Коха: Албанија и тзв. Косово стварају територијално-административну целину

Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља оценио да ће споразум да да нови подстицај привреди и локалним тржиштима

Фото: Спутњик/Филип Краинчанић

Након што парламенти Албаније и такозваног Косова ратификују „Споразум о правилима режима локалног пограничног саобраћаја“, биће створена територијално-административна целина, 30 километара унутар Албаније и 30 километара унутар Косова, преноси Коха.

Резиденцијални центри пограничног подручја дефинисани су Протоколом за имплементацију тог споразума, који су потписале владе тзв. Косова и Албаније 26. новембра прошле године. Да би се олакшао локални саобраћај биће отворено осам нових прелаза, наводи приштински лист.

У извештају Владе Албаније тамошњем парламенту наводи се да је споразум у циљу олакшавања локалног пограничног саобраћаја покренут у оквиру заједничких обавеза обе владе, како би се поједноставиле процедуре и мере у вези са режимом локалног пограничног саобраћаја и дозвола за ову намену дуж границе.

Овај споразум има за циљ да олакша кретање становника пограничног подручја, који имају право да бораве у пограничном подручју друге стране, под условом да трајање њиховог боравка није дуже од 90 дана у року од 180 дана.

Становницима пограничног подручја биће дозвољен прелазак копнене границе по режиму локалног пограничног саобраћаја, под условом да поседују важећи идентификациони документ; поседују дозволу за локални погранични саобраћај; не подлежу мерама забране уласка на територију страна потписница или које не представљају претњу по јавни ред, унутрашњу безбедност, јавно здравље или међународне односе.

Укинуте све граничне контроле између Албаније и Косова и Метохије

Након ратификације споразума у ​​парламентима Албаније и тзв. Косова, биће створена територијално-административна целина, 30 километара унутар Албаније и 30 километара унутар Косова, где ће грађани са обе стране користити исте услуге како на Косову, тако и у Албанији.

„Има око 300.000 становника, који ће имати директну корист од ове олакшице. То значи да могу слободно похађати школу од основне до средње школе, у зависности од локације образовних институција са обе стране границе. Они могу да иду на посао са обе стране границе, без потребе за било каквим документом, за било какву дозволу, дакле уз потпуно слободан промет“, рекао је министар унутрашњих послова Албаније Бледи Чучи.

Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља оценио је да ће споразум да да нови подстицај привреди и локалним тржиштима.

„Демаркација границе је немилосрдно поделила породице, родбину, друштва и културне просторе који су вековима живели заједно. Становници ће моћи слободно да се крећу уз посебну дозволу за прелазак у дефинисаним граничним подручјима дуж целе граничне линије између две земље у унутрашњости до 30 километара са сваке стране. Привремени гранични прелази биће отворени где год се укаже потреба. Економија ће се развијати и локална тржишта ће расти. Студенти ће имати лакши приступ образовању преко границе. Привремени гранични прелази биће отворени кад год буде потребе за празнике, културне и спортске активности, или ванредне ситуације. Развијаће се привреда и локална тржишта, као и услуге између две земље“, рекао је Свечља, а пренео портал Косово онлајн.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 31. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар