Слободан Јанковић: Куд се дедоше избори?

Пајац из фрижидера нахранио је све и опет нам се свима цери. Честитао је Хил, огласили се, како је Шојић примећивао, после гласача и бирачи, остаје СНС да нас тлачи

Слободан Јанковић (Извор: Јутјуб)

Како куд се дедоше избори, па тек што су били, у недељу трећег априла? Па зар нису тема санкције Русији? Јесу, наравно, али зашто је могуће да Вучић – који се хвалио да смо једина европска земља која није увела санкције земљи која нас брани од западних оптужби за геноцид, која нас подржава у борби за нашу свету земљу, и којој смо историјски дужни – сада говори да смо политички опредељени за ЕУнију?

Могуће је јер су, између осталог, и избори такви какви су били. А ево, понављају се у Београду на неколико места, ваљда да би Борис Тадић ушао у градску скупштину, или да би Пинкоид написао да је Ђилас политичка стварност? Ово нису били избори као они пре 2020, а и објаснићу зашто. Ови су оставили горак укус и два закључка: Народ је жељан промена, али (ови) избори су представа, а у представи улоге су унапред подељене.

Zašto je Željko Mitrović počeo da oslovljava Đilasa s „dragi Điki“

Зашто ово нису били избори као, рецимо, 2016. године? Зато што се пре 2020, у осам заврши гласање. Тада радикали први, па и остали, почињу да износе прелиминарне резултате. Јављају се наводни ауторитети ЦЕСИД и ЦРТА, и то већ пре десет – или најкасније у десет увече, дакле два сата по затварању биралишта. Тако је рецимо и Републичка изборна комисија (РИК) на ванредним парламентарним изборима 2016. године већ исте вечери у 21:58 изнела прве прелиминарне резултате и наставила да их износи и после поноћи, као и саме странке учеснице (овде). Овога пута је Владимир Димитријевић, али не публициста, професор српског језика и књижевности, неуморни читалац и тумач књижевности, црквених збивања и светског културног рата, него напредњачки кадар, директор РИК-а, закључао РИК и послао запослене на спавање. Кад га je већ велики вођа вероватно обавестио, он мора да зна зашто тако и треба.

А у недељу трећег априла? Мук, није било резултата. Огласише се Бошко – који је непланирано ушао у парламент – и Милица Заветница, али опет само о сопственим резултатима. Шта је са оним читањима „Према прелиминарним резултатима наше странке (коалиције, организације…) овако изгледају резултати гласања за…?“ Ништа од тога. Овако, огласио се велики вођа, прогласио је себе за победника. Како рече мој друг Марко Јоксић: „И Вучић сит и странке на броју”. Преко ноћи су испарила обавештења о ванредно бројним неправилностима. А и она која су била, заправо и нису, како јавља ДСС – чији је представник одбио највећи део приговора на гласање. Потом је уследио позив чланству да гласа за Тадићеву листу и то преко Твитера. Наша јавност није била нешто заинтересована око папазјаније власти са референдумом о промени Устава и бројним нерегуларностима које су га пратиле (овде). Међутим, сада та јавност, то јест народ који је гласао, није ни имао прилику да одбрани свој глас. Готово свима је добро.

Весна Пешић: Ђилас премијер

Десио се театар, представа „избори 2022. године“. Гласао сам, гласали су многи. Традиционално се сумња да су гласали и покојници, мада је овога пута пре могло бити умножавање феномена „Бодрум” – то јест гласање Срђана и Милене који су тог дана одмарали од посла у Штутгарту, Бирмингему, Малмеу, Сиднеју или где год, али је њихов глас уредно забележен у отаџбини. И шта мари, „(б)јеху мушка прса охладњела, а у њима умрла свобода”. Ученик Јесењиновог црног човека, пајац из фрижидера, нахранио је све и опет нам се свима цери. Честитао је Хил, огласили се, како је Шојић примећивао, после гласача и бирачи, остаје СНС да нас тлачи.

Има ли неког добра у тој шаради? Има – јер су назадњаци коначно и парламентарно назадовали. Они више немају самостално већину у Скупштини Србије. Чак ни свих 120 (и можда по неки приде) нису формално у СНС-у. Родољубиве странке и организације – све и да су у дугорочнијем договору са системом – не могу (а да не пропадну) да подрже санкције Русији, не може то лако ни СПС. Показало се да српски народ не мора и да је Морамо политичка инкарнација ЛДП-а са истим политичким дометима. СНС нема већину у Аранђеловцу, иако се о томе ћути. Јасно је да ће изгубити следеће изборе у Новом Саду и у још градова и општина.

Слободан Јанковић: Референдумски порази СНС дахија

Пад је коначно кренуо, пад криминалних координатора, неспособне, надмене и корумпиране мреже и он то вероватно зна.

Слободан Јанковић, Српски демократски савез

Прочитајте још

 Categories: Разномислије

Tags: , ,

6 replies

 1. Ako.me secanje dobro sluzi, ovaj autor (ili neko slicnog imena) na ovom mestu je pre koji mesec najavljivao Vucicev gubitak izbora, ili skori pad. I bio popricno arogantan, da ne kazem nesto gore, kad se sa prognozom nisam slozio.

  DakleM, sta bi?

 2. Mozda je neukusno da dajem svoje misljenje jer ne glasam u Srbiji ali posmatrajuci izbore, setim se Slobodana Jovanovica I clanak o poliintelektualcima. Vecina kandidata su poluinteltualci. Dodajmo potomke Brozovih perjanica imamo uzasnu sliku. Ni jednoga trenutka ne sumnjam da ce jednoga dana narod sve to premlatiti.

 3. Da dodam, pad SNS na zalost nije krenuo.

  Pad broja SNS mandata ne vredi meriti u odnosu na izbore koji je dobar deo opozicije prosli put bojkotovao.
  SNS ce komotno da vlada, jer kandidata za koaliciju ima koliko hoces.
  Moguca je, i cak verovatna, koalicija sa Djilasom.
  To su dve strane istog novcica, Djilasovi mandati se mogu racunati kao i da su Vucicevi.

  Neka sansa da Vuvic padne stoji u tome da ce mozda zapadne gazda da ga ruse, ako ne uvede sankcije Rusiji. Ali i tada ce na vlast dodje ista politika koju on sada vodi.

  Srbi da ga sruse sami od sebe, i da dovedu neku patriotsku vlast – mislim da taj film necemo gskoro gledati…OSIM ako Rusija sa ovim u Ukrajini bas ozbiljno ne poremeti globalnu americku hegemoniju.

  8
  1
 4. Pitanje za sve je:
  Br. 1.
  Dali mi(svi zajedno punoletni „birači“ i „glasači) treba da „promenimo potpuno “ Srpski narod, jer očito neće
  da „bira“ i „glasa“ po volji „određenih“ stručnjaka ili
  „oni“ tojest „stručnjaci“ treba da „promene“ nešto u
  svojoj „glavi“. ???
  Br. 2.
  Dali posle „izbora“ ili „biranja“ ili „glasanja“ i rezultata:
  Predsednik 60% ( pozicija) i
  Predsednik 20% ( opozicija) i
  Beograd 40% (pozicija) i
  Beograd 20% (opozicija)
  treba da „promenimo“ Srpski narod ili „neko“ treba da se „konačno“ pogleda u „ogladalo“. ???

  Ja se“gledam“ svako jutro u ogledalu i vidim da sam
  svako jutro još „lepši“ i „mlađi“ a pogotovo kada to
  kažem „sam sebi“.

  Iz godine u godinu.

 5. MIster X нисам ни арогантно ни другачије писао да ће Вучић да изгуби изборе и скоро падне, али јесам његово слабљење и то се десило. По први пут нема ни 100 посланика (из редова СНС) и по први пут његова листа нема већину у скупштини. Дакле, пад је кренуо и следеће изборе неће добити. Неће имати власт после њих.

  1
  4
 6. Овај режим не може на изборима да падне. Слабиће СНС, али наћи ће се други, који ће наставити утабаним стазама. Није ствар у СНС, СПС или некој другој странци, већ у дисконтинуитету режима. Они могу да оду само онако како су и дошли: силом. Фасцинантно је како се људи заваравају да се изборима код нас нешто битно мења. Србијом од 1945. владају комунисти, њихова деца, унуци, праунуци. Тумори тог режима, оличени у контроли друштва од служби безбедности, спрези политике и правосуђа, пљачки, антисрпском и антидржавном усмерењу, морају да се одстране. А то се може само „оперативним“ путем. Они то ни на каквим изборима неће дати. Нешто што се стварало деценијама, неће се избрисати кругом оловке на хартији. Једноставно, тежина онога што имају и начин како су то стекли, чине губитак тога нереалним на изборима. У свим источноевропским државама раскид са комунизмом је био радикалан. Међутим, ми као и Русија, смо земље изворног комунизма. Зато се потреба за сменом режима не схвата и не разликује од смене власти. Међутим, ту разлику јасно прави проф. др Мило Ломпар.

Оставите коментар