Габријел Ескобар: Тренутно не постоје планови за повлачење војних снага САД са тзв. Косова

САД остају привржене територијалном интегритету Косова и тренутно нема планова за повлачење трупа из КФОР, рекао специјални изасланик председника САД 

Фото: Picryl/Dvids/U.S. Army photo by Sgt. Casey Hustin, 19th Public Affairs Detachment/Public domain

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик председника САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да тренутно не постоје планови за повлачење америчких војних снага стационираних на Косову.

Ескобар је на тај начин у интервјуу за приштински „Репортери“ прокоментарисао повремене спекулације о могућности повлачења америчких трупа са Косова, преноси Косово онлајн.

Дојче веле: Американци отишли из Авганистана, хоће ли и са Косова?

„Сједињене Америчке Државе остају привржене суверенитету и територијалном интегритету Косова и тренутно нема планова за повлачење трупа из КФОР“, одговорио је Габриjел Ескобар, наводећи да „свеобухватни споразум о нормализацији који је фокусиран на међусобно признање и евентуално чланство у ЕУ види као најефикасније дугорочне алате за осигурање регионалне безбедности и просперитет“.

Репортери понавља да је што се тиче коначног споразума, специјални изасланик председника Бајдена поновио став Сједињених Америчких Држава да споразум са Србијом треба да се „фокусира на међусобно признање“.

„Циљ САД је свеобухватан споразум који нормализује односе Србије и Косова, фокусиран на међусобно признање“, рекао је Ескобар.

Габриjел Ескобар (Фото: Амбасада САД – А.В.)

Ескобар је у интервјуу навео даље да ће заједно са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог између Косова и Србије Мирославом Лајчаком боравити у Приштини, Београду и Бриселу од 31. јануара до 4. фебруара.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 28. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading