Сузана Грубјешић: Санкције Русији услов за европски пут Србије

Притисци показују да је ЕУ стало да Србија остане на европском путу. Надам се да је стало и Србији, и да нема више толеранције, као што је постојало од 2014. када су први пут уведене санкције Русији, каже Грубјешићева

Сузана Грубјешић (Извор: Танјуг/Снимак екрана)

Притисци на Србију да уведе санкције Русији нису од јуче и наставиће се и појачавати, сматра Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

Грубјешићева је за Танјуг рекла да је усклађивање са заједничком европском спољном и безбедносном политиком ЕУ постало „услов свих услова“ за даљи наставак европског пута Србије и да је то, како је рекла, постало „ноћна мора“ за нашу спољну политику, јер морају да се донесу важне одлуке.

„Такви притисци показују да је ЕУ стало да Србија остане на европском путу. Надам се да је једнако стало и Србији, и да нема више толеранције, као што је то постојало од 2014. када су први пут уведене санкције Русији“, каже Грубјешићева.

Она додаје да ће постојати и притисци из Русије, јер њој одговара да Србија остане једина земља у Европи која није увела санкције, али истиче да је питање да ли је таква позиција добра за Србију. Сузана Грубјешић сматра да није добра.

На питање како одговорити на дилему којој се страни приволети, јер Србија економски зависи од Запада, а енергетски и политички од Русије, Грубјешићева нема дилему и каже да су бројеви неумољив показатељ.

Александaр Вучић, Сузана Грубјешић и Милан Антонијевић (Извор: Прва/Снимак екрана)

„Србија економски живи захваљујући сарадњи са Западом. Наша трговина, индустријска размена, запосленост и животни стандард, све је то много више везано за Запад него за Русију“, истиче она.

С друге стране, каже, енергетски јесмо зависни од Русије, али се нада да ћемо диверсификацијом ту зависност постепено смањивати. Што се политичке зависности тиче, и подршке Русије у Савету безбедности, Грубјешићева наглашава да је дуг пут до стављања косовског питања пред Савет безбедности. Она позива све да прочитају стратешке документе које разне руске организације и тинк-тенкови блиски руским властима објављују.

„Пре него што је избио рат у Украјини писали су да Србија треба да се помири са тим да Косово није Србија и да они имају неке друге аспирације. Делује ми мало невероватно да, после оваквог нарушавања територијалног интегритета Украјине, Русија у Савету безбедности брани територијални интегритет Србије“, поручује Грубјешићева.

Она је сагласна с мишљењима многих аналитичара који сматрају да је сада право време да се почну преговори о уласку у ЕУ, и верује да ће се неке промене десити, али истиче да ту има више ентузијазма код САД, него код Брисела.

„Ако слушате специјалног изасланика за Балкан Габријела Ескобара који управо говори о убрзаном пријему Србије, онда ствари постају реалније, јер без снажне подршке САД ниједна земља није ушла у ЕУ, али с друге стране не видим спремност Брисела да се одговори на те поруке“, каже Грубјешићева.

Извор: Курир

Додаје да је Западни Балкан и безбедносно питање и да је то рат у Украјини показао.

„Мислим да је доста времена изгубљено у причама и дискусијама како заокружити европски простор и како да Западни Балкан буде у њему и да је дошло време да се реагује“, сматра Грубјешићева.

Она каже да откако је почео рат у Украјини све мање се разговара о нормализацији односа Приштине и Београда пошто је дијалог и наставак дијалога под великим знаком питања, пошто дијалога и нема.

„Бојим се да се све мање говори и о владавини права. Те ствари нису заборављене, али ово време у коме је Русија извршила агресију на Украјину променило је листу приоритета, вредносно усаглашавање са ЕУ стављено је на прво место“, поручила је Сузана Грубјешић и додала да се Србија већ вредносно определила гласајући у УН за избацивање Русије из Савета за људска права.

Опрема: Стање ствари

(Б92, 16. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Pritisci se nastavljaju ne Srbiji već Vučiću pred kojim je teška odluka a i malo zdravog razuma kojeg možda još ima.Ako odbije da uvede sankcije RF, Zapad će zatvoriti sva vrata i krenuti na njega svim sredstvima. Ukoliko pristane i povuče samoubilački potez čeka ga tragična sudbina kakvu diktatori na kraju zasluže jer je u njegovoj neposrednoj blizini produžena FSB ruka. Najbolje je da priđe na stranu RF!!

  9
  3
 2. @Saša Kolar
  “Pritisci se nastavljaju ne Srbiji već Vučiću…”

  Како да не! Притискачи толико воле Србију и све јој најбоље желе, али само још да притисну Вучића и ето нам благостања…

  Једнако као што су бомбардовали Србију због Милошевића (што је нашироко, за своје и наше наивце, тврдила НАТО пропаганда).

  18
 3. Koja je ovo ****ica i ko je jos uvek drzi na tom mestu?

  15
 4. Хм. Сузана (****) Грубјешић?
  Колико сам ја схватио и она је на некаквим “јаслама” званим “Центр за спољну политику.” Ко финансира тај центар? Наша држава или неко други?
  “Притисци показују да је ЕУ стало да Србија остане на европском путу.”
  Стало им је таман толико да спроведу свој интерес а да при томе нанесу што већу штету Русији а посредно и Србији.
  Чак и да одлуче ехпресно примити Србију у то друштво стрвинара, поставља се питање шта Србија тиме добија?
  Од Србије се практично тражи да изврши самоубиство одричући се великог дела своје територије и својих савезника.
  Ако ме сећање не вара Турска је давно пре Србије започела преговоре о чланству у европској У. Данас је дошло до тога да ни једана ни друга страна више и не помињу питање турског учлањења УЕ.

  14
 5. Као и увек потпуна замена теза и понављање у бескрај. Испаде да се европским притиском жели добро, а руским шири малигни утицај. Само су прозападни ставови исправни, сви остали не да нису исправни, него нису ни нормални, а треба их сврстати и у кривично дело. Дуг је пут до Савета безбедности, али ових више од 20 година празне приче је потпуно нормална и подразумевајућа ствар. Исто тако нормално је одрећи се енергената које имамо по повлашћеним ценама, да би се набављали на другој страни, под неупоредиво горим, а за сада и немогућим условима.
  Бескичмењаци нам и даље сисају мозак, без идеје о томе да смо свесна бића, способна за расуђивање. Најприроднији став по питању овог лудила је отворено пропагирање савеза са Русијом, одбацивање свега што се нуди и поништавање свега што је наметнуто. Европска унија је више пута, практично непрестано, показивала колико уважава Србе као људе и колико им је стало до нас. Према томе, још са врата вратити сваког надменог европског и америчког претећег емисара, са што увредљивијом поруком. Кад крене бомбардовање од стране запада, свакога од ових великих љубитеља запада који не побегне, везати за бандеру, баш као што то данас раде Украјинци са Циганима и свим осталим који им се не свиђају. То је значи прихваћен начин за третман свих могућих противника система и има се примењивати у заштити интереса Србије. Речено је да ту нема никакве дискриминације, нити зле намере. Наравно, све на јавном и прометном месту, како би се пропагаторима ЕУ омогућио несметани пропагандни рад.

  10

Оставите коментар