РТС: Поскупео хлеб, нова цена бурека на југу Србије

У просеку петнаест до двадесет одсто поскупели су производи од брашна. Векну хлеба уместо 40, Врањанци и Бујановчани плаћају 45 до 60 динара

Фото: Снимак екрана

Хлеб и остали производи од брашна у Врању, Нишу, Зрењанину, а и у осталим местима у Србији скупљи су за пет до десет динара. Ту одлуку пекари су донели у договору са снабдевачима и у складу са порастом цена сировина.

Предузеће које хлебом снабдевају 60 одсто тржишта у Зрењанину, а производи и брашно, повећало је цене за 15 одсто.

“Основни разлози за поскупљење хлеба су зато што је дошло до промена на тржишту пшенице, самим тим је брашно поскупело као наша основна сировина и у складу са тим ми смо повећали цене”, каже Срђан Брцански, директор маркетинга и развоја у компанији “Дон дон” у Зрењанину.

У неким већим млиновима килограм брашна продају за 20 и више динара, а у векни белог хлеба од 500 грама, има, како тврде пекари, 400 грама брашна, 150 грама воде, а остало су квасац, со и адитиви.

“Хлеб је поскупео за пет динара зато што је поскупело брашно, такође и пециво. Пециво је поскупело за десет динара, због поскупљења брашна и осталих материјала, сировина”, каже Марко Стојковић, шеф производње у пекари у Врању и додаје да ће се цене зауставити на том нивоу.

У просеку петнаест до двадесет одсто поскупели су производи од брашна. Векну хлеба уместо 40, Врањанци и Бујановчани плаћају 45 до 60 динара.

У Унији пекара у Нишу сматрају да је ово поскупљење оправдано.

“Ово је борба за опстанак индустријских пекара које производе најјефтинији хлеб. Ми се трудимо и учинићемо све да они опстану, јер нећемо имати јефтинији хлеб. У случају да струја поскупи, као што је најављено, плашим се да цена хлеба може бити чак и до седамдесет динара”, каже Братислав Вукадиновић из Уније пекара у Нишу.

Линеарно за пет до двадесет динара поскупела су и пецива. Бурек сада кошта 140 динара, 20 више него пре неколико дана.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 8. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар