Никола Варагић: Број становника, бирача и незапослених у Србији

Ако не можемо да утврдимо ни колико тачно становника, бирача и (не)запослених има у Србији, како да постанемо суверена, економски независна држава; како да се договоримо око нове спољне политике и одбране Косова и Метохије?

Никола Варагић (Извор: Лична архива)

 Према званичним подацима, у Србији без Косова и Метохије живи око 6,9 милиона људи, од тога је око 5,7 милиона пунолетних грађана и око 1,2 милиона малолетних, број лица у радном узрасту је око 4,2 милиона, број незапослених је око 0,4 милиона (у Т3 2021. око 0,35), запослених има око 2,3 милиона – са пољопривредницима то је око 2,9 милиона, а број пензионера је око 1,6 милиона.

Процењен број становника у Републици Србији у 2020. години је 6 899 126. Настављен је тренд депопулације, што значи да је и стопа раста становништва, у односу на претходну годину, негативна и износи -6,7‰, објавио је Републички завод за статистику. Од 1999. до почетка 2020. у Србији је смањен број становника, без спољних миграција, за 626.145 што је релативно смањење за 8,3%. Да ли се смањује број бирача уписаних у бирачки списак? У јануару 2020. године, РТС се бавио темом како то да Србија „има 7 милиона становника, а чак 6,7 милиона људи на бирачком списку?“. Према РТС-у одговор је веома једноставан. „Право гласа имају и они који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Србији. Таквих је око 1,7 милиона“. Укупан број гласача на референдуму који је одржан у јануару 2022. био је 6.510.233. На изборима у априлу 2022. године право гласа имало је 6.502.307 грађана (Срби са КиМ нису могли да гласају; зато је било око 6,3 милиона бирача, према речима председника РИК-а, а на изборе је изашло око 3,7 милиона бирача или 59 одсто).

Промене у старосној структури становника Србије од 1999. до 2020.

Према РЗС процењен број становника у Републици Србији у 2022. години је 6,5 милиона, а можда и око 6 милиона. Због фашистичких мера које се спроводе у неким државама због пандемије дошло је до извесног повратка наших људи из дијаспоре. Међутим, и даље је више оних који одлазе, него оних који се враћају у Србију. Зато у Србији ове 2022. године вероватно живи мање од 6,5 милиона, можда мање и од 6 милиона становника. Процењен број становника за 2022. годину је скоро исти као и број уписаних бирача, иако је и раст броја умрлих током 2020. и 2021. године смањио раст броја лица у најстаријем добу, што значи да је у 2022. години било мање лица у најстаријем добу у бирачком списку. Да ли то значи да је, у овом тренутку, стварних бирача између 4 и 5 милиона у Србији, без КиМ? Колико је стварних бирача у Београду, ако Београд има око 1,7 милиона становника, а на изборима у априлу право гласа имало је 1,6 милиона становника Београда?

Представници опозиционих странака у радној групи за контролу бирачког списка навели су да власт није била спремна да одговори на питање зашто у бирачком списку има око 800 000 бирача више него што их је по процени РЗС и закључили су да опозиција не може да спроведе контролу јер нема на располагању механизме за проверу и контролу података на основу којих се врше промене у ЈБС. Да ли је опозиција имала неке друге механизме да натера власт да се уреди ЈБС?

Ако је број становника скоро исти као и број уписаних бирача, али има око 1,2 милиона малолетних, и око 1,7 милиона живи у дијаспори, како је разлика 800 000? У дијаспори, на изборе излази само пар хиљада бирача (на изборима у априлу било је рекордних 40 000). Не знамо колико људи тачно живи у дијаспори и хоће да гласа, а колико је оних који су се вратили и могу да гласају у Србији. Мада је и дијаспори као и у матици много апстинената који не верују да се преко избора може било шта променити. На изборима у априлу опет је било дуплих спискова, бугарских возова… Због лоше економске ситуације у Србији, неко продаје свој глас за мале паре, неко да би сачувао посао, неко да би запослио ближњег…

Никола Варагић: Да ли Србија улази у економску кризу

Број запослених и незапослених је око 3,3 милиона, а у радном узрасту је око 4,2 милиона грађана Србије. То значи да је око 0,9 милиона грађана у радном узрасту неактивно, а они се у званичним статистикама воде као инвалиди и неспособни за рад из било ког разлога (можда и домаћице на селу?). Дакле, од 4,2 милиона грађана у радном узрасту, запослених је око 2,9 милиона, а незапослених и неактивних око 1,3 милиона. Да ли су сви неактивни неспособни за рад и зашто се домаћице способне за рад не уврсте међу незапослене? Али колико таквих жена живи на селу, ако је све више домаћина који се нису оженили и немају породицу? Око 19 одсто регистрованих носилаца пољопривредних газдинстава чине жене. И колико је тих неактивних који су отишли у иностранство, где раде и нису неспособни за рад? Број незапослених и неактивних (неспособних за рад?) грађана Србије чини више од 20% од укупног броја грађана Србије у радном узрасту. Стопа активности за популацију од 24 до 65 година је око 70%, а у најразвијенијим земљама око 80%.

Колико заиста има пунолетних и у радном узрасту грађана Србије, дакле, који заиста живе у Србији ове 2022. године? И колики је проценат незапослених? Ако би због пандемије и економске кризе, у државама у којима на привременом раду бораве грађани Србије дошло до наглог повратка медицинских сестара, лекара, возача, мајстора, инжењера, конобара, студената… из иностранства – колика би била стопа незапослености? У неким општинама, више је пензионера и незапослених, него запослених грађана. Како да вратимо што више наших грађана који живе у дијаспори, и да смањимо број незапослених у Србији? Да ли су слаба привреда и правна несигурност главни разлози за исељавање из Србије?

Према неким проценама, на Косову и Метохији сад живи мање од 1,5 милиона Албанаца. То значи да у Србији, заједно са КиМ и Албанцима на КиМ, у овом тренутку живи око 8 милиона људи (Албанаца би било око 17%), а вероватно и мање од 8 милиона. Пре 1999. године, Србија је (као део СРЈ) имала мало мање од 10 милиона становника.

Косово и Метохија: Демографија у марту 2021.

Шта значи излазити на изборе ако се не зна тачан број бирача, ако опозиција не може да контролише гласање и ако је грађанима Србије са Косова и Метохије који желе да гласају на изборима у Србији забрањено да гласају?

Ако опозиција не може да се избори да се уреди ЈБС и да контролише гласање, како може да освоји власт на изборима? Ако власт не може да утврди тачан број бирача уписаних у ЈБС, како да верујемо да ће та власт омогућити поштене изборе, или победити криминал и корупцију? Ако не знамо шта раде са нашим гласом на изборима, како да знамо шта раде са нашим новцем и ко контролише трошење буџета? Да ли је срамота то што матица после 30 година од увођења вишестраначког система није омогућила дијаспори да може да гласа на изборима у матици? А сад чак ни Срби са Косова и Метохије не могу да гласају!

Ако не можемо да утврдимо ни колико тачно становника, бирача и (не)запослених има у Србији, како да постанемо суверена, економски независна држава; како да се договоримо око нове спољне политике и одбране Косова и Метохије?Categories: Не само о економији

Tags: , , ,

1 reply

 1. Iako tekst obiluje sa:
  AKO,
  OKO i
  PROCENJUJE SE,
  tekstopisac, postavlja KLJUČNA pitanja.

  Od KRITIČNO SUDBONOSNE VAŽNOSTI za Srbiju.

  Majka Srbija, KONAČNO TREBA I MORA da dobije
  sveobuhvatna REŠENJA za OVA pitanja koja su
  na Srpsku veliku žalost, ni dan danas NISU REŠENA

  PRINCIPIJELNO.

  Rešenje je bez imalo “pametovanja” i “izmišljanja” bilo čega što nije do sada DALO PROVERENO STABILNO I
  DUGOTRAJNO SISTEMSKO PRAVILO, a to je sledeće:

  U Srpskom NACIONALNOM pitanju BR.1 a to su
  IZBORI za:

  SRPSKU NARODNU SKUPŠTINU,
  SRPSKE NARODNE LOKALNE SKUPŠTINE I
  SRPSKOG NARODNOG PREDSEDNIKA/PREDSEDNICU,

  NEMA:
  POZICIJE I OPOZICIJE.

  JBS iliti “jedinstveni BIRAČKI spisak, je VLASNIŠTVO SRPSKE DRŽAVNE USTANOVE, koja je DEO
  STATISTIČKE SRPSKE DRŽAVNE USTANOVE, koja je
  POTPUNO SAMOSTALNA, u odnosu na bilo koju
  STRANKU, ili PARTIJU u Srbiji.

  Rad JBS, je SVAKODNEVAN. JBS je ŽIVO TELO, koje
  TRAŽI AŽURIRANJE,svakoga dana.
  Umrli,
  Rođeni,
  Odseljeni,
  Doseljeni,
  Dato Srpsko državljanstvo,
  Oduzeto Srpsko državljanstvo

  Rad JBS je POTPUNO otvoren za SVE Srpske partije
  REGISTROVANE, u Srbiji. Svakoga dana u godini.

  Ljudi koji RADE u JBS, su “prošli” SVE potrebne
  BEZBEDNOSNO-NACIONALNE kontrole, sa
  GRADIRANIM pristupom.

  Plaćeni iz Srpskog budžeta, DIREKTNO, bez bilo kakve mogućnosti da se utiče na njih.

  Da bi SVE OVO ili na OVAJ NAČIN zaživelo KONAČNO
  u Majci Srbiji potrebno je:

  SRPSKO NARODNO IZJAŠNJAVANJE O:
  (tkzv.referendum)

  JBS i IZBORNOM PROCESU.

  To znači:

  MORA da BUDE samo JEDAN datum u
  PARNOJ ili NEPARNOJ godini u kojoj se SVAKE 4
  četvrte godine VRŠE IZBORI.
  Taj DAN i DATUM, je STALAN. Niko više nemože da ga
  MENJA. ( Naprimer 01.07 svake četvrte godine).

  SVAKI SRPSKI PUNOLETNI GRAĐANIN, 100 dana
  pre TOGA DATUMA, dobija POZIV od JBS, u
  kome STOJI:

  Ime i prezime, BROJ iz JBS, mesto na kome će moći da BIRA, i mogućnost da BIRA 30 dana UNAPRED iz
  nemogućnosti da BIRA tog dana.

  Sa POZIVOM, LIČNIM, SRBIJA BIRA taj DAN.

  SRBI I SRPKINJE U RASEJANJU,
  (nikada u tkzv. “Dijaspori”)

  MORAJU KONAČNO da IMAJU ISTO PRAVO kao i
  SRBI I SRPKINJE U MATICI SRBIJI.

  To znači da i oni BIRAJU tog dana, BILO GDE da se
  NALAZE, pa čak i na RUSKOJ SVEMIRSKOJ STANICI.

  Pravo je pravo i VAŽI ZA SVE, koji ISPUNJAVAJU
  SRPSKE NACIONALNE USLOVE iz JBS.

  Celi SRPSKI SVET, sa SRPSKIM državljanstvom IMA
  PRAVO da BIRA TRI NAJVAŽNIJA SRPSKA

  LEGIMITETA I

  LEGALITETA.

  ZAUVEK.

  BEZ IZUZETAKA.

  BEZ BILO KAKVIH “OBJAŠNJENJA”.

  OVAKO su URADILE ( male, srednje države i narodi koji imaju od 4 miliona do 15 miliona stanovnika)
  uz NARAVNO PREDHODNO POSTIGNUTU SVE
  NACIONALNU SAGLASNOST SVIH RELAVANTNIH
  PARTIJA, STRANAKA, I POLITIČKE ELITE.

  OVO JE NAJVAŽNIJE SRPSKO NARODNO PITANJE
  za Majku Srbiju, bilo UVEK.

  Srpske GLAVE moraju da SEDNU ZAJEDNO za
  JEDAN SRPSKI ASTAL i da SVE dok se ne
  DOGOVORE o JBS I IZBORNOM PROCESU, nemogu
  da NAPUSTE taj SRPSKI OKRUGLI ASTAL, a da
  NEPONUDE SRPSKOM NARODU REŠENJE koje je

  TRAJNO,
  STABILNO,
  PREDVIDLJIVO
  POSTOJANO

  za SVE koji žive SADA i pogotovo za ONE koji dolaze
  posle nas.

  VREME JE da se OVO SRPSKO BOLNO PITANJE

  REŠI.

  Svi i sve za jednu jedinu Majku, Majku Srbiju.

Оставите коментар