Покрет за одбрану КиМ: Предаја српског електроенергетског система тзв. Косову

Енергетским споразумом и „мапом пута“ за његово спровођење, успоставља се суверена власт „Косова“ у области електроенергетског снабдевања на читавој територији КиМ

Извор: Покрет за одбрану КиМ

Споразумом Петковић–Бисљими, потписаним 21. јуна 2022. у Бриселу, односно, договореном „Мапом пута за имплементацију енергетског споразума“, режим Александра Вучића коначно се одрекао дистрибутивно-електроенергетског система Србије на читавој територији Косова и Метохије. Он је формално предат турској компанији, а суштински великоалбанској творевини „Косову“ и њеним НАТО-спонзорима, међу којима Турска игра једну од најважнијих улога.

„Косову“ је коначно предат кључни електроенергетски објекат на северу Косова и Метохије – подстаница Валач, као и цела српска инфраструктура за пренос и дистрибуцију електричне енергије. Штавише, на северу Косова српски „ЈП ЕПС Електрокосмет“ престаје са радом, да би се у албанском квазиправном систему основао „Електросевер“. Он ће преузети оне раднике који ће пристати да раде у албанском систему, без права на српско пензионо и здравствено осигурање. При томе, у сваком тренутку „Електросеверу” ће, уколико тако процене сепаратистичке власти у Приштини, моћи да одузму дозволу за рад. Ако део запослених прихвати да ради у некој од организационих јединица ЕПС у централној Србији (чему објективно доприноси поменути споразум), то ће довести до нових исељавања, можда и стотина српских породица са Косова и Метохије.

Брисел: Делегације Београда и Приштине усагласиле смернице за примену договора о енергетици

Турска је од „Косова“ 2012. године „купила“ компанију за дистрибуцију електричне енергије на Косову (КЕДС), некадашњу дистрибуцију ЈП ЕПС – Електрокосмет, државну имовину Србије. КЕДС је продавао струју и одржавао дистрибутивну мрежу на КиМ, укључујући и српске енклаве, са изузетком севера, где је то чинио сада укинути „Електрокосмет“. Као да ни то није довољно, споразумом Петковић – Бисљими спискови српских корисника електричне енергије (предузећа, али пре свега физичких лица), биће, без икаквих заштитних гаранција и клаузула, предати Приштини, укључујући бројне личне податке и она ће  им од сада наплаћивати своје електроенергетске услуге преко „Електросевера“, фирме која ће бити регистрована у приштинском квазиправном систему, и која ће радити за рачун Приштине.

Иако се јавности представља да се о питању својине на електро-енергетској мрежи и постројењима није преговарало, режим Александра Вучића је овим споразумом, коме су претходили преговори са турским „власницима“ КЕДС у Истанбулу, легaлизовао отимачину целокупне имовине ЕПС-а коју су самозване власти у Приштини, неовлашћено „приватизовале“ – „продале“ турском конзорцијуму Çalik & Limak 2012. године. Реч је о целoкупној електродистрибутивној мрежи и постројењима ЈП ЕПС, коју је под називом КЕДС Приштина продала турској компанији.

На срамоту свих грађана Србије који трпе ова понижења, тиме се наставља са противуставним одрицањем од српских ресурса на Косову и Метохији. Енергетским споразумом и „мапом пута“ за његово спровођење, успоставља се суверена власт „Косова“ у области електроенергетског снабдевања на читавој територији Косова и Метохије. Тиме се, тактиком корак по корак, наставља са предајом суверене власти Србије на Косову и Метохији, и хрли у велеиздају – признање тзв. Косова као независне државе. О томе, уосталом, сведочи и речито ћутање српских власти поводом још једне нечувене провокације – заједничке, већ осме по реду, седнице владе Албаније, Вучићевог партнера из „Малог Шенгена“ („Отвореног Балкана“), и „владе Косова“ – у српској Приштини.

У Београду, 21. јуна 2022.
Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану КиМ, 22. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Пошто ми ионако већ увозимо струју , боље да нашу струју плаћамо турцима ионако смо економски тигар . Док нам је на власти „Рамин брат ” , цитирам Раму да не буде да сам ја измислио , мада сви то одавно знамо …. нема нама бриге око нашег самоуништења и напретка вољене нам Албаније са све косовом . Уосталом имамо ми забавну серију у наставцима „ Прислушкивање” са главним глумцима Нешом и Хркаловићком … У споредним улогама – све режимске новине и ТВ ( трајање по потреби главног и одговорног режисера ) . Пријатно и до виђења ….

    16

Оставите коментар