Брисел: Делегације Београда и Приштине усагласиле смернице за примену договора о енергетици

Из Брисела поручују да је усвајање мапе пута корак напред у нормализацији односа између Београда и Приштине у корист свих грађана

Бесник Бисљими, Мирослав Лајчак и Петар Петковић у Бриселу (Извор: Твитер Мирослава Лајчака)

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак рекао је да су делегације Београда и Приштине у Бриселу усвојиле мапу пута за примену споразума о енергетици усвојеног 2013. године. Петар Петковић поручује да је отворен пут за разговор о формирању Заједнице српских општина. Након постизања договора о мапи пута, делегације Београда и Приштине наставиле су билатералне разговоре са ЕУ посредницима.

„Са великим задовољством могу да објавим да су Косово и Србија управо усвојили Мапу пута за примену енергетских споразума у оквиру дијалога под покровитељством ЕУ“, навео је Лајчак.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић састао се са Лајчаком нешто после 10 часова у Бриселу. Претходно је Лајчак у згради Европске службе за спољне послове одржао билатерални састанак са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем.

Петковић: Отворен пут за ЗСО

Петар Петковић је изјавио да је после усвајања мапе пута о реализацији Споразума о енергетици из 2013. године, отворен пут за разговор о формирању Заједнице српских општина.

„Имајући у виду да је Приштина годинама одбијала да разговара о енергетици и о важним деловима споразума, не само да смо натерали Приштину да разговара већ смо се и договорили о многим важним питањима за живот наших људи на северу Косова и Метохије“, рекао је Петковић.

Он је објаснио да мапа пута представља сет корака, рокова и одговорности једне и друге стране који почињу да теку оног тренутка када Електросевер добије лиценцу за снабдевање.

„Оно што је посебно важно, Електросевер је добио и могућност да пружа дистрибутивне услуге, то је важно и током свих ових састанака у Бриселу Приштина је то одбијала да пружи“, рекао је Петковић, наводећи да је то договорено на састанцима у Истанбулу.

Тако ће Електросевер моћи да пружа важне услуге, попут издавања рачуна, наплата, одржавање мреже и повезивање потрошача.

„То је много важно јер имамо самосталност у снабдевању електричном енергијом на северу Косова и Метохије. Успели смо да осигурамо нормално снабдевање потрошача електричном енергијом. Решићемо и бројна питања у вези са рестрикцијама, слаб напон електричне енергије и крећемо у обнову инфраструктуре јер због њене дотрајалости део струје није стизао до потрошача“, рекао је Петковић.

Шта се дешава након издавања лиценце

Додао је да је посебно важно да након издавања лиценце треба да уследи потписивање споразума са Косовском канцеларијом за дистрибуцију електричне енергије и Косовским оператером преносног система електричне енергије, давање кода Електросеверу који ће тада бити оперативан за снабдевање потрошача струјом на северу Косова.

„Чули смо да су у Приштини покушавали да застраше грађане наводећи да ће морати да плаћају некакве дугове за струју. Међутим, све правне обавезе за сваког потрошача на северу Косова и Метохије почињу да теку од оног тренутка када потпишу уговор са Електросевером. Нико пре тога не може ништа да наплати никоме“, навео је Петковић.

Наводи и да ће постојати заокружен систем снабдевања струјом добијањем дистрибутивних услуга и са чињеницом да ће из централне Србије поново долазити струја до севера.

„У самој мапи пута, на крају, наводи се и то да ће се у потпуности поштовати споразуми из 2013. и 2015. године. Чини ми се да смо овом мапом пута додатно појачали те енергетске споразуме па са правом могу да кажем да смо направили добар договор, али то не говорим са еуфоријом јер чекам реализацију“, рекао је Петковић.

Бисљими је на Твитеру објавио да ће Мапа пута за примену споразума о енергетици, која је усвојена данас у Бриселу, омогућити фактурисање електричне енергије у четири општине на северу КиМ.

Српска листа поздравила је договор Београда и Приштине о енергетици који, како наводи, има вишеструки значај за наш народ и привреду и отвара пут за разговоре о Заједници српских општина.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ честитао је  Вучићу и Куртију усвајање Мапе пута за примену споразума о енергетици.

„Разговарао сам са Вучићем и Куртијем да бих им честитао на постизању споразума о усвајању мапе пута за спровођење енергетског споразума. То је велики и важан корак напред у дијалогу који ће донети конкретне резултате за све грађане“, истакао је Борељ у објави на Твитеру.

Портпарол немачке владе Штефен Хебештрајт честитао је Београду, Приштини и изасланику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку на постигнутом договору.

„Честитке шефовима преговарачких тимова Србије и Косова, као и изасланику Лајчаку. Као што је немачки канцелар Олаф Шолц подвукао током недавне посете региону, Немачка у потпуности подржава следеће кораке ка свеобухватној нормализацији односа Косова и Србије“, написао је Хебештрајт на свом Твитер налогу.

Портпарол Европске уније Петар Стано у понедељак је најавио да ће се на састанку расправљати о споразуму о енергетици.

Шта предвиђа документ из 2013.

Усвојеним документом из 2013. године предвиђа се да ЕРО обезбеди усаглашеност с условима који су постављени лиценцом за снабдевање, а у сагласности са правним и регулаторним оквиром тзв. Косова.

Како је наведено, да би се превазишла криза и проблеми у енергетском сектору, узимајући у обзир споразум о енергетици од 8. септембра 2013. и закључке посредништва ЕУ о примени тог споразума од 25. августа 2015, стране су се договориле о следећој мапи пута:

Енергетска регулаторна канцеларија (ЕРО) ће издати лиценцу за снабдевање за Електросевер.

Такође обезбедиће усаглашеност с условима који су постављени лиценцом за снабдевање, у сагласности са приштинским правним и регулаторним оквиром.

У року од седам дана од издавања лиценце, Електросевер ће обезбедити косовској компанији за дистрибуцију електричне енергије на Косову (КЕДС) и Оператору система, трансмисије и тржишта електричне енергије Косова (КОСТТ) најскорије могуће податке о потрошачима, преко ЕУ.

У року од 10 дана од издавања лиценце за набавку, Електросевер ће потписати неопходне техничке споразуме са КОСТТ и КЕДС, како би радио на косовском енергетском тржишту.

Извор: Твитер Мирослава Лајчака

То су Оквирни споразуми о прихватању правила тржишта електричне енергије са КОСТТ, Споразум о билансној обавези са КОСТТ и комерцијални споразум са КЕДС за обезбеђивање услуга дистрибуције – обрачун, наплата, одржавање и физичко повезивање с новима потрошачима у четири општине на северу Косова са већинским српским становништвом.

У року од 15 дана од потписивања неопходних споразума са КОСТТ, Електросевер ће добити енергетски идентификациони код (ЕИЦ) како би спроводио активности предвиђене лиценцом.

Такође, у складу са чланом 14 енергетског споразума из 2015, у року од 30 дана од добијања лиценце за набавку, КЕДС и КОСТТ (ако је неопходно уз посредовање ЕУ), имаће приступ подстаници Валач, као и осталој инфраструктури за пренос и дистрибуцију.

У року од 45 дана од издавања лиценце за набавку, КОСТТ и КЕДС, уз консултације с Електросевером, поднеће ЕРО-у инвестициони план и неопходне трошкове одржавања и губитке мреже на основу темељног увида у постојећу инфраструктуру.

Како је наведено, у року од 21 дана након предаје инвестиционог плана и трошкова, ЕРО ће одобрити у принципу те трошкове и губитке.

У случају непридржавања одредаба ових усаглашених закључака, након 100 дана од издавања лиценце за набавку, ЕРО може да одлучи да суспендује и/или повуче лиценцу додељену Електросеверу, уз претходне консултације страна, уз посредништво ЕУ, током периода од максимално 15 дана.

ЕУ ће обезбедити мишљење експерата ако то затражи бар једна страна.

Успешна примена договорене мапе пута не прејудицира да стране имају обавезу да у потпуности примене енергетске споразуме из 2013. и 2015. године.

ЕУ: Мапа пута о енергетици корак ка нормализацији односа

Европска служба за спољне послове саопштила је да су главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бисљими усагласили мапу пута за имплементацију енергетских споразума која предвиђа „конкретне обавезе за обе стране“.

„Данашњим споразумом, ‘Електросевер’ компанија у власништву Србије основана на Косову и према косовском закону, почеће да снабдева струјом потрошаче у четири општине са већинским српским становништвом на северу. Ово отвара пут ка окончању нетранспарентне и нерегулисане досадашње праксе“, наводи се у писаном саопштењу ЕЕАС.

Из Брисела поручују да је усвајање мапе пута корак напред у нормализацији односа између Београда и Приштине у корист свих грађана.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 21. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Страшно . Опет смо победили 5:0 . Електросевер ће све да обавља , пописаће Србе потрошаче , попис сервирати шиптарима, прикупљати новац и предавати га опет шиптарима . Приступ Валачу до сада нису имали , сада имају . Кад год им се прохте укидају Електросевер …..Када на тако величанственој победи честитају сви болесници из ЕУ , све постаје још јасније и сасвим довољно да се схвати значај ове величанствене победе . Ми , остали Срби остајемо без Газивода и струју ћемо увозити по папреној цени од истих ових који нам честитају . Иначе , барем нам је пре неки дан Рама најзад обелоданио јавну тајну о којој се годинама прича о пореклу АВАВ назвавши га својим братом . Сада је ваљда и „ СНС слепцима ” јасно зашто ми од доласка АВАВ на високе функције стално и неумољиво побеђујем шиптаре . Следећа фантастична прилика – односно „ужасни притисци на Србију” – десиће се сутра 23.06 у Бриселу где наступа циркус појачан великом тројком Отвореног Балкана која се „данима нећкала да ли да наступа ” или да им да ногу . После „ стравичних притисака ” одлучили су да ипак наступе у бриселској шатри ( не знам ко ће играти мечку , ваљда су се договорили ) . Какву ли величанствену победу за Србију „ међ` притисцима ” треба да очекујемо ???? И да завршим са највећом од свих величанствених победа Србије међ´ притисцима коју нико не помиње .То је враћање дугова „ независног косова” које Србија уредно плаћа без икаквих проблема – има се , може се ( ми нашу децу ионако лечимо преко фантастичног изума званог смс ) . Бити економски тигар уопште није мала ствар . Исплата разним светским „ клубовима ” „жуља ме ” већ дуже време . Наиме , не знам али чини ми се да косову АВАВ неће дати признање државности док се и задњи цент не исплати са каматом . Тог момента косово може да крене својим путем јер неће бити никаквих „забележби ни терета ” за шта ће се наравно побринути њихов брат по крви . Срећно нам свима било .

    11

Оставите коментар