Владан Вукосављевић: Аутокефалност тзв. МПЦ као генерална проба за капитулације на КиМ, у РС и ЦГ?

Рачунају да ако Српство ћути за Македонију, онда ће за ове три ствари можда да галами неколико месеци – али ће се на крају продати и предати за обећани „бољи живот

Владан Вукосављевић (Фото: Танјуг)

Сви Срби на свету, заправо огромна већина њих, прихватили су без роптања, покорно, смерно и углавном незаинтересовано, одлуку СА Сабора СПЦ да додели аутокефалност расколничкој тзв. МПЦ и да јој приде трајно уступи тј. поклони српску средњовековну духовну и културноисторијску баштину, све цркве и све манастире и то без икакве обавезе супротне стране.

Српство је заћутало и ћутањем подржало ту невероватну и необјашњиву одлуку.

Владан Вукосављевић: Отворено писмо Светом Архијерејском Сабору Српске православне цркве

Породично сребро прокоцкали смо на лажираним тикетима ЕУ кладионице.

Нажалост, склон сам да верујем да смо скоро у потпуности изгубили онај животодавни дух историјске виталности и да смо на коленима.

Неко је ово са аутокефалношћу можда смислио само као генералну пробу за наоко крупнији залогај, а то је капитулација у борби за суверенитет Србије на КиМ и за историјски непроцењиво важне српске интересе у Републици Српској и у Црној Гори.

Стање ствари: Различити нагласци у саопштењима Вучића и Цркве о актуелној косовској кризи

Рачунају да ако Српство ћути за Македонију, онда ће за ове три ствари можда да галами неколико месеци – али ће се на крају продати и предати за нових 200-300 евра помоћи из презадуженог буџета, за обећани „бољи живот“ и за ослобађање од страхова везаних за оружане сукобе и одрицања.

Док виталнији део света диже главу и бори се за другачији поредак ствари, Срби мрзе једни друге и немоћно тону у нихилизам.

Надам се и молим Бога да се варам у процени.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук профил Владана Вукосављевића)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

8 replies

 1. Необичне и страшне ствари се дешавају у СПЦ. Ћутање поводом невероватне одлуке о давању аутокефалности МПЦ, ћутање на молбе народа да се устане против параде срама, ћутање поводом смрти генерала који је показао патриотизам, одлучност и храброст у одбрани домовине сврставши се тако у плејаду најсветлијих српских војвода, ћутање о ужасној смрти девојке, ћерке осведоченог пријатеља Срба и Србије… При томе непримерене изјаве о стварима и људима које се не очекују и не траже од представника наше цркве.

  50
  4
 2. Апсолутно се вараш у процени, као ономад кад си уш’о у Вучићеву владу. Сада причаш паметно, али то нема никакву тежину после ******* са Вучићем. Ма колико био паметан, добронамеран, искрен, твоја реч не вреди ништа. ****** ******.

  15
  32
 3. Плес

  Плес на свјетлу
  Проба је
  Пред плес у тами
  Пред креацију

  Плес на сцени
  Проба је
  Пред ратни плес
  Пред рат

  Плес Духа
  Проба је
  Пред побједу
  Пред Вјечност

  Момчило

  16
 4. Господин Вукосављевић је глас српске савјести!
  Послушајте га Срби!
  Није усамљен!

  24
  8
 5. Nije mu verovati.

  7
  22
 6. Народу који је ћутке гледао како му комунисти стрељају десетине хиљада комшија и рођака и који је толике сузе пролио за Брозом не треба држава!!!Такав милет не треба ни жалити!!!
  Све у вези са Србима је доцкан и сувишно….На крају баладе-Вучић и његови педери….

  13
  9
 7. Не треба имати илузије да ће се Србљи препородити. И ово што се догађа са Црквом говори да је српски народ у тешкој декаденцији. Брод је испловио на пут без повратка још стварањем прве државне заједнице са смртним непријатељима, 1918. Не иду нам ни спољне околности на руку. Русија је осудила антикорона протесте, 2020. као хулиганске. Шта се друго могло да очекује од земље са дугом демократском традицијом, навиклом да се проблеми решавају у институцијама система? Све и да хоће- Русија сада не може да помогне. Тек је почетку рата.
  На унутрашњем плану, видљиво је да више од 60% грађана дубоко верује у тековине парламентарне демократије и избављење на изборима. А спас може да дође само ванинституционалним путем. За тако нешто, не види се ко би био водећа снага. Осим тога, народ у депопулацији није претерано ратоборан. Друмови ће пожељет Србаља, а Србаља нигде бити неће.

  4
  1

Оставите коментар