Нестле гради погон у Србији за производњу „меса“ од биљака

За производњу ПБМС користе се концетрације сојиних протеина, глутен, неке микро компоненте и течни састојци као што су уље, сирће, неке течне микро компоненте

Фото: Пиксабеј

Компаније Нестле планира проширење производног комплекса у Сурчину, односно изградњу нових објеката, како би започела производњу прехрамбених производа на биљној бази (Plant Based Meal Solutions – PBMS).

Нова градња, реконструкција и доградња производног објекта Нестле – ПБМС планирана је у оквиру постојећег привредно индустријског комплекса Нестлеа у општини Сурчин.

Простор на којем је у плану нова изградња укупне је површине 91.450 м2.

Секретаријат за заштиту животне средине огласио је рани јавни увид у захтев за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину пројекта производног објекта  “Nestle Adriatic S”, “Nestle PBMS” у Сурчину.

Бил Гејтс: Богате државе требало би да пређу 100 одсто на вештачко месо

У пројекту пише да је планом развоја предвиђено је да се непосредно после изградње производног објекта, као и пратећих објеката који су у функцији производње, односно у току 2021. године, изведе производна линија која ће  се користити за производњу ПБМС производа Генерације 1.

Касније, у току 2023. године, планирано је извођење производне линије која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 2.

Поступак производње ПБМС обухвата операције  пријема и припреме сировина, екстрадирања, сечења масе Генерација 1, сечења масе Генерација 2,  тендеризације,  наношења површинског слоја,  пржења полупроизвода,  грил маркирања, замрзавања и експедиције, пише у пројекту.

За производњу ПБМС користе се концентрације сојиних протеина, глутен, неке микро компоненте и течни састојци као што су уље, сирће, неке течне микро компоненте.

Хелсинки: У главном граду Финске на пријемима убудуће без меса

 

Рок за рани јавни увид је 22. новембар.

Компанија Nestle Adriatic основана је 2003. године, а укључује тржишта Хрватске, Србије, Босне и  Херцеговине, Македоније, Црне Горе и Косова, са седиштем у Загребу.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 8. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ионако у нашим селима нема крава, па нема ни метана . Ускоро неће бити сељака , ни да *****. Екологија на Вучићев начин. Очисти нам кућу од народа.

Оставите коментар