Љиљана Богдановић: Неодустајање званичне Србије од „заветне“ ЕУ формуле

Јесу ли мањина они народи у Европи који ће упалити духовно кандило за успех подухвата названог „специјалном војном операцијом“? Пред овим избором већина Срба, чини се, нема недоумице

Љиљана Богдановић (Извор: Печат)

Британска национална галерија променила је име слике француског импресионисте из 19. века Едгара Дегаа „Руске плесачице“ у „Украјинске плесачице“ због „тренутне ситуације“. Галерија је у званичном саопштењу признала да је промена имена последица јавне кампање којом је вршен притисак и да није заснована ни на каквим новим информацијама у погледу поменутог дела.

Финска царинска служба запленила је руска уметничка дела која су враћана након што су позајмљена за изложбе у ЕУ и Јапану, наводећи као разлог санкције ЕУ против Москве због сукоба у Украјини. Слике и скулптуре о којима је реч припадају, између осталих, московској Третјаковској галерији и музеју Ермитаж у Санкт Петербургу, а њихова вредност је процењена на 46 милиона долара или више.

Лондон: Због „ове ситуације“ Дегаова слика „Руске плесачице“ одсад се зове „Украјинске плесачице“

Док француски луксузни див Шанел забрањује продају робе Русима у целом свету, а престао је да продаје своје производе и онима који намеравају да их однесу у Русију, у немачким градовима Франкфурту, Берлину, Штутгарту и Хановеру одржани су протести против дискриминације руског становништва. Претходно је немачка министарка унутрашњих послова напоменула да је полиција забележила нападе на руске објекте и продавнице, и да се сваке недеље евидентира најмање 200 злочина над држављанима Немачке који говоре руски – од увреда и претњи и физичког насиља до оштећења имовине.

Набројани примери агенцијских белешки скроман су избор из пребогатог досијеа актуелног европског цивилизацијског посртања. Премда методом „случајног узорка“ од мноштва сличних догађаја одабрани, ови примери јесу репрезентативни и суочавају нас са закључком да је летећи циркус злих волшебника изненада слетео у животни простор Европе, тачније – Европске уније, с намером да је запоседне, лиши је моћи расуђивања и памет јој одузме.

Да ли је просперитетна, високим хуманим идеалима декларативно надахнута ЕУ, свој лет завршила приземљивши се обележена јасном метаморфозом у недостојну заједницу неодговорних варвара? Ново нормално Европе је пред нама? Дакако, сви грађани ЕУ не мисле, не делају или говоре у овде поменутом духу, многи се стиде и протестују, али распомамљена светина, бестидно и подло подстицана од групација својих политичких и управљачких елита, опушта се у својеврсном рушилачком делиријуму, стварајући утисак опаснији од других: безумље русофобије неће скоро стати, напротив! Ветар у леђа разбојничкој настројености „борбене“ Европе недавно је дао чак и ЕУ комесар за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, резолутно закључивши поводом Украјине да ће „овај рат бити добијен на бојном пољу“. Пукотина се увећава, маске нестају.

Жозеп Борељ: Испорука оружја важнија од санкција, рат ће се ријешити на бојном пољу

Уз исказано гађење, писац Небојша Бабић овај социјални, морални и политички колаж Старог континента појашњава: „Видимо како Европа пролази кроз посљедњу фазу колонизације, када су народи колоније спремни добровољно умрети за добробит колонизатора. Ово је најокрутнији и најподлији стадијум колонизације, јер у овој фази народи, појединци губе смисао свог постојања, добијају лажну самоидентификацију и претварају се у одане робове. Није то само физичко ропство. То је првенствено ментално ропство.“

Шта у овом тренутку наслућујемо о самосвесним и гордим грађанима западног дела европског простора, који су у свом вековном саморазумевању били духовна и културна елита западног света? У чије „менталне робове“ се претопише ови поносни грађани, који данас без стида пљачкају и поткрадају Русе, кидишу на њих и симболичним колико и стварним моткама витлају изнад њихових глава? Има ли на континенту још народа кандидата над којима би се могла практиковати слична европска „праведна“ тортура?

Описујући одлике нове ропске ситуације, заоштрене ратом у Украјини, Бабић наглашава – „У садашњој Европској унији, која је постала велика анти-Русија, нема националности, нема особности, нема потребе за истином. Постоји само мржња према Русима и спремност да се послушају било какве наредбе из Сједињених Држава“.

Nebojša Babić: Umjesto EU stvorena jedna velika nacistička Anti-Rusija

Када је о Сједињеним Државама реч, оку скривени део делатног система суровији је од појавног. Управо о томе говори Миша Леонтјев, познати ТВ коментатор и познавалац геополитичких и глобалних економских прилика.

„Сједињене Државе су пронашле начин да продуже своју агонију пљачкањем Европе, уништавајући је и претварајући у свог несрећног и јадног сателита. Европа ће за САД постати простор за експлоатацију. Продаваће јој своје скупе сировине уместо јефтиних руских и арапских.“ И то није све, јер ће, убеђен је Леонтјев, криза бити продубљена до „наступања глади и политичких преврата“. „САД припремају огромни одлив капитала из Европе да би продужиле постојање своје ’зомбиране економије’ која није у стању да живи без спољног фактора. Она је већ у банкроту због огромних америчких дугова. Први знак да је реч о банкротству јесте потреба да се замрзну руске резерве.“

Разуме се да су за Србију и њена званична стратешка опредељења наведене чињенице од највеће важности. Председник Србије је колико прошле недеље поновио званичну националну политичку и идеолошку догму: „Ми смо војно неутрална земља, нисмо политички неутрална држава, налазимо се на европском путу и док год се налазимо на европском путу, не можемо да будемо политички неутрална држава.“

Александар Вучић: Првобитна одлука била да будемо уздржани у УН, уценили су нас

Разлоге за неодустајање од заветне ЕУ формуле, Александар Вучић је растумачио давно, говорећи с премијерске функције. Наводећи да је „Унија и даље најбоље место на свету за живот“, тада је поручио – „наша земља ће настојати да постане део Европске уније јер жели да припада таквом типу друштва“.

Актуелна европска русофобна хистерија не само да ствара недоумицу о којем је „типу друштва“ у ствари реч већ чини проблематичним и убеђење о „најбољем месту за живот“! Рат у Украјини и догађаји који га прате на планетарном простору учинили су да у непрозирној мрачној сенци владајућег поретка уочимо и препознамо обрисе стварног европског владара. И владара будућности којој стремимо – именујући је као „наш европски пут“! На том трагу, складно нас опомиње, готово упозорава Габријел Ескобар, изасланик америчке администрације за Западни Балкан: „Чланство у ЕУ је стратешки циљ Србије. У многим погледима остварује се напредак у том смеру. Стога заиста мислим да је Србија све заинтересованија за свој однос са Европом него с Истоком.“

Eskobar za N1: Srbija sve zainteresovanija za odnos sa Evropom, nego sa Istokom

Док Габријел наведено „заиста мисли“, заправо – „зна“, у новим глобалним околностима, и за нас у Србији, и за шири евроазијски простор, важан постаје одговор на питање: можемо ли да одмеримо сву снагу и значај промена наговештених и запретених у речима Сергеја Лаврова изговореним прошле недеље за телевизију „Русија 24“. Чини се да је епохални тренутак најављен и овим стратешким разјашњењем: „Наша специјална војна операција је осмишљена да стави тачку на безобзирно ширење и безобзирни курс ка потпуној доминацији Сједињених Америчких Држава и других западних земаља потчињеним њима на међународној сцени. То је доминација која се гради уз грубо кршење међународног права, према одређеним правилима која тек сада износе и која израђују од случаја до случаја.“

Како ће, суочени с могућношћу избора – остати вазал газде колективног Запада или се спасти потчињености – одлучити народи Европе, па и они народи ЕУ анти-Русије „без националности“? Јесу ли мањина они који ће упалити духовно кандило за успех подухвата названог „специјалном војном операцијом“? Пред овим избором већина Срба, чини се, нема недоумице.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Печат, 15. 4. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. Srbi moji, 300-ne zadnjih godina, vodi se „rat“ protiv Rusije.
  Švedska 1709 godina.
  Francuska 1812 godina.
  Engleska/Turska 1854 godina.
  Nemačka/Austrija 1914 godina.
  Amerika, Engleska, Japan 1919-1922 godina.
  Nemačka 1941 godina.
  Zemlje „5“ očiju ( Ameri, Englezi, Kanađani, Austrijanci i Novozelanđani) 1991-2022 godina.

  Svi pomenuti su do 1945 „jurišali“ na Rusiju, na stari „način“ tojest ratom.

  Od 1991 godine, krenuli su „gore navedeni“ i njihovi „podizvođači radova“ u „novi“ rat, tojest rat svim drugim sredstvima, „osim“ klasično „oružjem“.

  Od 2001 godine, krenuli su „zaokruživanjem“ Rusije, „anti-Rusijom“.

  Od 2008 godine, krenuli su “ finansiranjem“ tkzv.
  obojenim „demokratskim“ prevratima u zemljama koje se „graniče“ sa Rusijom.

  Od 2014 godine, krenuli su u pravljenje Ukro-zemlje, za „platformu“ za ključni napad na Rusiju.

  Srbi moji, „rat“ Rusiji nikada nije prestajao.
  Nikada.
  Rat se vodio na ‘različite“ načine.

  Srbi moji, „ono“ hoće da“unište“ Rusiju.
  Po svaku cenu.
  Na svaki način.

  Oni znaju da“danas“ ne mogu i ne smeju da „ratuju“ na „stari“ način prema Rusiji, jer znaju dobro da bi bili „pepeo“.

  Zato hoće da je „slome“ i „bace“ na kolena svim
  mogućim sredstvima osim „direktno“ u ratu njih protiv Rusije.

  Zato je ovolika“histerija“, jer im je jasno da“gube“ sve povlastice, koje su pravili od zadnjih 400-ne godina.

  Zato su prešli sve „granice“ u svakome pogledu.

  Zato će „ići“ do kraja.

  Niko nikada nije „predao“ dobrovoljno svoje privilegije, bez „borbe“ ili „rata“. Fakat.

  Srbi moji, ove godine se „lomi“ sve i svja.

  Srbiju da sačuvamo, po svaku cenu.

  Srbija ima sada priliku da prvi put u zadnjih 200 godina, ostane „mirna“.

  Cela.

  Bez, „gostiju“.

  Bez, „delenja“.

  Bez, „oslobađanja“.

  Bez, „obnavljanja“.

  Bez, „novih“ znakova na Srpskom čelu.

  Bez, „novih“ bogova. Koji „hodaju“.

  Strpljivost.
  Strpljivost.
  Strpljivost.

  Koje kude Srbijo.

  Crni Đorđe, nas sve „pita“.

  17
  1
 2. Kружи у порукама ОВА, једина истина Срба од 5.октобра
  До сада:
  – склоните Милошевића и убрзаћете пут у ЕУ;
  – испоручите Милошевића и убрзаћете пут у ЕУ;
  – испоручите све генерале у Хаг и убрзаћете пут у ЕУ;
  – испоручите Младића и Караџића и убрзаћете пут у ЕУ;
  – истопите тенкове и наоружање и убрзаћете пут у ЕУ;
  – распродајте све ресурсе и богатства и убрзаћете пут у ЕУ;
  – погасите домаће банке и убрзаћете пут у ЕУ;
  – потпишите ССП и убрзаћете пут у ЕУ;
  – дозволите геј параде и убрзаћете пут у ЕУ;
  – растурите („реформишите“) школе и судове и убрзаћете пут у ЕУ;
  – поставите границе на Јарињу и Брњаку и убрзаћете пут у ЕУ;
  – потпишите бриселски споразум и убрзаћете пут у ЕУ;
  – уништите све институције Србије на северу Космета и убрзаћете пут у ЕУ;
  – признајте „Kosovo“ и убрзаћете пут у ЕУ;
  – потпишите ИПАП споразум и убрзаћете пут у ЕУ;
  – поклоните се у Поточарима и убрзаћете пут у ЕУ;
  – дозволите рад западних НВО и убрзаћете пут у ЕУ;
  – доводите робовласничке компаније и убрзаћете пут у ЕУ;
  – потпишите вашингтонски споразум и убрзаћете пут у ЕУ;
  – спроведите ковид агенду и убрзаћете пут у ЕУ;
  – вакцинишите становништво и спроводите вакцинални терор и убрзаћете пут у ЕУ;
  – промените делове Устава и убрзаћете пут у ЕУ;
  Тренутно:
  – гласајте против Русије у УН-у и убрзаћете пут у ЕУ;
  – уведите санкције Русији и убрзаћете пут у ЕУ…

  Склонили, испоручили, истопили, распродали, погасили, потписали, поклонили, дозволили, растурили, поставили, уништили, практично признали, робовали, вакцинисали, променили, гласали…

  Територија све мања, земља окупирана, у политичком систему вршљају западне политичке странке и НВО агентуре, фискални, економски систем колонизован, привреда робовласничка, спроводе се злочиначке здравствене агенде, трошкови живота свакодневно расту, непотизам, страначко секташтво, бела куга хара, Срби широм региона угрожени, дијаспора ни да припари утицајем, мафија царује, села се гасе, пољопривреда нестаје, сточарсто умире, системски криминал укорењен и организован, ријалити систем вредности доминантан, ваљају народу приче о асфалту и прузи на кредитима… Остаје још ставка УВЕЛИ. Санкције Русији… Да нам буде боље, да будемо богати и срећни…
  ДА ЛИ ИКО КОГА ЈЕ МАЈКА РОДИЛА БАР СА ГРАМОМ МОЗГА ВЕРУЈЕ ВИШЕ У ОВЕ НЕБУЛОЗЕ? Јер ако верујемо, боље је да истог момента нестанемо, него да останемо записани као народ који је себи дозволио сва ова понижења и који ће пристати и дозволити себи да одради још много тога зарад једног великог НИШТА.

  18

Оставите коментар