Влада Србије усвојила Предлог закона о референдуму, укида се цензус

Нови предлог закона садржи и бројна усклађивања са Уставом, пре свега на плану укидања обавезног цензуса за излазак потребног броја гласача као услова за успех референдума

Фото: А. Васиљевић

Влада Србије усвојила је данас Предлог закона о референдуму и народној иницијативи којим се предвиђа укидање обавезног цензуса за излазак потребног броја гласача као услова за успех референдума.

Како је саопштено после седнице Владе, нови закон ће грађанима омогућити да ефикасно остварују своје Уставом загарантовано право на учешће у вршењу власти путем народне иницијативе и референдума.

Новим законом се отклањају недостаци низа решења из важећег закона, због којих су грађани институте референдума и народне иницијативе у пракси ретко користили, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Услед чињенице да је важећи закон донет још 1994. године, нови предлог закона садржи и бројна усклађивања са Уставом, пре свега на плану укидања обавезног цензуса за излазак потребног броја гласача као услова за успех референдума, као и у сврху уређивања свих врста референдума предвиђених Уставом.

Скупштина покренула поступак промене Устава Србије

Решења предвиђена Предлогом закона заснивају се на препорукама Савета Европе из „Ревидираног кодекса добре праксе у области референдума” из октобра 2020. године.

Владе Србије донела је Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500 чиме је малопродајна цена хлеба од брашна тог типа ограничена на максималних 46 динара у наредних шест месеци са могућностима продужења.

Учешће ове врсте хлеба у структури набавке свих врста хлеба сваког трговца, треба да буде најмање 30 одсто, како би се онемогућило избегавање примене ове уредбе, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

 1. Џаба кречите велеиздајници ! Џаба – то што кречите сваком вашом душегубитељном уредбом, препоруком, законом, ***** ***** ***** **** **** вавек ће у воду стајати један, барем један више од вас, таман да нас преостане, а вас да не буде… У рупе на зиду метаће потомци молитвена писмена да такви као ви никада више међу Србљем не изникну…
  ******! *********!

  58
  2
 2. Ово се изборима и референдумима ионако не може решити. Иначе, знамо за јадац.

  27
 3. Nama su “bacili kosku” da se danima zabavljamo perifernom pricom o muralu sa Mladicevim likom da bi za to vreme ukinuli cenzus. Hleb su kao priblizili narodu svesni da je pored igara dovoljan za mir.

  13
 4. Све је очигледно, али зато многом Србу нејасно. Јер дошло је време како је речено — да ће(мо) ушима слушати и очима гледати, а чути ни видети неће(мо).

  Знају “скупштинари” шта творе…

  Несрећници. Мимоићи ће их и молитва Господња за опроштај “јер не знају шта раде”.

  4
  1

Оставите коментар