Приштински портал Демокрација: Лајчак и Ескобар нуде ЗСО по моделу Источне Белгије

Што се тиче Заједнице српских општина, како је до сада представљено у јужној српској покрајини, главно питање у вези са њеним оснивањем је питање надлежности

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Један од модела који се очекује да буде представљен привременим косовским властима поводом формирања Заједнице српских општина, током посете специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и САД Габријела Ескобара, је сличан моделу у Белгији, познатом као модел „Источне Белгије“, објавио је приштински портал Демокрација.

Ескобар и Лајчак, допутоваће на Косово 31. јануара, где ће се састати са косовским лидерима, укључујући премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија. Очекује се да ће Куртију предочити неке могуће моделе Заједнице српских општина.

Мирослав Лајчак тражи да се договор о ЗСО спроведе, не жели Републику Српску на КиМ

Портал Демокрација објавила је да је један од модела који ће се наћи пред Куртијем сличан оном у Белгији, познат и као „Источна Белгија“, преноси Косово онлајн.

Тај модел у великој мери пребацује политичке надлежности на друге секторе, као што су образовни систем, правосудни систем, безбедност… Међутим, белгијски модел има и политичке надлежности, јер као регион има законодавну моћ и одржава широку аутономију са парламентом, владом и државном службом.

Тамошња Генерална дирекција је углавном надлежна за послове културе, образовања, стручног оспособљавања, запошљавања, породичне и социјалне заштите, као и за надзор над локалним властима.

Белгијски устав такође укључује стварање језичких зона, које имају надлежности у многим областима.

Габријел Ескобар: Тренутно не постоје планови за повлачење војних снага САД са тзв. Косова

Што се тиче Заједнице српских општина, како је до сада представљено у јужној српској покрајини, главно питање у вези са њеним оснивањем је питање надлежности.

У децембру 2015. године, Уставни суд Косова је утврдио да принципи за формирање ЗСО, како је то утврђено Бриселским споразумом, што је ратификовала и Скупштина привремених институција у Приштини нису у потпуности у складу са духом Устава из члана 3, о „једнакости пред законом“ и поглављима о „основним правима и слободама“, као и „права заједница и њихових припадника“, пише Демокрација.

Привремена влада на челу са Аљбином Куртијем више пута се изјаснила против оснивања Заједнице српских општина, преноси Косово онлајн.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар