Политика: Руски напад са севера, истока и југа

Јасно је да Украјина практично нема шансу да се супротстави руском нападу

Руски борбени хеликоптер Ка 52 (Извор: Политика)

На крају првог дана рата у Украјини и даље није јасно шта је руски циљ. Јутрос је деловало да ће руска војска заузети само области на истоку Украјине са већинским руским становништвом, а да су ракетни напади на војску под контролом Кијева само превентивне мере.

Међутим, након заузимања аеродрома надомак Кијева и информације о искрцању руских специјалаца код Одесе, а потом и напредовању тенкова ка Харкову, на истоку Украјине и Херсона на југу, стигла је вест и о сукобима код Чернобила, тик уз границу с Белорусијом. То значи да је Русија Украјину напала са три стране – југа, истока и севера.

Владимир Путин: Неколико веома важних речи за оне који би могли бити у искушењу да се умешају у догађаје у Украјини

НАТО сматра да Русија на границама Украјине има на располагању 190 хиљада војника, док целокупна војска којом командује Кијев има 125 хиљада припадника. Пре ракетних напада на аеродроме и положаје противваздушне одбране широм Украјине, њено ратно ваздухопловство имало је 105 борбених авиона, у односу на руских 300 ловаца и „јуришника“.

Управо због ваздушне превласти, Русија може несметано да изводи хеликоптерске и падобранске десанте широм Украјине, као што је то случај са заузећем аеродрома на ободу Кијева.

Уз све то и чињеницу да готово сви украјински војни објекти потичу из времена СССР-а и да су због тога веома добро познати Москви, јасно је да Украјина практично нема шансу да се супротстави руском нападу. Џепови отпора могу да се држе неколико дана, док потрају резерве муниције, хране и горива. Западни војни аналитичари су упозоравали да Кијев може да издржи 48 часова.

М. Лакић

(Политика, 24. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

5 replies

 1. Рано је коментарисати , али мислим да је ово морало да се учини. Страшно ми је , посебно због тога што опет страдају Словени због западног подмуклог хушкања. Господе пројави нам долазећег руског цара да стане заувек за врат нечастивом у лику западног света.

  20
  1
 2. Nisam pratila, ali zasto ovaj rat? Zasto su Rusi napali Ukrajinu?

  1
  19
 3. To je Ka-50, jedini jednosed jurisni helikopter. Mogao je da uradi luping, imao sediste za katapultiranje (pre toga su se odbacivale lopatice rotora).Nije usao u serijsku proizvodnju, jer se smatralo da jedan clan ne moze da vrsi funkcije i pilota i operatera, posebno nocu, pa je napravljena dvosed tandem (jedan pored drugog) verzija Ka-52. U filmu „Черная акула“, ima ga na jutjubu, glumi opitni pilot Ka-50 i upotreba naoruzanja je realna! Sad, mogao bih da pisem o „suspension of disbelief“ u filmu i kako CGI cini da ona nestane, ali niste zasluzili :)))

  10
 4. @Ovde, ovde i ovde

  Заслужили смо ! Одма’ тастатуру под прст и пишите…

 5. @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Zauzet sam vezbanjem engleskog po raznim americkim jutjub kanalima glede rata u Ukrajini. Cistim ih gore nego Rusi Ukrajince. Arogantni, ali se izduvaju posle dva odgovora, pa bude opsta bezanija. Kazem jednom da ce ih Rusi hipersonicno sutnuti u zadnjicu da ce stvarno odleteti na Mesec.Elem, rekoh, da svratim malo kod onijeh ‘riscana, oni pojma nemaju o oruzju i mora da se sada muce i ono stvarno, prenose pogreske iz „Politike“ :))))

Оставите коментар