Дејан Јанковић: Супротстављање злу силом

Угледајмо се на пчелу, која је много мања од свих својих непријатеља али се не либи да се од њих брани јер, није снага ни у величини ни у броју већ у спремности да се превазиђе страх од смрти

Извор: Благодарје

Када су у једном интервјуу професора Бојанина питали да ли је штетно за развој деце да им се допушта играње пушкама и пиштољима симулирајући рат, одговорио је одрично рекавши да пушка може да убије, али може и да одбрани. Иван Иљин је написао изванредну књигу О супротстављању злу силом у којој је подробно обрадио овај проблем са свих страна закључивши, између осталог, и следеће: „Онај ко се злочинцима супротставља силом и мачем мора бити чистији и виши од своје борбе јер, у супротном, он ће ући у битку, али је неће завршити победом, већ ће га битка занети, унаказиће његов лик и учиниће га окрутним. Он ће остати сломљен, понижен и развраћен. Владати силом и мачем може само онај ко влада собом, то јест својим страстима и својим знањем, јер ако човек не влада собом, онда ће мач и сила завладати њиме. У том случају, мач и сила неће бити његова средства и оруђе, него ће он постати њихово средство и оруђе, па ће погинути од мача, али не физички, већ морално и духовно. Његове ће снаге бити истрошене, душа унакажена а борба изгубљена. Зато је очишћење душе основни услов за победу над злом“.

Иван Иљин: О супротстављању злу силом

У животињском свету готово да нема створа који нема неко оруђе или способност – вештину одбране. Међутим, не знам да ли постоји још неко битије осим пчеле да одбрану своје заједнице увек плати својим животом. Зато пчела никад не напада – она се увек брани. Осим ако случајно не станете на њу, или се деси каква друга незгода, никада пчела неће да убоде некога док на ливади скупља нектар и полен или на извору воду. Али ако се сувише приближите њеном друштву, њеној држави, заједници она ће свој живот, будите сигурни, положити за одбрану своје породице. Дакле, пчела своје физичко супротстављање злу, уљезу, агресору базира управо на идеји која је виша од саме борбе, потпуно владајући собом. Она се брани савршеним оружјем, жаоком, која је изванредно креирано оружје скривено у њој. Жаока изгледа као харпун са зупцима тако да без икаквих проблема може да пробије дебелу пчеларску блузу које се из тог разлога праве да буду веће и наборане. Када се жаока зарије у кожу, из сабирног мехура пчела пусти отров, који је по структури сличан отрову змије звечарке, али због зубаца којих има 10, а који су ту да би жаока била што дубље заривена, пчела не може да ју извуче, а да је притом не откине. Тада, са жаоком, пчела ишчупа и добар део своје утробе, након чега јој је смрт неизбежна. Интересантно је да осице, бумбари и други инсекти који су на много нижем и морфолошком и социјалном нивоу развоја од пчеле, могу да убоду више пута а да то не плате својом главом. Како је могуће да кроз толике године еволуција није успела да овај „недостатак“ отклони и пчели омогући да попут својих мање развијених сродника убада више пута? На то питање савремена наука нема одговора. Такође, интересантно је зашто еволуција није успела да ту смрт након убода учини бржом и лакшом? Наиме, пчела након што остане без жаоке и доброг дела утробе умире споро и дуго, вероватно у великим боловима.

Лако се можемо сетити ко је пример у људском свету давања живота за своју заједницу и ко је страдао у великим мукама. Он се и те како противио злу физичком силом, о чему нам сведочи и његов пријатељ и очевидац његових дела, Јован, када каже: „И начинивши бич од узица, изгна све из цркве, и овце и волове; и мењачима просу новце и столове испремета“. (Јн. 2:15)

Христос истерује трговце из Храма, фреска

Пацифистичка пропаганда против које је ономад здушно роптао и Милош Црњански па због тога ушао у сукоб са многим нашим интелектуалцима (који ће кроз пар година поћи као јагањци на клање што нацистима, што од револуционара, занети идејама Лава Толстоја о ненасиљу и осталим идејама са истока о несупротстављању злу силом), као да је и данас изузетно јака у нашој култури. Зато, успротивимо се „мирењу“ са чињеницом да смо слабији и мањи, већ се угледајмо на пчелу, која је много мања од свих својих непријатеља али се не либи да се од њих брани јер, није снага ни у величини ни у броју већ у спремности да се превазиђе страх од смрти. Пчели је то осећање урођено, док је човеку то могуће само у вери да је „искра за небо створена“ и да постоји нешто више и важније од њега самог, упојединаченог, а то је заједница предака и потомака коју својим битијем увезује и тако ствара живот вечни сада и у векове векова. Амин.

Опрема: Стање ствари

(Благодарје бр. 21)

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРЕТПЛАТИ ЗА ПЕТУ СЕЗОНУ „БЛАГОДАРЈА“

Драги пријатељи, овим бројем завршавамо четврту сезону и позивамо вас да нас читате и од септембра када ће почети нова, надамо се до сада најбоља, пета сезона. Планирали смо повећање броја страница и увођење темата сваког броја који ће уређивати гости уредници.

Претплату од 1.500,00 дин (урачунати поштански трошкови), за наредних пет бројева можете уплатити на жиро рачун нашег Удружења грађана Еуфонија, (Булевар ослобођења 50/5, Нови Сад) 840-11011589-65, са сврхом плаћања: донација за Благодарје.

Из Благодарја бр. 21

Желимо вам пријатну летњу паузу и радујемо се новој сезони!Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Добар текст, поготово је мисао Иљина дубока. Аналогија за пчелу је донекле на месту.
  Снага пчеле је претежно у спремности на жртву за колектив, али је снага и у заједници. Јер пчеле не могу убодима да се бране од стршљена, оса и дивљих пчела, већ ту примењују тактику окруживања непријатеља и појачаним махањем крила, чиме стварају доста велику температуру која фактички убије грабљивца. Сличан акценат на заједништву јесте и суштина Хришћанства, јер се пред Господом човек спашава само у заједници.

  Стварно добро питање зашто током времена пчела није развила способност да више пута убоде, без да притом страда.

  14
  1
 2. Биће вест ( као да је права ) кад се НГО осе устреме на Вучевића и његову параполицију због прекорачења силе у одбрани параурбанистичког плана за Дубаи на Дунаву .

 3. Православни Србин из Црне Горе – Црногорац – Владика Раде:

  “Ал’ тирјанству стати ногом за врат,
  довести га к познанију права,
  то је људска дужност најсветија!”

  10

Оставите коментар