Минхен: Директорица клинике „због Путина” одбила лијечење пацијената из Русије, накнадно саопштено да то није званичан став

Директорица клинике се у међувремену извинила, а клиника објавила саопштење у ком се каже да да је љекарка „у изузетно емоционалној ситуацији изразила лично мишљење”

Извор: t-online.de

(T-Online.de, 2. 3. 2022)

Директорица Клинике за људску генетику у Минхену Ортруд Штајнлајн обавијестила је електронском поруком шефицу предузећа Medical Munich Ирину Јудину да Клиника убудуће одбија лијечење Руса.

У електронској поруци Штајнлајнове се каже:

„Драга госпођо Јудина,

због тешких кршења међународног права од стране очито душевно поремећеног аутократе Путина, до даљег у основи одбијамо лијечење руских пацијената. Украјински пацијенти су наравно срдачно добродошли.”

Јудина је остала запањена. Порука је доспјела у јавност пошто ју је у љутњи прослиједила мањем броју колега, рекла је за T-Online. Порука је на друштвеним мрежама наишла на велики одјек.

Извор: bilder.t-online.de

Нарочитост у свему је што Јудина посредством свог предузећа посљедњих десетак година помаже пацијентима с руског говорног подручја који хоће да се лијече у Њемачкој. У поруци се дакле није радило о свим пацијентима, већ о онима који долазе из иностранства.

Директорица клинике се у међувремену извинила, а клиника објавила саопштење у ком се каже да „у питању није био званичан став”, већ да је љекарка „у изузетно емоционалној ситуацији изразила лично мишљење”, те да „клиника и надаље лијечи све пацијенте независно од држављанства, религије, културне или полне оријентације”.

Јудина је од директорице клинике добила и писмо извињења. Без обзира на то, отказала је аранжман Русима који су хтјели да се лијече у Њемачкој. „Посљедњи пацијент стигао је у недељу, посљедњим авионом.”

Санкције и за руске мачке – забрањено им учешће на међународним изложбама

С обзиром на санкције, Русима је практично немогуће да се лијече у Њемачкој. С једне стране јер више нема летова, а с друге јер све муштерије саме плаћају лијечење.

„Платне картице више не функционишу, а не могу понијети више од десет хиљада долара у готовини, што најчешће није довољно за лијечење.”

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

4 replies

 1. Da je nemačka ”sređena” zemlja kao što vole neki da kažu, ova više ne bi mogla da radi u bolnici ni kao čistačica.

  23
 2. Ovako kako se danas radi sa Russiama, tako isto se radilo sa Jevrejima u Nemačkoj i Evropi, tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka.

  19
 3. @Turkguču
  Али Нѣмачка јесте СРЕЂЕНА земља, па ће она ипак наставити да ради као лѣкар.

 4. Damjane, tako se radilo i sa Srbima devedesetih. Zasto uvek sebe zaboravljamo? To je tragicno.

  14

Оставите коментар