Душан Милић: Филм „Мрак” да се не заборави мартовски погром из 2004. године

Филм обрађује тему живота Срба у сталном страху, а кроз причу нас води девојчица Милица која остаје сама са мајком и дедом у сабласној кући у планинским забитима Косова

Фото: ТВ Мост

Да се не заборави, кратко и јасно поручио је редитељ Душан Милић, на питање зашто се одлучио да направи филм о мартовском погрому на Косову 2004. године, а његово остварење “Мрак” освојило је награду публике на 33. филмском фестивалу у Трсту.

Како за Косово онлајн наводи Милић, у Трсту је било прво приказивање филма с обзиром да су и Италијани били копродуценти у поменутом пројекту.

“Реакција публике је била неподељена, а то је да је филм ужасно потресан. С обзиром да је у Трсту велика српска дијаспора, већина гледалаца су били наши људи које је ово остварење јако потресло”, навео је Милић.

У биоскопима филм “Мрак” појавиће се 17. марта, док ће премијера у Србији бити на Фесту 26. фебруара.

Редитељ Душан Милић на сету филма (Фото: “Мрак”/Промо/Кирил Проданов и Јана Лозева)

“Полазна тачна мог бављење том темом јесте било да се не заборави оно што се догодило у марту 2004. године”, навео је Милић.

У „Мраку“ глуме Даница Ћурчић, Славко Штимац, Миона Илов, као и Флавио Паренти, Иван Зербинати, Никола Кент, Дарен Пети, Никола Ракочевић, Славиша Чуровић, Слађана Букејловић…

Радња је инспирисана истинитим догађајем који се одиграо у време Мартовског погрома на Косову.

Филм обрађује тему живота Срба у сталном страху, а кроз причу нас води девојчица Милица која, након што су јој отац и ујак нестали, остаје сама са мајком и дедом у сабласној кући у планинским забитима Косова. Породицу чувају пријатељски настројени припадници италијанског Кфора чија прекоманда, ипак, мења све.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 26. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар