Озбиљно упозорење за Балкан: Кад се Британци укључе да до сукоба не дође

У саопштењу британске владе наведено је и да ће сер Стјуарт Пич подржати рад високог представника у БиХ и да ће радити на подршци дијалогу Београда и Приштине

Фото: Sputnik/Depositphotos/Lightsource

Након свега што смо доживели од Британаца, именовање специјалног известиоца за Балкан сера Стјуарта Пича само би могло да доведе до злослутног закључка. Чим се Енглези толико негде ангажују да не дође до сукоба, бојим се да је то за нас заправо озбиљно упозорење, упозорава адвокат Горан Петронијевић.

Британски начин изазивања кризе је готово увек прво вербалан, затим следи медијско промовисање непостојеће кризе, а која веома лако може да се изроди из неког малог повода, објашњава наш саговорник појашњавајући да се ради о већ испробаној матрици.

Као вишедеценијски адвокат са интернационалним искуством, Петронијевић каже да би веома волео да види по ком се основу, који је у складу са међународним правом, господин Пич појављује на Балкану.

Британија поставила маршала Стјуарта Пича за специјалног изасланика за Западни Балкан

„Имамо дугогодишње дипломатске односе са Великом Британијом на нивоу амбасаде, зато се и питам каква је улога таквих високих изасланика, какве задатке они овде имају ван дипломатских активности. Моја претпоставка може да иде само у правцу да сер Стјуарт Пич има одређене неконвенционалне налоге да одређеним ванинституционалним методама изазове некакве активности. Сумњам у то да је та његова активност усмерена на то да се на овим просторима детектују ситне разлике из којих спиновањем може да се изазове сукоб,“ каже Петронијевић.

Шта Пич надгледа на Балкану

Пич, објашњава наш саговорник, може да буде неко на кога амбасадор Велике Британије може да пренесе одређена овлашћења али уз сагласност Владе у Лондону али и органа државе Србије. Колико је њему познато, Србија са Великом Британијом нема међудржавни споразум за такву врсту активности.

Стјуарт Пич (Фото: Википедија)

„То је измишљотина на коју смо навикли кроз овај дуг временски период санкција, разних мировних преговора и споразума где се кроз институцију међународног права провлачила и особа која је требало да надгледа имплементацију тог споразума. Шта господин Пич овде надгледа? Зато је моја претпоставка да су његове активности овде искључиво субверзивног карактера и да њиме треба да се позабаве наше службе безбедности,“ рекао је адвокат Горан Петронијевић.

Подршка Лажном цару Шћепану Малом

У саопштењу британске владе наведено је и да ће сер Стјуарт Пич подржати рад међународног високог представника у БиХ Кристијана Шмита, који и даље ужива пуну подршку Уједињеног Краљевства, као и да ће са британским партнерима радити на подршци дијалогу Београда и Приштине.

Петронијевић поставља питање шта у целом том процесу представља Велика Британија ако је гарант Бриселског споразума Европска унија.

Спутњик: Пројекат „глобалне Британије“ на Балкану – од „болесника са Босфора“ до паљења ватре на Косову

„Видимо на делу шизофренију њихових односа. Сви знамо да високи представник у БиХ није изабран и није ни постављен, дакле Кристијан Шмит је самозвани Лажни цар Шћепан Мали и сада Пич долази да оснажи Шмитову позицију. То је гажење међународног права, а сукоби и ратови настају управо у таквим процесима. Они су навикли да на Балкану може лако да плане, то је за њих историјска абецеда и бојим се да наши „пријатељи“ Енглези поново крећу у офанзиву да овде изазову сукобе,“ категоричан је он.

Мисице које се боре за мир у свету

Познато је, додаје наш саговорник, да се глобализам храни сукобима. Свет је већ пет година без почетог новог рата и суверенизам је добио на свом значају, а глобализам је пао и зато се ова акција и спроводи. Власт у Србији, каже Петронијевић, налази се у веома тешкој позицији, јер је под перманентним притиском са Запада и објашњава чињеницом да нам се све ово догађа због добрих односа са Русијом.

Горан Петронијевић (Фото: Спутњик)

„Прави пријатељи не причају пуно и раде као што смо видели на случају са куповином гаса. Углавном, све ово што се сада ради је офанзива против енергетске сарадње између Европе и Русије. Не постоји ни једна европска земља која се томе супротставља, напротив. Постоји једино Брисел који је окупациони механизам Сједињених Држава ка Европи и Велика Британија која је изашла из ЕУ да се не би нашла у проблему при њеном распаду.“

Велика Британија и САД се толико сада занимају за Балкан и проглашавају га својим прворазредним интересом да личе на мисице које се непрестано боре за мир у свету, против глобалног загревања и за еколошке покрете. То је веома провидан изговор за оно шта у суштини раде, а то је да покушавају да изазову сукобе на Балкану, јер они губе сваким даном чак и у земљама чији су били савезници, закључује Горан Петронијевић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 5. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар