Турска наредила да телевизијски програми поштују породичне вредности

Ово упутство уследило је после лансирања турске адаптације међународне емисије Фокс ТВ „The Masked Singer” где познате личности наступају у костиму да сакрију свој идентитет

Фото: Shutterstock

ИСТАНБУЛ – Турски председник Реџеп Тајип Ердоган наредио је да се предузму кораци против медија као што су телевизијски програми који се сматрају супротним „основним вредностима” Турске.

Ердоган је у циркуларном обавештењу објављеном данас у Службеном листу рекао да је циљ одлуке да се елиминишу штетни ефекти телевизијских програма са страним садржајем који су адаптирани у Турској и да се заштити турска култура.

Све мере предострожности ће бити предузете против продукција које негативно утичу на породицу, децу и младе, преко турских закона и устава. Деца и млади ће бити заштићени од „порука пренетих преко одређених симбола”, наводи се у одлуци без додатних детаља.

Турско тело за надзор медија Врховни савет радија и телевизије већ има широка овлашћена и може због кршења турских вредности да казни медије или нареди привремено искључење телевизијских канала који су најкритичнији према властима. То тело је такође кажњавало телевизије за еротски или ЛГБТ садржај.

Илхан Тасчи, члан тог медијског тела из главне опозиционе странке, назвао је овај потез „циркуларом цензуре” и рекао да се тиме крши устав који обећава заштиту слободе медија.

Већина медијских компанија у Турској већ су у власништву фирми блиских конзервативној и националистичкој влади и блиско прате владин став.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Presidential Press Office/Handout via REUTERS)

Репортери без граница рангирају Турску на 153 месту од 180 земаља у свом Индексу о слободи медија у свету за 2021. годину.

Најмање 34 људи запослених у медијима тренутно су у затвору, према Турском удружењу новинара.

Прошле недеље познати новинар Седеф Кабас стављен је у притвор до суђења због вређања Ердогана, пошто је цитирао пословицу која се позива на вола на телевизији Теле 1 и на друштвеним мрежама која се позива на вола.

Десетине хиљада људи у Турској су били пред судом због наводног вређања Ердогана.

„The Masked Singer“ у Немачкој (Фото: AP Photo/Rolf Vennenbernd)

Ово упутство уследило је после лансирања турске адаптације међународне емисије Фокс ТВ (Fox TV) „The Masked Singer” где познате личности наступају у костиму да сакрију свој идентитет. Тај шоу је критикован онлајн због наводног сатанског и паганског садржаја.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading