Аљбин Курти: Таблице КС не могу да се врате у употребу, од 1. септембра или улазно-излазна потврда са обе стране или их укида Србија

У споразуму из 2016. и сам председник Србије признао је да су ове таблице нелегалне, као и да је могућност регистрације на КС таблице привремена до септембра 2021, рекао премијер тзв. Косова

Аљбин Курти (Фото: КоССев)

Косовски премијер Аљбин Курти, после готово недељу дана од последњег сусрета са српским председником Александром Вучићем у Бриселу, данас је пре почетка седнице косовске владе на конференцији изнео детаље тог састанка. Медијима се тек сада обраћа због, како је открио, „интерног договора о неизјашњавању“ ког се, констатује, нису сви придржавали.

Прошлонедељни разговори Вучића и Куртија, одржани у јеку повећаних тензија у вези са намером косовске владе да на Северу примени одлуке о таблицама и улазно-излазном документу, и овога пута резултирали су неуспехом.

Српска страна, почев од директора Канцеларије за КиМ, преко представника Српске листе, па до самог српског председника од тада су се више пута изјашњавали.

У својим обраћањима српска страна открила је да су Приштини у Бриселу понуђена два предлога за решење кризе – да Београд пристаје на то да се уклоне КМ таблице, односно да буду замењене регистарским ознакама КС.

Такође пристају на то да се држављанима Србије који живе у градовима у централној Србији, по доласку на Косово – изда улазно-излазни документ, исти какав се издаје и онима са Косова који долазе у Србију, а имају косовска документа.

За српске држављане који живе на Косову, ова мера, како су нагласили српски званичници, не треба да важи.

Њихове предлоге већ у Бриселу одбио је Аљбин Курти. Исто је поновио и данас.

Каже да сматра да КС таблице нису неопходне и да се оне не могу вратити у промет.

И данас је поновио да је сам председник Србије, потписавши споразум из 2016. године, прихватио да су те регистарске таблице „нелегалне“ и да је могућност регистрације са њима привремена до 2021. године.

„У споразуму из 2016. године и сам председник Србије, као његов потписник, признао је да су ове таблице нелегалне, као и да је могућност регистрације на КС таблице привремена до септембра 2021. године, они који су преправљали аутомобиле. у периоду јануар 2017-јануар 2018. године и они су то знали и сходно томе од септембра 2021. године без иједног инцидента су ове регистарске таблице преиначили са КС у РКС. Нема потребе за КС таблицама и оне се више не могу пуштати у промет“, рекао је Курти.

Истовремено, оптужио је српску страну да „ескалира реторику и да подрива националну и регионалну безбедност“.

„Дубоко сам уверен да српска страна непотребно и потпуно вештачки ескалира реторику и деловање у области безбедности, што заједно са сталним претњама грађанима Косова, као такво представља директно нарушавање како националне безбедности, тако и региона уопште. Мислим да ове претње имају за циљ да неправедно створе супериорност у преговорима претећи ЕУ, САД или Уједињеном Краљевству тензијама у будућности“, рекао је он.

Истовремено, каже да претње о протеривању Срба са Косова представљају „доминацију наратива криминалаца попут Милана Радоичића, а не оних који интеграцију виде као примарну опцију“.

Данас је потврдио исто што је и српски председник већ открио јавности Србије, да је током састанка у Бриселу сам Курти представио шест поглавља тзв. свеобухватног споразума за нормализацију односа са Србијом, а који подразумевају „узајамно признање“.

Објаснио је да се прво поглавље односило на статус „билатералних односа и међународни контекст“ који подразумева „узајамно признање и пут Косова ка пуноправном чланству у међународним организацијама“.

Суочавање са прошлошћу које укључује особе нестале насилно, жртве сексуалног насиља, расељене особе, транзициону правду, материјалне штете из рата, враћање артефаката – део су другог поглавља.

Казао је да се треће поглавље тиче будуће сарадње која укључује слободу кретања капитала, људи, добара и услуга, а да је четврто третирање права свих мањина.

Под петим поглављем је, каже, разматрање, али не и преговори о до сада постигнутим споразумима.

Курти је рекао да се шесто поглавље тиче успостављања јасних механизама за спровођење споразума и решавање евентуалних спорова.

Како је истакао, „друга страна није позитивно одговорила на његов елаборат, нити је заинтересована за потпуну нормализацију“.

Курти: Декларација о несталима могла бити потписана, али није било спремности српске стране

Да данашњој седници Курти је говорио и о споразуму о несталима.

Тврди да је кривица, због тога што није потписана Декларација о несталима коју је и сам председник Вучић најављивао рекавши да је била скоро финализована, на српској страни.

„У међувремену, споразум о слободи кретања дошао је као тема са четири предлога изасланика ЕУ Мирослава Лајчака. Неистините су изјаве да је било спремности и предлога са једне стране. И даље смо били отворени за разговоре, али са друге стране, заинтересовани смо за слободу кретања. Да нема ту и тамо привремених таблица било би добро да нема ни налепница. Тако да мора да се деси узајамно признавање личних карата и возачких дозвола. Дали смо идеју да се признају сва документа“.

Курти је нагласио да тако нешто не би значило узајамно признање страна, а као пример за то навео је Грчку.

Подсетио је да иако Грчка „још увек није признала Косово“, она признаје пасоше, личне карте, визе и таблице.

„Одлагање се није десило, да би постало принцип“

Курти је и након седнице косовске владе, говорећи о одлуци косовске владе, поручио да ће од 1. септембра – или бити издата документа за улаз/излаз и из Србије и са Косова или их неће издавати ниједна страна.

Он је рекао да је Приштина одложила примену одлуке као „гест добре воље против захтева међународних партнера“.

„Направили смо велики уступак 31. јула да одлука која је требала да се примени од 1. августа почне од 1. септембра, наравно након што се уклони последња барикада и након што ме о томе обавести Косовска полиција“.

Ипак, како је нагласио „тако нешто не може да се ради у континуитету“.

„Одлагање се није десило да би одлагање постало принцип. Одлагање није принцип – гест добре воље због забринутости међународних партнера, јер је током јула месеца вођена масовна кампања дезинформација. Боримо се против дезинформација, повећавамо информације и 1. септембра имаћемо један од два сценарија – или неће бити документа за улаз/излаз ни у Србији ни на Косову или ће га бити и на једном и на другом месту. Када кажемо да водимо дијалог за споразум, мислимо на споразум за потпуну нормализацију односа Косова и Србије, који је међународно и правно обавезујући и споразум који се заснива на међусобном признавању“, рекао је Курти.

„Опција за неутралне регистарске таблице дошла од Лајчака“

Курти је у истом обраћању казао и да је опција за неутралне таблице дошла од посредника Европске уније у дијалогу Мирослава Лајчака.

„Ове опције за неутралне регистарске таблице против статуса Косова биле су опције у Бриселу посредника Лајчака, не знам ко му је дао ту идеју“, казао је он.

Такође, казао је и да ће након данашњег састанка открити опције које је предложио Лајчак.

„Једна од опција је била да Косово изда неутралне таблице, да врати Унмик. Било је захтева за одлагање рока за спровођење одлука, али је захтев стигао од посредника, а не од друге стране. Разговарало се и о томе да се грађани Косова не третирају на исти начин. Србе који имају личне карте са Косова, али су са Косова, треба искључити. Има их неколико хиљада“, рекао је Курти.

„Србима боље на Косову него у Србији“

У наставку је поручио да се „никакав погром неће десити, само ћемо спровести уставне и законске одредбе на Косову“.

Курти је казао да су све претње погромом и ликвидацијом Срба „покушај да Србија влада страхом“.

„Србима је боље на Косову него у Србији. У Србији нема слободе медија, а последњи извештаји говоре да је у Србији хибридни режим“, казао је он.

Споменувши узајамно признање, за Куртија је „реципроцитет дух тога“.

„Ми не преговарамо о слободи кретања између Косова и Србије, већ само спроводимо елементе које је Србија договорила у јулу 2011. и септембру 2016. Они желе да договорени споразум спроводе само они, а не ми. Косово не може да доноси одлуке које доводе у питање независност земље. Независност земље значи да се за део територије не може промовисати другачији поредак“.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 24. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар