Дмитриј Медведев о скоку цене гаса са 300 на 3500 долара: Честитке „далековидим“ европским колегама

Цене гаса на европском тржишту су на пролеће прошле године износиле 300 долара за 1.000 кубних метара, а данас више од 3.500 долара

Извор: Спутњик

Заменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев поручио је му да у светлу рекордних цена гаса у Европи преостаје само да честита европским званичницима на „далековидој“ одлуци да обуставе пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“.

„Могу само да честитам далековидим европским колегама који су се поуздано штитили од лукавих Руса и пројекта ‘Северни ток 2’, прокоментарисао је бивши руски премијер цене гаса на европском тржишту, које су на пролеће прошле године износиле 300 долара за 1.000 кубних метара, а данас достигле више од 3.500 долара.

Дмитриј Медведев (Фото: Лола Ђорђевић)

Подсетимо, према лондонској берзи ICE, цене гасних фјучерса у Европи наставиле су да обнављају историјски максимум на трговању у понедељак. Како се наводи, цене расту за више од 60 одсто и први пут у историји премашиле су 3.500 долара за 1.000 кубних метара.

Немачки канцелар Олаф Шолц раније је наложио Министарству економије земље да предузме „неопходан административни корак“ којим би се одмах поништила сертификација „Северног тока 2“. Реч је о повлачењу документа из Министарства, на основу којег је Федерална агенција за мреже вршила сертификацију оператoра гасовода.

Мајк Витни: Суштина кризе у Украјини је „Северни ток 2“ и спречавање сарадње Немачке и Русије

С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова навела је да ће одлука Берлина да обустави сертификацију пројекта нанети неповратну штету руско-немачким односима, као и да ће неизбежна последица одустајања од гасовода бити нагли раст цена гаса на европском тржишту.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 7. 3. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар