Италија: Смрт заставника Марка Дијана, симбола борбе за истину о последицама осиромашеног уранијума

Тако се годинама борио на два фронта, против тумора лимфног система дијагностикованог по повратку са Косова и против државе којој је служио а од које се осећао потпуно напуштеним

Марко Дијана (Фото: Вечерње новости)

У Италији је у болници на родној Сардинији преминуо заставник Марко Дијана (50), војник који је био симбол борбе за истину о последицама које оставља осиромашени уранијум, некадашњи припадник НАТО снага који је боравио у мисији на Косову.

Дијана се дуго залагао за војнике које је држава заборавила, а који су били на служби ван земље, и поготову за оне оболеле у последњих 20 година у око 8.000 разних мисија и оних 400 преминулих са више ратних терена, понајвише у Сомалији и на Косову.

Коријере дела сера: Осиромашени уранијум – заборављени масакр италијанских војника

Тако се годинама борио на два фронта, против тумора лимфног система дијагностикованог по повратку са Косова и против државе којој је служио а од које се осећао потпуно напуштеним.

Специјализован у области ракетне технике, веома цењен официр и по признањима, добио је пензију прве категорије и призната му је одштета, али ускраћена надокнада за скупе лекове и лечење. Да би се лечио био је принуђен да прода своју кућу на Сардинији 2013. године.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Искра, 9. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар