду гаса од десет милијарди кубика, односно више од 2,5 посто укупне потрошње.

Дмитриј Медведев о скоку цене гаса са 300 на 3500 долара: Честитке „далековидим“ европским колегама

Труст мозгова Агора изашао је с идејом оптимизације подешености и коришћења система за гријање, наводећи као примјер да би смањење гријања кад у кући нема никог смањило потрошњу енергије у домаћинствима за шест посто. За то би, према мишљењу Агоре, била неопходна кампања у организацији њемачке владе.

У отвореном писму политичарима и јавности скупина стручњака за енергетику исказала је мишљење да сматра „ограничење комфора током идуће зиме не само замисливим, него можда и неопходним”, помињући у погледу минималне собне температуре између 20 и 22 степена и измјене права на изнајмљивање станова. Уз то сматрају да потрошачи већ данас морају бити обавијештени да ће „гријање, нарочито на гас, идуће зиме знато поскупјети”.

Гријте се мање и плаћајте више? Не звучи баш пријемчиво. Зелени се труде да позитивно опште с јавношћу. Шеф њиховог одбора за привреду у њемачкој скупштини Дитер Јанечек изјавио је: „С мало труда можемо нашкодити Путину, смањити трошкове и ојачати независност.”

Потрошачи током сезоне гријања могу уштедјети по 200 евра тиме што ће двапут дневно провјетрити просторију умјесто остављања прозора отвореног „на ивицу”. Предузећа могу дати допринос тиме што ће „задати јасне стандарде за максималну температуру у уредима”.

Извор: Факти

Министар привреде Хабек сматра да су привредне посљедице рата по њемачка предузећа „и те како предвидљиве, а дијелом се већ и осјећају”.

Према његовим ријечима, санкцијама нису погођени само „поједини ланци”, већ „све области привреде”.

Њемачка стога неће подржати захтјеве других држава за забраном увоза нафте, гаса и угља из Русије. „Том бих се чак и успротивио, јер угрожавамо социјални мир у Њемачкој”, изјавио је Хабек послије једног састанка с представницима привреде.

Њемачка из Русије тренутно увози 55 посто свог укупног увоза гаса, 35 посто укупног увоза нафте и 50 посто укупног увоза угља.

Извор: Спутњик

Према најновијој анкети првог програма њемачке телевизије (ARD), двије трећине Нијемаца спремно је да подржи мјере против Русије чак и ако то доведе до угрожавања снабдијевања енергијом и поскупљења струје. Хоће ли то тако и остати кад се ово поскупљење – и поред повећане обазривости у погледу гријања – буде видјело и на рачунима за гас, остаје да се види.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте још:Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар