Кинеска компанија тужи „Рено“ и његов подбренд због копирања

Кинески „Хјуман Хорајзонс“ тужи „Рено“ и његов подбренд „Мобилајз“ за кршење ауторских права због сличности логотипа

Фото: ЦЦ0/Пиксабеј

До сада се углавном дешавало да европске компаније туже кинеске произвођаче аутомобила због кршења ауторских права у вези са дизајном њихових аутомобила. Овог пута ситуација је обрнута.

Кинески „Хјуман Хорајзонс“ тужи „Рено“ и његов подбренд „Мобилајз“ за кршење ауторских права због сличности логотипа „Мобилајза“ и логотипа који користи одељење „Хјуман Хорајзонса ХајФај“.

„Хјуман Хорајзонс“ је на аутомобилску сцену ушао пре неколико година представљањем свог потпуно електричног HiPhi X. Реч је о једном од најинтригантнијих електричних возила (ЕВ) које је лансирано у Кини, а на хауби се налази лого HiPhi, који се састоји од вертикалне линије с две закривљене линије са обе стране.

Само неколико месеци након HiPhi X премијере, „Рено“ је представио свој прототип Mobilize EZ-1. То је радикално другачији аутомобил од HiPhi X, али његов логотип такође садржи вертикалну линију окружену са две са сваке стране. Кључна разлика је што је HiPhi знак нагнут за 45 степени, а закривљене линије су мало веће.

Кинеска компанија сматра да би сличности између два знака могле да имају утицај на њене планове ширења у Европи, због чега је поднела тужбу немачком суду у октобру прошле године и од „Реноа“ тражи да престане да користити логотип. Судски спор две компаније тренутно је у току, пише Јутарњи лист.

HiPhi X је у Кини доступан у четири конфигурације и шест седишта, али се ЕВ показао као веома популаран. Продат је у 3.742 јединице широм света током друге половине 2021. године.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading