САД: „Ју-Ес-Еј тудеј“, један од главних „факт чекера“, присиљен да повуче 23 чланка због измишљања извора

Међу двадесет три уклоњена текста, која нису задовољавала „уредничке стандарде“, били су чланци о забрани побачаја у Тексасу, антиваксерском садржају и руској инвазији на Украјину

Извор: Самит њуз

(Самит њуз, 17. 6. 2022)

Америчке дневне новине Ју-Ес-Еј тудеј, на које се поједине друштвене мреже позивају као на „факт чекера“, присиљене су да избришу двадесет три чланка са своје интернет странице пошто је истрагом утврђено да је један од новинара фалсификовао изворе.

Читав одјељак ових новина посвећен је „провјеравању чињеница“, што Фејсбук употребљава за „чињеничну провјеру“ текстова из других извора и њихово цензурисање, смањујући им читаност подешавањем својих алгоритама.

„Новинарка Ју-Ес-Еј тудеја Габријела Миранда измишљала је изворе и прилагођавала цитате за своје текстове, потврдио је лист. По пријему ‚спољног захтјева за исправку‘ поводом једног текста спроведена је унутрашња истрага“, пише Брајтбарт.

Извор: USA Today

Међу двадесет три уклоњена текста, која нису задовољавала „уредничке стандарде“, били су чланци о забрани побачаја у Тексасу, антиваксерском садржају и руској инвазији на Украјину.

Миранда, која је у међувремену дала оставку, „покушала је да превари истражитеље дајући лажне доказе за прикупљање вијести, укључујући снимке разговора“, пише Њујорк тајмс.

„По спољном захтјеву за исправку, Ју-Ес-Еј тудеј спровео је провјеру претходног рада Габријеле Миранда. Утврђено је да појединци чије су ријечи навођене нису били чланови организација навођених у текстовима, и дјеловало је да је у питању измишљотина. Постојање других појединаца чије су ријечи навођене није могло бити потврђено на основу независних извора. Уз то, у појединим текстови наводи су приписивани другим особама, не онима од којих потичу.“

Како смо раније објавили, Ју-Ес-Еј тудеј био је присиљен да на брзину повуче низ објава на Твитеру за које критичари тврде да су извршиле кључни утицај у правцу нормализације педофилије позивајући се на „науку“ приликом тврдњи да се педофилија „одређује још у мајчиној утроби“.

Новина је доспјела под жесток удар критике пошто је њен „факт чекер“ утврдио као „истините“ тврдње да је званична мајица Трампове кампање за изборе 2020. садржала „нацистички симбол“.

Фебруара прошле године новина је објавила уводник у ком је напала рагбисту Тома Брејдија због његовог одбијања да повуче своју подршку Трампу и зато што је „бијелац“.

Уз то, морали су отпустити свог уредника за „расна и мањинска питања“ Хемал Џавери пошто је за пуцњаву у самопослузи у Булдеру погрешно оптужила бијелце.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар