Current Concerns: О последицама оружја које садржи уранијум – термин „осиромашени“ вероватно намерно упућује на погрешну страну

Текст о мерењу радиоактивности тла Србије на узорцима из Новог Сада, Панчева и Авале, пренет из швајцарског недељника „Current Concerns“, објављен 8. априла 2009.

Тачке гађања муницијом са уранијумом. Извор: NATO (Кликните за увећање)

Мерење радиоактивности на узорцима тла из Србије, део 2.

У истраживачком раду о коришћењу оружја које садржи уранијум из 1977/78. године, обављеном у Лабораторији ваздухопловног наоружања при Ваздухопловној бази Еглин на Флориди, наводи се да ће налази бити достављени војном особљу које учествује у његовом тестирању и руковању њиме на бојном пољу у циљу заштите.

У меморандуму из 1993. године јасно се истиче да се, „када војници удахну или прогутају прашину осиромашеног уранијума, потенцијално повећава могућност за обољевање од рака“. Извор:  Одељење војске, Канцеларија начелника санитета, Лисбург Парк 5109, Фолс Черч, Вирџинија. Меморандум за Штаб хемијске школе Војске САД, референца: ATZN-CM-N, Форт Меклелан, Алабама 36205; предмет: Безбедносна обука за додир са осиромашеним уранијумом, 16.8.1993.

Ови документи доказују да су Италија, а вероватно и остале чланице НАТО-а, биле у потпуности свесне последица када су бомбардовале Србију тонама ових супстанци током ратова на Балкану.

Current Concerns је затражио од двојице стручњака почетком прошле године да обаве подробна истраживања узорака тла из Србије. Резултати су објављени у часопису јуна 2008. Они су застрашујући. После испитивања додатних фактора постало је очигледно да термин „осиромашени“ вероватно намерно упућује на погрешну страну. Деветог фебруара 2009. године Zeit-Fragen је под насловом „Мала Хирошима…“ известио о истраживању српског стручњака Мирјане Анђелковић Лукић о бомбардовању Србије 1999. године. Хипотеза да је штета учињена „малим ,хирошимскимʻ бомбама“ сада је поткрепљена резултатима мерења која су обавила ова два немачка стручњака за нуклеарну физику. После неколико година рада успели су да пронађу поуздане мерне методе за откривање трагова тих малих нуклеарних експлозија.

Уредништво часописа Current Concerns

Суд у Фиренци наложио је италијанском Министарству одбране да исплати одштету једном италијанском ратном ветерану због здравствених проблема насталих као последица његове изложености муницији са уранијумом у Сомалији. Судије су своју одлуку донеле на основу правно-медицинског мишљења. А оно је узело у обзир материјал који је поднео социјалиста Фалко Акаме, члан парламента. Он је и председник организације „Анавафаф“ која врло успешно заступа активне војнике. Акаме је од почетка одбијао да прихвати званичне лажи о наводној нешкодљивости муниције са уранијумом. Још у време израелског рата против Либана 1982. године уверио се у здравствене проблеме италијанских војника који су били у додиру са сличном муницијом у Либану.

Одлучујући аргумент у пресуди у овом случају, вођеном пред цивилним судом, била је чињеница да је италијанско Министарство одбране пропустило да обезбеди задовољавајућу заштитну АБХ опрему својим војницима како у Сомалији 1993, тако и у рату на Балкану, иако је било упознато са америчким директивама о одговарајућем поступању са уранијумом.

Из Докумената: „Главна опасност везана за осиромашени уранијум је штетно дејство које он може имати уколико уђе у тело. Ако се честице удахну или прогутају, могу бити хемијски отровне и изазвати знатно и дуготрајно озрачење унутрашњих ткива“. Извор: документ од 20.12.1984, AWS 330, у потпису Роберт Бирд, помоћник државног генералног секретара САД за одбрамбену подршку, 1984-87.

Извод из књиге: Мирјана Анђелковић Лукић, Дарови „Милосрдног анђела“, Балканија, Нови Сад, 2015.Categories: Противу заборава

Tags: , ,

Оставите коментар