Италија: Због НАТО пројектила количина тешких метала у узорцима из Србије незабележена у свету

Ниво осиромашеног уранијума у ткиву двојице ваших грађана је драматичан. Толико присуство до сада није утврђено ни код једног војног или цивилног субјекта на свету, изјавила др Рита Чели

Фото: НСПМ

Резултат анализе количине осиромашеног уранијума 238 код двојице грађана Србије – војника који је боравио на Косову и Метохији и цивила који се налазио у близини бомбардованог Министарства одбране у Београду 1999. године – показао је присуство 500 пута већих доза од уобичајених у људском телу.

Ово је потврђено након анализе коју је урадила судски вештак и професор на Универзитету у Риму др Рита Чели. Она је утврдила да је количина смртоносне супстанце 500 пута већа од присуства осиромашеног уранијума у неком људском телу у било којој земљи на свету где није било борбених дејстава, нити употребе бомби с уранијумским пуњењем, пишу Новости.

Ово су до сада најјачи докази да су грађани Србије били изложени смртоносном дејству тешких метала из пуњења НАТО пројектила. Најновији докази потврђују да је уранијума било и у пројектилима који су коришћени северно од Врања, што ће имати важну улогу у правној борби за доказивање да из 1999. године потичу и узроци малигних болести стотина грађана.

Коријере дела сера: Осиромашени уранијум – заборављени масакр италијанских војника

Прва приватна тужба са захтевом за одштету жртвама због обољења од последица НАТО бомбардовања СР Југославије поднета је Вишем суду у Београду 20. јуна 2021. године, као резултат заједничке сарадње двојице адвоката, Срђана Алексића из Ниша и италијанског Анђела Фјоре Тартаље.

Италијански правник има двадесетогодишње искуство у борби за исплату одштете жртвама осиромашеног уранијума међу италијанским војницима, који су били у мисијама у свету, па и на Косову.

Прво рочиште у Београду заказано је за 16. октобар ове године, а прикупљеној документацији и вештачењима сада се придружује и налаз др Рите Чели, који се издваја по драматичном закључку. До резултата је позната научница дошла након анализе присуства тешких метала који су нађени у ткиву два наша грађанина.

Мирјана Анђелковић Лукић: Хемијско загађење Србије изазвано НАТО агресијом

„Толики квантитет није забележен нигде на свету где није вођен рат. Утврђена количина је застрашујућа“, оценила је др Чели.

Професорка је Новостима открила листу анализираних метала који су пронађени у два узорка ткива. Њена експертиза затекла је чак и адвокате, који ни сами нису очекивали овакве размере загађења у организму људи који су били изложени дејству осиромашеног уранијума из НАТО муниције.

Експертиза је, како тврди, научно необорива, лишена претпоставки и утемељена у лабораторијским мерењима. Анализа је урађена у најопремљенијој лабораторији за ту врсту истраживања у Торину. Вештачења др Чели на италијанским судовима допринела су решавању око 330 случајева, у којима је доказан узрочник обољења или смртност италијанских војника који су боравили на контаминираном терену.

„Ниво осиромашеног уранијума који сам нашла у ткиву двојице ваших грађана је драматичан. Толико присуство до сада није утврђено ни код једног војног или цивилног субјекта на свету. У свим затеченим металима појављује се уранијум 238, који потиче из пројектила које су користиле НАТО снаге у бомбардовању БиХ и у Србији, посебно на Косову и Метохији. То дејство је сигурно захватило и околне земље, као што су Албанија и Македонија“, каже професорка Чели.

Италија: Смрт заставника Марка Дијана, симбола борбе за истину о последицама осиромашеног уранијума

У вештачењу присуства тешких метала за потребе процеса вођених у Италији утврђени ниво је поређен са анализама италијанског Министарства здравља о присуству ових материја код здраве популације, која живи и ради у крајевима где није било ратних дејстава. Њихове „слике“ поређене су с резултатима италијанских војника из страних мисија. Изводећи вештачења, др Чели је код војника нашла тешке метале који апсолутно не постоје у Италији и то у вредностима које су и по хиљаду пута веће у односу на своје сународнике цивиле.

„Тешки метали чије је присуство утврђено у узорцима из Србије дефинитивно нису метали који се везују за индустријску производњу. Упоредили смо их с узорцима из свих земаља, чак и с Јапаном и Кином, где постоји велика индустријска загађеност, али тих материја тамо нема. Можемо јасно да кажемо да су то метали присутни само у војним пројектилима с осиромашеним уранијумом. Тешки метали нађени у два узорка из Србије не долазе од спољног загађења, већ потичу из бомбардованих подручја и присутни су само у пројектилима с осиромашеним уранијумом“, потврђују др Чели и адвокат Тартаља.

Current Concerns: О последицама оружја које садржи уранијум – термин „осиромашени“ вероватно намерно упућује на погрешну страну

На питање ако једнога дана Суд пресуди у корист српских жртава (до сада је прикупљено више од 3.340 тужбених захтева) ко ће платити одштету, коју је у Италији за свих 300 пресуда платило Министарство одбране, адвокати јасно одговарају – НАТО.

„Одштету плаћа НАТО, тачније земље чланице. Као што деле одговорност, нека поделе и одштету“, истиче Тартаља.

Смртоносне количине у крви

Професорка Чели у мају је боравила у Београду, а за Новости је представила своју методу вештачења:

„Узима се крв или биопсија. Проверава се присуство алуминијума, баријума, антимона, олова, молибдена, магнезијума, хрома, никла, кобалта, стронцијума, цирконијума, ванадијума… Када стигну резултати поредим колико је заступљено тешких метала и правим статистику. Када је реч о мртвима, онда се узимају узорци из болница који се чувају у парафину. Чињеница је да тешких метала увек има, али је важна њихова количина и да ли она може да се повеже с канцером оболелог“, каже др Чели.

Она је објаснила да у литри крви максимално сме да буде 3,3 микрограма алуминијума, а код италијанских војника и наших војника било је више од 500, а некада и 2.000 или 3.000 микрограма.

Присуство уранијума код цивила је 0.0053 јединица, а код оних који су били изложени бомбардовању она је бројила и по 10 микрограма у литру крви.

Зоран Радовановић: Не постоји ни индиректна веза између осиромашеног уранијума и рака

Адвокат Тартаља је такође затечен налазом др Чели, а њени закључци, како сматра, јасно упућују на одговорност НАТО.

„За ратни злочин нема имунитета и не важи принцип ретроактивности“, истиче адвокат Тартаља.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик/НСПМ, 23. 7. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. „Најновији докази потврђују да је уранијума било и у пројектилима који су коришћени северно од Врања, што ће имати важну улогу у правној борби за доказивање да из 1999. године потичу и узроци малигних болести стотина грађана.“

    Можда ће стотине изданих од спосптвене квази-државе (препуштених сами себи) ући у правну борбу, мада не верујем. Што се оболелих тиче – хиљаде су у питању.

    Требало би доћи до коначног списка о којем проф. Чели говори („Узима се крв/биопсија. Проверава се присуство алуминијума, баријума, антимона, олова, молибдена, магнезијума, хрома, никла, кобалта, стронцијума, цирконијума, ванадијума…“) и уврстити га у стандардан систематски/токсиколошки преглед у краљевинама Албанији, Буграској, Грчкој и Југославији.

    Вреди ли Струци говорити шта би и у којим случајевима тј. са којим симптомима требало проверавати код оболелих (такође препуштених сами себи)?

Оставите коментар