Истиномер: Србија није једина држава у Европи која није увела санкције Руској Федерацији

У Европи се налази и Белорусија, земља која је због свог ангажовања у нападу Русије на Украјину и сама трпи санкције

Извор: Друштвене мреже

Потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић гостовао је у јутарњем програму Пинка последњег дана викенда, а говорећи о актуелним политичким темама, Вучевић је одговорио на питање водитељке Јоване Јеремић о „критикованој одлуци“ Србије да гласа за избацивање Русије из Савета за људска права Уједињених нација.

„Србија нажалост доноси или гласа за одлуке које нису популарне у јавности или међу грађанима, али ми морамо да штитимо наш национални интерес, морамо да штитимо Србију и ја сам сигуран да је Александар Вучић причао о томе са Владимиром Путином и да му је објаснио нашу позицију“, рекао је Вучевић.

Покушавајући да проруски оријентисаном делу јавности (истраживања говоре већинском делу становништва) оправда ову дипломатску одлуку, он је затим нагласио:

„И још једном треба подвући, Србија је једина држава у Европи, не у Европској унији, него у Европи, на континенту, која није увела санкције Руској Федерацији и даље имамо летове и за Москву и Санкт Петербург и даље не прекидамо наше пријатељство и сарадњу иако смо изложени огромним притисцима  и ужасним, одвратним уценама“.

Слично је, подсетимо, недавно изјавио и председник државе Александар Вучић у интервјуу за Радио-телевизију Србије неколико дана након избора. Причајући о „притисцима” да се Србија усклади са политиком ЕУ по питању Русије, рекао је да његова странка, попут неких других, није скупљала јефтине предизборне поене на украјинској кризи додворавајући се проруском сентименту грађана. Ипак, и он сам и чланови његове странке избегли су да се јасно одреде према рату у Украјини до завршетка избора, док су истовремено медији који су им наклоњени свакодневно ширили проруску пропаганду представљајући Русију као жртву, а Украјину и Запад као агресоре и кривце за сукоб.

Сузана Грубјешић: Санкције Русији услов за европски пут Србије

Наглашавајући пријатељство са Русијом, али и бранећи одлуку власти да гласају за избацивање Русије из Савета за људска права УН, Вучевић је истакао да је Србија једина држава на европском континенту која није увела санкције Русији.

Међутим, у Европи се налази и Белорусија, земља која је због свог ангажовања у нападу Русије на Украјину и сама трпи санкције. Савет ЕУ је прогласио декларације усмерене на финансијски сектор Белорусије, као и мере ограничавања за појединце и робну размену.

Александар Лукашенко: Страха нема, ресурсе имамо, умрети нећемо

У наставку изјаве Вучевић је додао да Србија и даље има летове за Москву и Санкт Петербург.

Тачно је да се са београдског аеродрома и даље лети за Русију, али треба напоменути да се лети и из других градова – са два истанбулска аеродрома са европске стране овог града и са аеродрома у Минску.

На апликацији Flightradar24 може да се сазна одакле полазе авиони који слећу у Москву, као и у Санкт Петербург.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Па, пошто смо не тако давно ми увели санкције Белорусији (бруке и срамоте!), значи да смо је искључили из Европе. Тако да су Вучић и Вучевић у праву.

    12

Оставите коментар