Директорка „Батута“: Ко све треба да прими четврту дозу вакцине против ковида

Особама са тешким формама имунодефицијенција препоручује се примена бустер дозе вакцине након најмање пет месеци од давања додатне, треће дозе вакцине (3+1 доза), објашњава Верица Јовановић

Верица Јовановић (Фото: Јутјуб/Снимак екрана/Ново јутро)

Директорка Института “Батут” др Верица Јовановић објаснила је ко све треба да прими четврту дозу вакцине против короне и када.

Због могућег неадекватног имунског одговора, или његовог изостанка након вакцинације против Ковид-19, препоручује се додатни подстрек новим режимом вакцинације код особа са примарним и секундарним имунодефицијенцијама и код особа на хемодијализи, каже доц. др Верица Јовановић, директорка “Батута”

Наиме, Национални комитет за имунизацију донео је коначну одлуку о примени бустер дозе и то код свих особа код којих је завршена примовакцинација, што је на свом сајту објавио Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

Times of Israel: „Израелски др Кон“ позива на припреме за давање четврте дозе

“Ту спадају особе са тешким формама примарних и секундарних имунодефицијенција (пацијенти на хемиотерапији, пацијенти са трансплантацијом органа који примају имуносупресивну терапију, пацијенти са имуносупресивном терапијом аутоимунских и имуноинфламаторних обољења, пацијенти са ХИВ/АИДС-ом, пацијенти на хемодијализи итд). Препоручује се примена додатне дозе вакцине после најмање 28 дана од апликовања друге дозе вакцине, при чему се као додатна доза даје доступна иРНК вакцина, уз мишљење надлежног лекара специјалисте. Такође, код ових особа препоручује се примена бустер дозе вакцине након најмање пет месеци од давања додатне, треће дозе вакцине (3+1 доза)”, објашњава директорка “Батута”.

На питање да ли треба радити антитела пред четврту дозу, директорка појашњава да нема потребе за тим.

Дакле, како је на сајту “Батута” већ објављено, трећу дозу након најмање четири месеца треба да приме сви они који су као прве две примили кинеску Синофарм вакцину, а сви они који су примили друге вакцине, бустер дозу треба да приме након најмање пет месеци.

Вакцина против короне – изазови и одговори

Након најмање пет месеци од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе мРНК (Pfizer-BioNTech) или векторске вакцине (Гам-КОВИД-Вак, Астра Зенека), и након најмање четири месеца од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе инактивисане вакцине (SARS-CoV2 (Vero Cell) Inactivated-Sinopharm). Такође, како се наводи, особе са примарним и секундарним имунодефицијенцијама (особе које су након најмање 28 дана од друге дозе примиле мРНК вакцину, као додатну, трећу дозу), бустер дозу треба да приме након најмање пет месеци.

Грађанима се оставља могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као бустер доза – наводи се на сајту “Батута” и додаје да уколико се Гам-КОВИД-Вак вакцина примењује као бустер доза, у том случају даје се прва компонента наведене вакцине.

Опрема: Стање ствари

(Блиц/Мондо, 6. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Рекох ја да је мало три. Четврта поправља расположење, пета јача социјалну интелигенцију, а најважнија је седма. Она ослобађа. А Фајзер не може да преброји паре. Само шушкају. Можда се и докторка обрадује.

Оставите коментар