Политика: Украјина изгубила рат, само Зеленски одбија то да прихвати

Све се своди на тренутак када ће Зеленски прихватити пораз. Руси су акцијом поручили Западу да више неће толерисати притисак на њене границе. Чини се да су у Бриселу и Вашингтону разумели лекцију

Чечени са Поршеом јуришају на Кијев (Извор: Телеграм)

Украјина је изгубила рат, али политички врх те земље не жели то да прихвати. Зеленски и даље игра на карту помоћи ЕУ и НАТО-а, али се то очигледно  неће догодити. Северноатлантски савез не жели да ризикује сукоб са Русијом и због тога је јасно саопштио да неће уводити забрану лета изнад Украјине. Уосталом, чиме и како би то уопште урадио.

И званичници Европске уније су претходних  дана ублажили реторику. Авиони из Бугарске, Словачке и Пољске неће бити испоручени Украјини, а противавионске ракете „стрела“, које су требале да буду достављене из немачких магацина, одједном су постале непоуздане. Дрвени сандуци у складиштима бившег ДДР-а су, наводно, повукли влагу, убуђали се, а ракете су кородирале.

Без потребе да се чита између редова,  постало је јасно да су на западу озбиљно схватили Путинову претњу да ће употребити све расположиве ресурсе. Одмах након тога, Пентагон је одложио тестирање интерконтиненталне ракете „мињутмен“, а потом је активирана врућа веза са Москвом. То је она веза која би требало да спречи нуклеарни рат.

Зеленски и даље одбија да прихвати чињенице и његово опирање донеће по свему судећи нова страдања. Његова обраћања путем друштвених мрежа и позив на отпор становништва ништа неће променити. Руси настављају напредовање и питање је само где ће се зауставити до потписивања неког примирја и краја рата. Руска војска има губитке у људству и техници веће него што су очекивали у Москви, али Путин је јасно поручио – „акција се наставља до испуњења свих циљева.“

Владимир Зеленски (Извор: Друштвене мреже)

Колико ће још трајати рат није захвално предвиђати. Руска војска још се није суочила са најспособнијим деловима украјинске војске, на југоистоку земље. На северу, код Кијева, Руси шаљу лаке  извиднице које се сукобљавају са украјинским заштитницама које пропусте лаке оклопне транспортере ваздушно десантних јединица и чекају их у заседама. Аматерски снимци сведоче о губицима падобранаца, али иза њих долазе тенкови и пешадија који чисти терен и застале џепове отпора. За руску војску већи проблем је позадина без заштите, па Украјинци као у партизанском рату  нападају колоне снабдевања.

У мору лоших вести које прате рат о расту цена енергената и хране, инфлацији, стигла је информација због које су многи одахнули. Највећа нуклеарна централа у Европи, у Енергодару, је сачувана од већих оштећена и свих шест реактора је безбедно. Руси сада контролишу производњу 20 одсто електричне енергије која је потребна Украјини.

На крају, све се своди на тренутак када ће Зеленски прихватити пораз. Руси су акцијом поручили Западу да више неће толерисати притисак на њене границе. Чини се да су у Бриселу и Вашингтону разумели лекцију, а шта ће донети нови однос снага након рата остаје да се види. Карте су бачене на сто.

Марко Лакић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 3. 2022)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Догађаји се брзо одвијају, па је вѣст већ бајата. Зеленски је спреман да разговара о признању Крима као руског, и о независности ДНР и ЛНР. Отказују обећано наоружање са Запада, “зарђало, ухватила га влага”.
    Засад све мање-више иде по западном сценарију, најављеном у Економисту почетком године: http://sloven.org.rs/srb/?p=23322

    Видѣћемо врло ускоро колико је Русија способна да изађе из задате матрице.

Оставите коментар