САД: Рекордан увоз нафте из Русије, уз пријетње Европи због Сјеверног тока 2

Аналитичари кажу да у Бијелој кући не примјећују забринутост у погледу повећаног увоза нафте из Русије

Фото: Руслан Шамуков/ТАСС

(Њемачке пословне вијести/DWN, 25. 3. 2021)

Америчка влада пријети санкцијама због Сјеверног тока 2, образлажући то наводном превеликом енергетском зависношћу од Русије. Управо су, међутим, САД прошле године забиљежиле рекордан увоз нафте из Русије.

У 2020. години САД су увезле више нафте из Русије него из Саудијске Арабије. На Русију је прошле године према Блумбергу отпало рекордних 7 одсто америчког извоза нафте. Увоз нафте из Русије у САД прошле године премашио је чак и увоз из водећег произвођача ОПЕК-а, Саудијске Арабије. Према процјенама Блумберга, Русија је тако са Саудијском Арабијом постала трећи највећи извозник нафте у САД. Пет главних извозника нафте у САД у 2019. години били су Канада са 49 одсто учешћа, Мексико са 7, Саудијска Арабија и Русија са по 6 и Колумбија са 4 одсто.

Аналитичари кажу да у Бијелој кући не примјећују забринутост у погледу повећаног увоза нафте из Русије. Нова америчка влада је, међутим, заузела став да њени партнери из Европе који истрајавају на учешћу у пројекту Сјеверни ток 2 морају рачунати на нове санкције, тврдећи да ће пројекат повећати зависност Европе од руских енергената.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Па што би се бринули. Троше туђе, да им прије нестане, а онда ће трошити своје. Срећа је кад своје енергенте трошиш на својој територији, а производе извозиш

Оставите коментар